
Djurhållaren är ansvarig för välfärden för djur som tagits över sommaren
Regionförvaltningsverkets länsveterinärer och kommunalveterinärer övervakar djurens välbefinnande och hälsa. Regionförvaltningsverken påminner om att samma bestämmelser gäller för djurhållare som tar djur över sommaren som för andra djurhållare.
Syftet med bestämmelserna är alltid att säkerställa djurens hälsa och välmående och att säkerställa att djuren inte utgör en sjukdomsrisk för andra djur eller för människor. Djurhållare som håller sommardjur ansvarar för djurens hälsa och välmående.
Ta reda på vilka bestämmelser som gäller innan du skaffar djur
Ta reda på vilka bestämmelser som gäller för hållning av får och hönor innan du skaffar djur. Skaffa information om djurens beteende, om hur de ska skötas samt om djurhållningsplatsens förhållanden och utfodring av djuren. Byggnads- eller hälsoskyddstillsynen i din kommun kan ha särskilda bestämmelser gällande detta. Försäkra dig också om att det finns någon annan som kan sköta djuren ifall du inte själv har möjlighet att göra det.
Hönor är flockdjur och därför bör det alltid finnas fler av dem. Detta gäller även sommarhönor. Oberoende av antalet hönor ska du registrera hållningsplatsen där de hålls och göra en anmälan om djurhållning till det elektroniska djurhållar- och djurhållningsplatsregistret eller till landsbygdsnäringsmyndigheten i din kommun. Bestämmelserna gällande hönors hälsa och välbefinnande gäller också för sommarhönor. Ägaren ansvarar för sina hönors hälsa och välbefinnande under hela deras liv, från det att de kläcks tills de dör.
Får är flockdjur och därför ska det finnas minst två, helst flera, sommarfår. Också sommarfår och deras hållningsplats ska anmälas till registret eller till landsbygdsnäringsmyndigheten i din kommun. Betesmarken där sommarfår hålls ska ha säkra stängsel och väderskydd. Det ska vara tillräckligt stort så att alla får samtidigt kan söka skydd eller skugga om de så vill. Bestämmelserna gällande fårs hälsa och välbefinnande gäller också för sommarfår. Försäkra dig också om att du har tillräckligt med bete för antalet får för hela sommaren eller ordna med tillskottsutfodring. Kom också ihåg mineral- och salttillskott!
Mer information om hållning av hönor och får
På Livsmedelsverkets webbplats (öppnas på en ny sida) finns en detaljerad minneslista och anvisningar om hållning av hönor.
På Livsmedelsverkets webbplats (öppnas på en ny sida) finns en detaljerad minneslista och anvisningar om hållning av sommarfår.
Tilläggsinformation:
[email protected]
Ta kontakt via blanketten: Fråga RFV:s kundservice
Om

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.