Alla sammankomstbegränsningar införda av regionförvaltningsverket nu slopade – vid användning av utrymmen ska lagens hygienkrav iakttas fram till sommaren
I många regioner i Finland har nu coronarestriktionerna avvecklats. Beslut som begränsar de grundläggande fri- och rättigheterna kan vara i kraft endast så länge de är nödvändiga. THL:s och sjukvårdsdistriktens sakkunnigbedömningar är centrala då regionförvaltningsverket gör sin bedömning av beslutens nödvändighet.
Coronaläget är fortfarande allvarligt i Finland. Alla sjukvårdsdistrikt är i områden med samhällsspridning. Ett sådant område kännetecknas bland annat av att det förekommer brister i den regionala vaccinationstäckningen eller i vaccinationstäckningen per befolkningsgrupp, uppföljningen av avloppsvatten visar att den upptäckta virusmängden har överskridit den slumpmässiga variationen och belastningen på social- och hälsovården ökar och funktionsförmågan i en eller flera delar av servicesystemet försämras. Situationen varierar dock avsevärt i de olika regionerna.
Till exempel i Birkalands sjukvårdsdistrikt planar coronasituationen ut, men i Kajanaland har epidemin accelererat.
Utgångspunkten i Social- och hälsovårdsministeriets riksomfattande styrning är att samhället ska vara öppet och att man vid behov kan vidta riktade begränsningar.
Regionförvaltningsverket har avvecklat sina begränsningar, eftersom beslut som begränsar de grundläggande fri- och rättigheterna inte kan vara i kraft längre än nödvändigt. Institutet för hälsa och välfärds och sjukvårdsdistriktens sakkunnigbedömningar är centrala då regionförvaltningsverket gör sin bedömning av beslutens nödvändighet.
Läs mer i regionförvaltningsverkets blogg om beslutsprocessen.
Myndigheterna följer noggrant med läget. Vid behov fattar regionförvaltningsverket beslut om nya begränsningar enligt lagen om smittsamma sjukdomar, om det bedöms vara nödvändigt utgående från epidemiläget och sakkunnigutlåtandena. Regionförvaltningsverket påminner alla om att agera på ett hälsosäkert sätt för att epidemin ska mattas av.
Regionförvaltningsverkets gällande coronabegränsningar
I många regioner gäller inga begränsningar införda av regionförvaltningsverket för närvarande. Ingenstans gäller längre sammankomstbegränsningar (paragraf 58 i lagen om smittsamma sjukdomar) eller beslut om stängning av vissa kundutrymmen och allmänna utrymmen (paragraf 58 g i lagen om smittsamma sjukdomar).
Regionförvaltningsverkets begränsningsbeslut baserat på 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar om hälsosäker användning av olika utrymmen för kunder och allmänheten är ändå fortfarande i kraft i Lappland. I de båda sjukvårdsdistrikten i Lappland är epidemiläget fortsättningsvis allvarligt. Beslutet är i kraft till och med den 31 mars 2022 och gäller alla kommuner i Lappland.
Enligt beslutet måste de som ansvarar för användningen av utrymmena ordna verksamheten så att det går att förebygga den smittorisk som orsakas av närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap. Beslutet gäller oberoende av kundantal utrymmen som används för idrotts-, motions-, nöjes- och rekreationsverksamhet, såsom gym, utrymmen för inomhusidrott och allmänna bastur. För övriga utrymmen ska beslutet iakttas om det är fråga om ett utrymme inomhus för mer än 10 personer eller ett utrymme utomhus för mer än 50 personer. Aktören kan exempelvis begränsa antalet kunder, ordna så att besökarna deltar i olika omgångar och/eller arrangera utrymmet och placeringen av kundplatserna.
De som ansvarar för användningen av utrymmena ska utarbeta en skriftlig plan för åtgärder som kan förebygga risk för smitta till följd av närkontakt.
Eftersom begränsningarna kan ändras eller avvecklas snabbt beroende på situationen, påminner regionförvaltningsverket om att kontrollera de aktuella coronarestriktionerna på regionförvaltningsverkets webbplats.
Aktuella begränsningar gällande kundutrymmen och lokaler på regionförvaltningsverkets webbplats.
Hygienkraven i offentliga lokaler gäller fortfarande i hela Finland
I hela landet gäller fortfarande de allmänna hygienkrav som bestäms i lagen om smittsamma sjukdomar (paragraf 58 c), oberoende av eventuella regionala begränsningar. De allmänna hygienkraven gäller alla utrymmen som är öppna för allmänheten eller avsedda för en begränsad kund- eller deltagargrupps vistelse, utan särskilt myndighetsbeslut. Hygienkravet gäller till och med 30.6.2022.
För att förbättra hälsosäkerheten måste aktörerna som ansvarar för utrymmena exempelvis uppfylla följande skyldigheter:
- kunderna och deltagarna har möjlighet att rengöra händerna och att rengöringen av utrymmen och ytor effektiviseras.
- kunderna och deltagarna, exempelvis på gym och inom undervisningen, ges instruktioner om att hålla tillräckligt avstånd, rengöra händerna och andra motsvarande rutiner som förhindrar spridning av smitta.
- kundernas och deltagarnas vistelse ska ordnas så glest som möjligt med beaktande av verksamhetens särdrag.
- eventuella kundplatser ska placeras tillräckligt långt från varandra.
Bestämmelser om restaurangernas motsvarande hygienkrav finns i paragraf 58 a i lagen om smittsamma sjukdomar. Statsrådet har delvis avvecklat förordningen som begränsar restaurangernas verksamhet på grund av coronaepidemin. Det här innebär att begränsningar gällande restaurangernas utskänkning, öppettider, kundmängder och sittplatser avvecklades i hela landet 1.3.2022.
Läs mera om aktuella begränsningar av restaurangverksamheten på statsrådets webbplats.
Fortfarande viktigt att följa myndigheternas rekommendationer
Varje människa ansvarar för sin del för att följa gällande rekommendationer och anvisningar för att förhindra att epidemisituationen förvärras. Institutet för hälsa och välfärd, regeringen, de regionala sjukvårdsdistrikten och kommunerna ger allmänna rekommendationer om användningen av munskydd.
De aktuella regionala begränsningarna och rekommendationerna om bland annat användningen av munskydd hittas på sjukvårdsdistriktens webbsidor.
Institutet för hälsa och välfärds lista över sjukvårdsdistrikten i Finland.
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.