Tillsynsmyndigheter utfärdar anvisning om karantän- och isoleringsrutiner vid boendeservice inom socialvården
Enligt tillsynsmyndigheternas observationer varierar karantän- och isoleringsrutiner enligt lagen om smittsamma sjukdomar vid enheter som tillhandahåller boendeservice inom socialvården. Regionförvaltningsmyndigheterna och Valvira har utarbetat en anvisning till kommuner och serviceproducenter om de väsentligaste faktorerna som ska beaktas vid beslut om karantän och isolering.
Anvisningen påminner om att medborgarnas grundlagsenliga grundläggande fri- och rättigheter inte i onödan eller på ett lagstridigt sätt får begränsas och att gällande lagstiftning ska iakttas vid beslut om karantän och isolering. Med enheter som tillhandahåller boendeservice inom socialvården avses till exempel vårdhem och boendeenheter som tillhandahåller service för personer med funktionsnedsättning.
Läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar fattar beslut om karantän och isolering
Karantän eller isolering kräver ett beslut av en läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar, men vid brådskande fall kan beslutet även fattas av någon annan legitimerad läkare inom den offentliga hälso- och sjukvården. Även hävning av karantän eller isolering förutsätter ett beslut som fattas av den läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar.
Det är genom beslut som fattats av den läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar möjligt att begränsa klientens rätt att träffa personer utanför karantäns- eller isoleringsplatsen, om det är nödvändigt för att förhindra spridningen av sjukdomen. Rättigheterna för klienten som isoleras eller är i karantän får dock inte inskränkas i onödan eller på ett lagstridigt sätt. Klienten har rätt att hålla kontakt med sina närstående på ett sådant sätt att andra inte utsätts för risk för smitta.
Det kan vara motiverat att låsa dörren till ett rum vid en enhet som tillhandahåller boendeservice inom socialvården där en person som ska hållas i karantän eller isolering bor, om det är nödvändigt för att förhindra att coronaviruset sprids. Endast den läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar kan besluta att dörren ska låsas. Klienten måste dock ha möjlighet att få omedelbar kontakt med vårdpersonalen och vårdaren ska hålla uppsikt över denne så att omedelbar kontakt är möjlig. Klientens situation och klientsäkerheten kan även förutsätta att vårdaren ständigt befinner sig utanför dörren till karantän- eller isoleringsrummet eller i samma rum.
Syftet är att hindra spridningen av viruset
Syftet med karantän och isolering enligt lagen om smittsamma sjukdomar är att hindra coronaviruset från att spridas.
Avsikten med karantän är att förhindra att en person som utsatts för viruset smittar andra. Beslut om karantän kan fattas även om det med fog misstänks att personen har utsatts för viruset.
Isolering innebär att en person som insjuknat eller med fog misstänks ha insjuknat isoleras från friska personer.
Mer information:
Anvisningsbrev till kommunerna 8.4.2021: Isolering och karantän enligt lagen om smittsamma sjukdomar vid enheter som tillhandahåller boendeservice inom socialvården (tillsvidare endast på finska)
Nyhet 21.1.2021: Kommunernas inspektionsbesök vid vårdhem viktiga även under pandemin (valvira.fi)
Nyhet 21.12.2020:Största delen av vårdhemmens seniorer har fått träffa sina närmaste säkert under pandemin (valvira.fi)
Anvisningsbrev till kommunerna 2.9.2020: Tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna och förbyggande av smitta inom socialvården (länk)
Kontakter
Oona Mölsä, överinspektör, 0295 016 592, Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Kirsi Laitinen, överinspektör, 0295 016 821, Regionförvaltningsverket i Östra Finland
Pia Leikasto, jurist, 0295 018 033 (22. – 30.4.) och Katja Paakkola, länsläkare, 0295 018 093 (fr.o.m. 3.5.), Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Päivi Ahvenus, överinspektör, 0295 018 575, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Pasi Eskola, regionförvaltningsöverläkare, 0295 017 500, Regionförvaltningsverket i Norra Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.