Beredskapskommittén i Södra Finland: Lägesbilden av coronaepidemin är relativt ljus, begränsningarna ska dock avvecklas på ett kontrollerat sätt
Södra Finlands regionala beredskapskommitté samlades till årets första möte den 4 februari 2022. På mötet skapades en översikt över lägesbilden av coronaepidemin. Dessutom hördes aktuella anföranden om stärkande av hopp i myndigheternas kommunikation samt om det säkerhetspolitiska läget mellan Ryssland och Europa.
Generaldirektör Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd berättade om den aktuella coronasituationen för beredskapskommittén. Den stora bilden över coronapandemin är nu annorlunda än för några veckor sedan. Antalet infektioner, behovet av sjukhus- och intensivvård har minskat. Omikronvarianten leder mer sällan till sjukhusvård än tidigare virusstammar, dvs. sjukdomen som orsakas av omikron är i allmänhet lindrigare. Vaccinationerna skyddar fortfarande utmärkt mot allvarlig sjukdom.
Tack vare den ljusare lägesbilden har man redan kunnat lindra och avveckla coronabegränsningarna. Tervahauta betonade dock att pandemin ännu inte är över och att en sjukdom orsakad av omikron kan vara farlig särskilt för riskgrupper och ovaccinerade, och därför måste begränsningarna avvecklas på ett kontrollerat sätt. Epidemiläget varierar också något mellan olika områden. Det är fortfarande mycket viktigt att vaccinationerna fortsätter. Dessutom betonas varje medborgares eget ansvar för att upprätthålla hälsosäkerheten när begränsningarna avvecklas.
Under mötet gjordes också översikter över hur coronasituationen har påverkat genomförandet av basservicen i fem landskap inom området för Regionförvaltningsverket i Södra Finland, dvs. Södra Karelen, Egentliga Tavastland, Kymmenedalen, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland och Nyland.
Hopp och ljus bakom pandemin
Specialsakkunnig Maarit Lassander från Statsrådets kanslis beteendevetenskapliga projekt och biskop Kaisamari Hintikka från Esbo stift berättade för beredskapskommittén hur man i myndighetskommunikationen kan stärka hoppet och den mentala kriståligheten. I en långvarig kris som coronapandemin framhävs hoppets betydelse.
”Hoppets perspektiv är i första hand ett val som vi kan stärka. Hopp skapar en känsla av att man har möjlighet att påverka sitt eget liv”, berättade Lassander.
Tydlighet i myndighetskommunikationen, motivering av beslut, empati och stöd samt vädjande till människors naturliga vilja att hjälpa stärker hoppfullheten. ”Kommunikation som stärker hoppet hjälper människor att se en framtid som de vill vara delaktiga i. Tomma löften ska dock inte ges, utan för att vara berättigad måste hoppets perspektiv grunda sig på information och handlingar”.
Gemensamt ansvar och samarbete är viktigt när man går vidare från den kris som drabbat samhället. Det är hela gemenskapens uppgift att värna om och dela hoppet. ”Det finns de som återhämtar sig långsammare och är mer rädda för krisen – även de måste man få med i gemenskapen”, påminde Hintikka.
Det globala säkerhetspolitiska läget
Som avslutning på mötet övergick man till ett globalt perspektiv när chefen för Försvarshögskolans Rysslandsforskningsgrupp, överstelöjtnant Simo Pesu belyste det säkerhetspolitiska läget och Rysslands relationer till Europa. Kännedom om Rysslands militära tänkande hjälper till att förstå vad den ryska förvaltningen strävar efter med sina åtgärder. Sannolikt försöker Ryssland genom sina imponerande manövrar skapa rädsla och upprätthålla trycket på att gå med på dess krav.
Den regionala beredskapskommittén har till uppgift att upprätthålla den regionala säkerhetslägesbilden och fungera som forum för informationsutbyte mellan myndigheterna samt främja den regionala och lokala säkerhetsplaneringen och säkerhetssamarbetet.
Verksamhetsområdet för Regionförvaltningsverket i Södra Finland omfattar landskapen Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen. I den regionala beredskapskommittén deltar centrala myndigheter och aktörer för landskapens beredskap.
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.