Bekanta dig med våra anvisningar: Så här använder du coronapasset
Användningen av coronapasset som en del av hanteringen av coronavirusepidemin har utvidgats. Genom att börja kontrollera coronapass är det möjligt för flera olika aktörer att undvika de coronarestriktioner som har införts.
Regionförvaltningsverken har nyligen fattat beslut som gäller begränsningar av sammankomster och användningen av olika utrymmen. En del av aktörerna kan i vissa situationer undvika restriktionerna och föreläggandena om de förutsätter att kunderna eller deltagarna uppvisar coronapass. Även restaurangerna kan undvika en del av restriktionerna som rör restauranger genom att kontrollera kundernas coronapass. Beslut om restriktioner för restauranger fattas av landets regering.
Nedan har vi samlat central information om hur coronapasset kan användas för att ordna evenemang och verksamhet på ett hälsosäkert sätt. Oavsett om aktören har tagit i bruk coronapasset eller inte har var och en av oss fortfarande ett ansvar för att inte besöka offentliga tillställningar, utrymmen för fritidsaktiviteter eller restauranger om vi har förkylningssymtom.
Vad är ett coronapass?
Europeiska unionens covidintyg som finns att ladda ner från Mina Kanta-sidor kan användas som coronapass. EU:s covidintyg innehåller tre olika intyg: intyg om coronavaccination, intyg om covidtest och intyg om tillfrisknande från covid-19. Alla tre intyg kan också användas som coronapass.
Till EU:s system med covidintyg hör även flera länder utanför EU. Om ett land har kommit överens med EU om att covidintygen är likvärdiga räknas det här landets covidintyg som ett covidintyg från EU. Mer information: Europeiska kommissionen förteckning över de här länderna (ec.europa.eu)
Förberedelser inför att visa coronapasset
Sök fram QR-koden i covidintyget i god tid före kontrollen. På det här sättet kan du säkerställa att kontrollen går smidigt innan du går in i lokalen eller besöker evenemanget. Du kan exempelvis färdigt ladda ner covidintyget från Mina Kanta-sidor till din telefon. Förbered dig också på att visa ID - det kan begäras av alla kunder i samband med kontrollen av coronapasset.
Hur kontrolleras coronapasset?
Exempelvis verksamhetsidkaren, en ordningsvakt eller en restauranganställd kan kontrollera kundens coronapass utanför lokalen, i dörren eller direkt när man kommer in i lokalen. I samband med kontrollen kan man också bli ombedd att visa ID. Kunderna ska genast från det att de kommer till lokalen eller restaurangen kunna lita på att det är hälsosäkert att besöka den.
Coronapasset kontrolleras med Institutet för hälsa och välfärds app Coronaintygsavläsaren. Man kan ladda ner den på sin egen smarttelefon från Apples och Googles appbutiker. Mer information: Vanliga frågor om coronaintygsavläsaren (thl.fi).
Om det av tekniska orsaker inte går att kontrollera coronapasset med appen går det att manuellt kontrollera att EU:s covidintyg är i kraft.
När kan coronapasset användas?
Om det i ett område finns gällande restriktioner för restaurangverksamhet eller sammankomster eller beslut som rör användning av utrymmen kan verksamhetsidkaren som ett alternativ till restriktionerna förutsätta att kunder eller deltagare uppvisar coronapass för att komma in till lokalen eller den offentliga tillställningen.
Om verksamhetsidkaren har tagit i bruk coronapasset kan den ändå inte kräva att barn under 16 år visar upp det. Verksamhetsidkaren måste emellertid försäkra sig om att en kund som inte har coronapass är under 16 år.
Var kan coronapasset användas och var kan det inte användas?
Det finns angivet i lagen om smittsamma sjukdomar var coronapasset kan användas.
Verksamhetsidkaren kan börja använda coronapasset som ett alternativ till restriktioner i utrymmen och på platser som kunderna besöker på sin fritid i rekreationssyfte.
Coronapasset kan användas i följande utrymmen:
- Utrymmen inomhus och utomhus som används för offentliga tillställningar
- Förplägnadsrörelser
- Gym och andra utrymmen inomhus som används för idrott eller motion
- Allmänna bastur samt bassängutrymmen i simhallar, utomhusbad och badinrättningar samt omklädningsrum i omedelbar anslutning eller närhet till dem
- Dansplatser samt utrymmen som används för körsång, amatörteater eller annan motsvarande hobbyverksamhet i grupp
- Nöjes- och temaparker, tivolin samt djurparkers utrymmen inomhus
- Inomhuslekparker och inomhuslekplatser
- Museer, utställningsutrymmen och andra motsvarande kulturutrymmen, exempelvis konstgallerier.
Coronapasset kan inte användas i följande situationer:
Coronapasset kan inte tas i bruk i sådana utrymmen eller på sådana platser som kan anses vara nödvändiga eller väsentliga för ett sedvanligt liv eller för åtnjutandet av lagstadgade rättigheter. Sådana här nödvändiga tjänster erbjuds exempelvis av apotek, detaljhandelsaffärer, posten, bensinstationer eller bibliotek. Även alla myndighetstjänster och offentliga förvaltningsuppgifter är lagstadgade eller nödvändiga tjänster.
Coronapasset kan inte användas för allmänna sammankomster. En allmän sammankomst är en demonstration eller någon annan tillställning som ordnas för utövande av mötesfriheten och som även andra än de uttryckligen inbjudna kan delta i eller följa.
Hur vet jag om det i mitt område finns restriktioner och dithörande användning av coronapass?
På vår webbplats kan du kontrollera regionförvaltningsverkets gällande beslut om sammankomstbegränsningar och användning av utrymmen.
- Vilka restriktioner gäller för tillfället för sammankomster?
- Vilka beslut som gäller användningen av utrymmen gäller för tillfället?
- Sammankomstbegränsningar enligt ort (på finska)
Mer information:
- Vanliga frågor om coronaviruset: Coronapasset (rfv.fi)
- Coronaintyg och coronapass (kanta.fi)
- Coronaintyg (thl.f)
- Coronapass (stm.fi)
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.