Arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna inte utsätts för cancerfara
Cancerfarliga ämnen, sammansättningar och arbetsmetoder utgör fortfarande en betydande risk för arbetstagarnas hälsa. I början av år 2020 trädde en förordningen i kraft med bindande gränsvärden för 25 cancerfarliga ämnen. I och med dem måste arbetsgivaren vara ännu noggrannare med att se till att arbetstagaren inte utsätts för cancerfara.
Det finns många cancerfarliga faktorer och de förekommer i många olika arbetsuppgifter. Allmänna cancerfarliga faktorer i arbetslivet i Finland är bland annat damm från hårda träslag, kvartsdamm, dieselavgaser och vissa kromföreningar i svetsångor.
Arbetstagarnas exponering måste minskas till minimum
Arbetarskyddsmyndigheten övervakar bekämpningen mot cancerfarliga faktorer på arbetsplatser. Arbetsgivaren måste veta hur mycket arbetstagarna utsätts för cancerfarliga faktorer. Exponeringen måste förhindras helt eller minskas till minimum. Exponeringen får inte i en enda situation överskrida de bindande gränsvärdena.
Ytterligare information om arbetsgivarens skyldigheter och bindande gränsvärden finns i arbetarskyddsförvaltningens arbetsplatsmeddelande Utsätt inte arbetstagaren för cancerrisk.
Vid bearbetning av trä och städning kan man utsättas för trädamm – även i läroanstalter
Damm från hårda träslag är en av de cancerfarliga faktorerna som har ett bindande gränsvärde. Damm från hårda träslag avser damm från lövträd såsom björk, ek, bok, rönn, al och pil. Man kan utsättas för detta till exempel då man slipar, sågar eller svarvar trä.
Även då man städar utrymmen där trä har bearbetats kan man utsättas för damm från hårda träslag. Vid städning ska man välja dammsugning eller annan metod där dammet inte stiger upp i luften igen. Dessutom bör man bedöma behovet av personlig skyddsutrustning. Ytterligare information om riskbehandling av trädamm finns på Arbetshälsoinstitutets websidan Trädamm (på finska).
Riskerna med damm från hårda träslag gäller även läroanstalter. Både studerande, lärare och städpersonal kan utsättas för damm från hårda träslag.
I byggbranschen orsakar speciellt kvarts och dieselavgaser cancerfara
Inom byggbranschen utsätts man för cancerfara speciellt vid slipning och rivning av betong, samt i utrymmen från vilka avgaserna från arbetsmaskinerna inte avlägsnas på ändamålsenligt sätt.
I byggnadsdamm är det speciellt kvarts som utgör fara. Att andas in det fina kvartsdammet har bevisats leda till flera sjukdomar såsom lungcancer.
Mer information i webbnyheten Bekämpning av cancerfara inom byggbranschen i och med en ny förordning.
Andas inte in svetsrök från rostfritt stål
Inom metallindustrin bör speciellt beaktas svetsrök. Svetsning och syrgasskärning av syrafast och rostfritt stål producerar cancerfarlig rök som innehåller bland annat sexvärt krom. Sexvärt krom har ett bindande gränsvärde.
Enligt Arbetshälsoinstitutets utredning förekommer fall med lungcancer i Finland främst i svetsnings- och syrgasskärningsarbeten.
Mer information om exponering för krom finns på Arbetshälsoinstitutets sida Krom.
För arbetsuppgifter inom metall- och bilbranschen kan man vid bedömningen av exponering för kemiska faktorer ha hjälp av Arbetshälsoinstitutets KAMAT-informationskort (på finska): Svetsning, Slipning av metall, Termisk skärning.
Kontakter
Överinspektör Tuija Vähänen, Ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, tfn 0295 018 194
Trädamm: Inspektör Risto Rahko, Ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Norra Finland, tfn 0295 017 624
Byggbranschen: Överinspektör Mikko Koivisto, Ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, tfn 0295 018 672
[email protected]
Länkar
http://www.avi.fiOm

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.