Klart behov av utbildning i befolkningsskydd även i framtiden - rapport om beredskapsövningen LSS19 har publicerats
Befolkningsskyddet har i år diskuterats särskilt livligt bland finländarna även om temat är aktuellt alla år. I alla landskap i Västra och Inre Finland sattes planerna för befolkningsskyddet i skick redan år 2019 i enlighet med målen för den regionala beredskapsövningen. Rapporten som sammanställts om övningen har nu publicerats.
Rapportens syfte är att göra det enklare att sätta sig in i vad befolkningsskydd är, att lyfta fram de oklarheter som upptäckts när det gäller befolkningsskyddet som stöd för eventuell lagstiftning eller anvisningar och att erbjuda utvecklingsförslag som grund för gemensam vidareutveckling.
I samband med beredskapsövningen 2019 upptäcktes det flera brister i den nationella planeringen av befolkningsskyddet. I den lokala och regionala beredskapsverksamheten fanns det dessutom sårbarheter som man efter år 2019 har kunnat rätta till. Ett utvecklingsförslag för tre år sedan var att ha ännu mer konkreta övningar i befolkningsskydd och förflyttning av befolkningen. På det här behovet svarar årets beredskapsövning LSS22 som arrangeras veckorna 35-37 i de fem landskapen inom regionen för Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.
Rapporten lyfter även fram andra utvecklingsförslag som identifierades under övningen 2019. Nationella utvecklingsförslag som identifieras i rapporten är bl.a. att det nationella evakueringsprogrammet behöver förnyas, att beredskapsinformation bör förmedlas smidigare till olika samhällssektorer och att myndigheterna behöver en gemensam databas med information om skyddsrummen och var de finns.
Rapporten finns på regionförvaltningsverkets webbplats:
Mer information om rapporten ger
direktör Tarja Wiikinkoski, tfn 0295 018 800, [email protected]
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
kriminalkommissarie Juha Kankaanpää, tfn 0295 449 33, [email protected]
Polisinrättningen i Österbotten
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.