Största delen av finländarna upplever samhället som rättvist och har tillit inför framtiden (Västra och Inre Finland)
Under en period på två veckor har nya bestämmelser i lagen om smittsamma sjukdomar trätt i kraft, det har utlysts undantagsförhållanden och regeringen har informerat om nedstängning. Detta gör det nu möjligt att genom gemensamma åtgärder reagera också på de svåraste coronaförhållandena. Den viktigaste åtgärden för att bekämpa coronaviruset är dock fortfarande att undvika nära kontakter. Genom att noga följa restriktionerna och rekommendationerna och de hygienrutiner som redan blivit vardag kan vi få coronapandemin under kontroll.
Regionförvaltningsverken har under de två senaste veckorna runt om i Finland fattat många nya beslut om begränsningar av sammankomster och beslut enligt de nya paragraferna i lagen om smittsamma sjukdomar. Förståelsen av begränsningarnas betydelse spelar en avgörande roll.
Ordföranden för Västra och Inre Finlands beredskapskommitté, överdirektör Marko Pukkinen, konstaterar att ”det också för myndigheterna emellanåt har varit utmanande att finna en gemensam tolkningslinje för genomförandet av begränsningarna, så det är förståeligt att det inte heller för medborgarna är lätt att hålla sig insatta i alla nya begränsningar och rekommendationer”. Besluten kan också skilja sig åt mellan olika sjukvårdsdistrikt, eftersom ”exempelvis beslut om distansundervisning för årskurserna 7–9 i den grundläggande utbildningen måste vara nödvändiga med tanke på det epidemiologiska läget i området. Det går inte att fatta några allmänna beslut”, fortsätter Pukkinen.
Finländarna är mer oroade över sina närstående än över sig själva
Att insjukna i corona och följdverkningarna av pandemin är något som oroar medborgarna. ”Finländarna är dock klart mer oroliga för att deras närstående insjuknar i corona än att de själva gör det”, berättar specialsakkunnig Juho Jyrkiäinen från strategiavdelningen vid statsrådets kansli.
Enkäten Medborgarpulsen kartlägger regelbundet medborgarnas åsikter under coronapandemin. Sett över en längre period har medborgarna i regel följt myndigheternas anvisningar väl. Majoriteten av respondenterna är nöjda med myndigheternas och regeringens verksamhet. I den senaste enkäten har medborgarnas tillfredsställelse med myndigheternas beredskap och kommunikation dock minskat klart.
”På basis av den senaste enkäten är det också anmärkningsvärt att åldersgruppen 15–29 åringar har den högsta stressupplevelsen och den har ökat redan under ett halvt års tid, jämfört med andra åldersgrupper hos vilka man inte kunnat konstatera en lika tydlig ökning”, säger Jyrkiäinen vidare.
Merparten upplever att de agerar ansvarsfullt i vardagen
Nästan hälften (47 %) av dem som besvarade Medborgarpulsenkäten berättade att de följer myndigheternas anvisningar väl under coronan och nästan andra hälften (45 %) ganska väl. När man frågade respondenterna om hur bra de anser att andra människor följer anvisningarna var motsvarande siffror 3 % (bra) och 52 % (ganska bra).
Enligt svaren klarar nästan nio av tio av att använda munskydd, hålla säkra avstånd och tvätta händerna. Den allra svåraste anvisningen att följa var enligt svaren att undvika att träffa andra människor.
Ytterligare information
överdirektör Marko Pukkinen, tfn 0295 018 582
direktör Tarja Wiikinkoski, tfn 0295 018 800
[email protected]
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Länkar
Mer information om och resultaten av Medborgarpulsen finns på finska på statsrådets webbplats: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/kansalaispulssi
- Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands gällande beslut om begränsning av sammankomster, i kraft till och med den 31 mars 2021 (pressmeddelande).
- Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands gällande beslut om begränsning av sammankomster och beslut enligt lagen om smittsamma sjukdomar om undvikande av närkontakter i Birkalands sjukvårdsdistrikts område, i kraft till och med den 31 mars 2021 (pressmeddelande på finska).
- Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om säkert avstånd och hygienrutiner (webbplatsen minedu.fi)
- Vilka offentliga tillställningar och sammankomster gäller regionförvaltningsverkens beslut?
- Vanliga frågor och svar om coronan och att ordna offentliga tillställningar på rfv.fi
- Vasa sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet,
- Birkalands sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet (på finska),
- Södra Österbottens sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet (på finska),
- Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet,
- Gällande rekommendationer och begränsningar på Mellersta Finland sjukvårdsdistrikts webbplats (på finska),
- Coronarådgivning för evenemangsarrangörer (mån–fre klockan 8–11.30 och 12.30–16): 0295 016 666, [email protected]
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.