Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland ordnar en beredskapsövning i befolkningsskydd i fem landskap
Att ordna beredskapsövningar är en av regionförvaltningsverkets lagstadgade årliga grundläggande uppgifter. Övningen LSS22 ordnas under två dagar i varje landskap. I övningen deltar alla 85 kommuner i regionen och de myndigheter som har en central roll inom temat för övningen.
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland ordnar från den 29 augusti till den 13 september 2022 en beredskapsövning som ska testa arrangemangen inom befolkningsskyddet. Övningen LSS22 genomförs i alla landskap inom regionförvaltningsverkets verksamhetsområde: Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Birkaland och Mellersta Finland.
Planeringen av befolkningsskyddet utgör en väsentlig del av beredskapen för undantagsförhållanden. LSS22 är en fortsättning på den beredskapsövning som regionförvaltningsverket ordnade 2019. Under den övningen fick deltagarna djupgående kunskap om befolkningsskyddet som helhet och man samlade in uppgifter om kommunernas och andra aktörers möjligheter att tillgodose behoven i anslutning till befolkningsskydd vid undantagsförhållanden.
Under övningen LSS22 fördjupar man sig i temat förflyttning av befolkningen, och testar beredskapen inför situationer där man i Finland skulle vara tvungen att förflytta en stor del av befolkningen. Övningen genomförs som en ledningsövning - i praktiken förflyttas inga människor och övningen syns inte i gatubilden.
Principen om övergripande säkerhet betonar samarbetet mellan olika aktörer
Befolkningsskyddet involverar en mängd olika aktörer, och här accentueras principen om övergripande säkerhet. I säkerhetstänket när det gäller den övergripande säkerheten ligger fokus på samarbetet mellan myndigheterna, näringslivet, olika organisationer och medborgarna. Kärnan i samarbetet är att förbereda sig på hot och avvärja dem.
Regionförvaltningsverket har planerat beredskapsövningen LSS22 i samarbete med Räddningsinstitutet, räddningsverken och andra aktörer som har en central koppling till temat. I övningen deltar på olika sätt alla 85 kommuner i regionen, NTM-centralerna, stiften, nödcentralsverken, räddningsverken, polisinrättningarna, Försvarsmakten, Gränsbevakningsväsendet, Tullen och sjukvårdsdistrikten. Beredskapsövningen beaktar även de förändringar som välfärdsområdet fört med sig.
Vid undantagsförhållanden kan civilbefolkningen skyddas i skyddsrum och genom förflyttningar
Civilbefolkningen bereds skydd vid ett väpnat anfall eller risk för ett sådant särskilt i skyddsrum eller genom att befolkningen förflyttas. Förflyttning av befolkningen kan innebära lokala förflyttningar, till exempel inom en kommun, där man skyddar människor genom att flytta dem som befinner sig i omedelbar närhet av hotade objekt eller områden. I en del fall kan det även behövas regionala förflyttningar av befolkningen då man flyttar människor från större områden till annanstans i landet.
Förflyttningar av befolkningen är möjliga vid undantagsförhållanden och de genomförs genom beslut av statsrådet. Inrikesministeriet sörjer för den allmänna ledningen av evakueringarna. Förflyttningen från ett visst område leds av det regionala räddningsväsendet. Till kommunernas centrala uppgifter hör omsorg om och inkvartering av den evakuerade befolkningen. Myndigheterna ansvarar för transporterna och trafiken i samarbete med olika aktörer.
Mer information
Direktör Tarja Wiikinkoski, tfn 0295 018 800
Överdirektör Marko Pukkinen, tfn 0295 018 582
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.