Hälsosäkerheten vid gränsövergångarna ska skärpas
Regionförvaltningsverken bereder beslut om förelägganden enligt paragraf 15 i lagen om smittsamma sjukdomar. Genom besluten åläggs kommunerna att ordna hälsoundersökningar vid gränsövergångarna. Var och en som kommer in i landet förutsätts delta i en hälsokontroll för att utreda eventuell coronasmitta.
Kommunerna ansvarar för att ordna hälsokontroller och coronatest i sina områden, också vid gränsövergångar. Regionförvaltningsverket kan med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar ålägga kommunen att ordna hälsokontroller av exempelvis personer som har varit i ett visst fordon eller på en motsvarande plats. I praktiken kan det göras till exempel om kommunen inte ordnar tester som behövs för att förhindra att coronaviruset sprids.
Så har också kommunerna utvecklat verksamheten på gränsövergångarna, bl.a. ökat antalet rådgivnings- och testpunkter, enligt anvisningarna från Institutet för hälsa och välfärd 4.2.2021 och brevet från social- och hälsovårdsministeriet 3.2.2021.
Regionförvaltningsverken konstaterar att verksamheten vid gränsövergångarna ska effektiviseras på grund av den fortsatta försämringen av det epidemiologiska läget så att man kan säkerställa att framför allt de som kommer från riskländer på ett effektivt sätt hänvisas till en hälsokontroll vid gränsövergången eller i dess närhet.
Alla som kommer in i landet ska styras till coronatest
Regionförvaltningsverken kan med stöd av paragraf 15 i lagen om smittsamma sjukdomar besluta att kommunerna ska ordna riktade hälsokontroller av personer från riskländer vid varje gränsövergång. Regionförvaltningsverken fattar så snart som möjligt dessa beslut, vars syfte är att ytterligare effektivisera testningen vid gränsövergångarna.
Målet är att man vid samtliga gränsövergångar kontaktar varenda person som kommer in i landet. Alla som kommer in i landet förutsätts låta göra ett coronatest, om inte personen i fråga presenterar en tillförlitlig utredning som befriar från testet.
Om en person vägrar delta i ett coronatest kan regionförvaltningsverket i sista hand genom ett enskilt beslut ålägga hen att delta i hälsokontrollen. Kommunen uppmanas att ta initiativ och be regionförvaltningsverken om behövliga individuella förelägganden.
Tydlig kommunikation krävs vid gränsövergångarna
Regionförvaltningsverken påminner kommunerna om att kommunerna vid gränsövergångarna och inom sitt område tydligt ska informera passagerarna om hälsosäkerhetsrutinerna. Modellen grundar sig på exemplet i social- och hälsovårdsministeriets styrbrev till kommunerna 3.2.2021 och kommunerna ska nu se till att planen genomförs vid gränsövergångarna.
Regeringen har förbundit sig att ersätta kommunerna för direkta kostnader som hänför sig till hälsosäkerheten vid gränsövergångarna så länge som smittläget kräver det.
Mer information
Regionförvaltningsverket i Norra Finland
direktör Maria Siurua, tfn 0295 017 546
överdirektör Terttu Savolainen, tfn 0295 017 551
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
direktör Leena Laajala, tfn 0295 018 549
överdirektör Marko Pukkinen, tfn 0295 018 450
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
direktör Heikki Mäki, tfn 0295 018 094
överdirektör Mikael Luukanen, tfn 0295 018 092
Regionförvaltningsverket i Lappland
direktör Leena Räsänen, tfn 0295 017 385
överdirektör Kaisa Ainasoja, tfn 0295 017 345
Regionförvaltningsverket i Östra Finland
direktör Ulla Ahonen, tfn 0295 016 888
överdirektör Soile Lahti, tfn 0295 016 964
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
överinspektör Riku-Matti Lehikoinen, tfn 0295 016 155
överdirektör Merja Ekqvist, tfn 0295 016 271
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.