Antalet skolskjutselever minskar, kommunerna uppmuntras att samla in respons om hur skolskjutsarna lyckats
Enligt regionförvaltningsverkens utvärdering av basservicen har antalet skolskjutselever fortsatt att minska under de senaste åren. Det rekommenderas att kommunerna samlar in respons om skolskjutsarna. Det är också viktigt att fästa uppmärksamhet vid hur maximitiderna i lagen realiseras.
År 2021 fanns det cirka 110 000 elever som får skolskjuts i Finland. Uppgifterna framgår av regionförvaltningsverkens utvärdering av basservicen 2021 och de grundar sig på en kommunenkät och Statistikcentralens material. Antalet skolskjutselever har minskat under de senaste åren. Regionförvaltningsverket utredde saken senast 2017, då det fanns cirka 120 000 elever med rätt till skolskjuts.
Enligt regionförvaltningsverkens enkät fanns det flest elever som har rätt till skolskjuts i landsbygdskommuner (42,1 procent av alla elever) och minst (15,8 procent) i urbana kommuner. Flest skolskjutselever i förhållande till elevantalet fanns i Regionförvaltningsverket i Östra Finlands område, minst i Regionförvaltningsverket i Södra Finlands område. Som ett alternativ till gratis skolskjuts kan man också få understöd, men endast en mycket liten del av eleverna omfattades av det.
De längsta skolskjutssträckorna mätt i kilometer var i kommunerna i Regionförvaltningsverket i Lapplands område. Den dagliga skolresan för förskoleelever med skolskjuts var enligt utvärderingens material oftast kortare än en timme. Skolresan för elever i klasserna 1–6 och 7–9 tar längre tid. oftast 1–2,5 timmar.
Nästan 90 procent av kommunerna hade fastställda principer eller planer för skolskjutsar. Insamlingen av respons om skolskjutsarnas arrangemang varierade. I kommuner med litet invånarantal insamlades i genomsnitt mer sällan respons än i stora kommuner.
Åtgärdsförslag: kommunerna ska se till att skolskjutsarna är lagenliga, regelbunden insamling av respons för att utveckla skolskjutsarna
Regionförvaltningsverken rekommenderar utifrån utvärderingen att kommunerna samlar in respons om hur skolskjutserna fungerar av eleverna och deras vårdnadshavare. Responsen bör samlas in regelbundet och kommunerna bör utveckla ett system för detta. Respons som samlas in med jämna mellanrum är också till nytta. Detta är viktigt inte bara med tanke på planeringen och kvalitetskontrollen av skolskjutsarna utan också med tanke på barnkonsekvensanalysen.
”Kommunerna ska dessutom se till att skolskjutsarna genomförs inom de lagstadgade maximitiderna. Även om detta i vissa situationer kan vara utmanande är det ändå i sista hand fråga om barns och ungas rättigheter", konstaterar överinspektörerna för undervisningsväsendet Toni Saarivirta vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland och Johanna Albert vid Regionförvaltningsverket i Östra Finland.
Utifrån utvärderingen lyfter regionförvaltningsverken också fram revideringen av lagstiftningen i fråga om huruvida kriteriet på fem kilometer för skolskjutsen är tillräckligt för förskoleelever, särskilt om försöket med förskoleundervisning för 5-åringar eventuellt fortsätter eller blir permanent.
Utvärderingsrapporter
Utvärdering av samhällets basservice i korthet
Utvärdering av tillgången till basservice är regionförvaltningsverkens lagstadgade uppgift. Genom utvärderingen följer man upp, övervakar och bedömer om basservicen är tillgänglig på lika villkor på olika håll i Finland. Utvärderingen görs vartannat år. Ministerierna fastställer utvärderingsobjekten och de varierar från år till år.
Mer information på webbplatsen avi.fi: Utvärdering av samhällets basservice
Regionförvaltningsverken informerar på sociala medier om utvärderingen av samhällets basservice med hashtaggarna #basservice #utvärdering #regionförvaltningsverket.
Mer information:
överinspektör för undervisningsväsendet Toni Saarivirta, tfn 0295 018 816
[email protected]
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.