Sydvästra Finlands regionala beredskapskommitté intensifierar samarbetet med anledning av Ukrainakrisen
Sydvästra Finlands regionala beredskapskommitté behandlade konsekvenserna av läget i Ukraina under aprilmötet. Under mötet bedömdes både säkerhets- och försörjningsberedskapsläget och belastningen som flyktingarnas servicebehov innebär för kommunerna i regionen.
Beredskapskommitténs sammankomster är en del av samhällets beredskapssystem, som bevarar samhällets förmåga att fungera i olika säkerhetslägen. Vid störningssituationer effektiveras myndighetsnätverkens inbördes verksamhet och samarbetet intensifieras. Medborgarna kan lita på att i förväg planerade verksamhetsmodeller verkligen fungerar vid störnings- och krissituationer.
Under mötet fick beredskapskommittén lägesöversikter från kriget i Ukraina och hur det återspeglas i Finland av representanter för Försvarshögskolan och Migrationsverket. Att förutse krissituationer och i praktiken öva fiktiva situationer är det bästa sättet att förbereda sig för störningssituationer med tanke på samhället. Därför ordnar regionförvaltningsverket regionala beredskapsövningar med temat befolkningsskydd, på våren i Satakunta och på hösten i Egentliga Finland.
Hanteringen av flyktinginvandringen kräver gott myndighetssamarbete
Kriget i Ukraina har tvingat miljoner människor från sina hem och vissa har flytt kriget till Finland. Huvudansvaret för hanteringen av flyktingsituationen ligger hos Migrationsverket, men också andra aktörer har uppgifter i det här läget.
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har tillsatt samarbetsgrupper i landskapen som ska stöda Migrationsverket. I dem samordnar kommuner, organisationer och myndigheter åtgärderna som krävs vid massiv flyktinginvandring, berättade Ilkka Horelli, direktör för ansvarsområdet räddningsväsendet och beredskapen vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.
I kommunerna ökar många olika servicebehov med anledning av flyktinginvandringen. Resurser behövs för såväl småbarnspedagogik, undervisning, studier, sysselsättning och inkvartering som ordnandet av social- och tolktjänster. Hittills har alla flyktingar inkvarterats i mottagningscentraler eller privat inkvartering samt hänvisats till hälso- och sjukvårdstjänster. Nästan hälften av alla är minderåriga och vissa av barnen har redan kunnat börja gå i skola. Hälso- och sjukvårdsmyndigheterna följer med risken för att smittsamma sjukdomar sprids, exempelvis polio, mässling och tuberkulos.
Polisen i Sydvästra Finland tog i mars emot mer än 3000 ansökningar om tillfälligt skydd, men enligt polisen och Migrationsverket har det dagliga antalet flyktingar från Ukraina redan börjat minska.
Försörjningsberedskapen är stabil
Viktiga med tanke på försörjningsberedskapen är fungerande kritisk infrastruktur och tryggandet av offentliga tjänster. Representanter för regionförvaltningsverket och NTM-centralerna gav en översikt över försörjningsberedskapen i regionen. Aktuellt är nu att följa upp tillgången till råvaror och komponenter, prisökningen för bränsle och gödsel och ökningen av kostnaderna inom primärproduktionen. I övrigt är läget stabilt och som förut.
Toppen av coronaepidemin är förbi
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt rapporterade att toppen av covidsmittor verkar vara passerad i regionen. Incidensen och sjukhusvårdperioderna minskar, även om det i mars fanns flest avlidna under hela epidemin och liknande siffror förväntas ännu i april.
Vid stävjandet av epidemin poängteras var och ens ansvar för hälsosäkert beteende. Det är alltså fortsättningsvis bra att hålla säkert avstånd och använda munskydd i utrymmen med mycket folk, vaccinera sig mot sjukdomen, se till god hand- och hosthygien och att stanna hemma när man har symtom.
För press och media
- överdirektör Leena Räsänen, [email protected], tfn 0295 017 385
- direktör för ansvarsområdet räddningsväsendet och beredskapen Ilkka Horelli, [email protected] 0295 018 061
Mer information
- Kommunförbundets, Migrationsverkets och inrikesministeriets publikation (tillsvidare bara på finska) Laajamittaisen maahantulon valmiussuunnitelma – varautumismalli kunnille
- Försörjningsberedskapen i Finland
Sydvästra Finlands beredskapskommitténs uppgift är att upprätthålla en regional säkerhetslägesbild, fungera som sammanställande organ för beredskapen samt främja regional och lokal säkerhetsplanering och säkerhetssamarbete. Sydvästra Finlands beredskapskommitté kallas samman av regionförvaltningsverket och i kommittén ingår centrala myndigheter och aktörer i landskapen Egentliga Finland och Satakunta, till exempel representanter för Försvarsmakten, polisen, räddningsverken och gränsbevakningsväsendet och representanter för sjukvårdsdistrikten, kyrkan och organisationer.
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.