I november ordnades samarbetsmöten om mentalvårdstjänsterna för barn och unga
Årets samarbetsmöten om mentalvårdstjänsterna för barn och unga hölls i november. Målet med mötena är att bedöma nuläget inom mentalvårdstjänsterna och utveckla samarbetet mellan hälso- och sjukvården, socialvården och bildningsväsendet i samarbetsområdena.
I november ordnade regionförvaltningsverken samarbetsmöten i varje samarbetsområde. Temat för mötena var Barns och ungas psykiska hälsa - samarbete i utmanande situationer.
Socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen ålägger regionförvaltningsverken att årligen ordna regionala samarbetsmöten för att utveckla arbetsfördelningen inom mentalvården och socialvårdens mentalvårdsarbete för barn och unga.
I utmanande situationer kan barns och ungas service- och vårdvägar inom mentalvårds- och missbrukartjänsterna sträcka sig över flera välfärdsområden, och i de mest krävande situationerna kan det även behövas nationellt centraliserade tjänster. För detta krävs samarbete mellan de olika aktörerna. Det är även viktigt att trygga de språkliga rättigheterna.
Även de unga fick ge sina synpunkter på mentalvårdstjänsterna
I samarbetsmötena deltog välfärdsområdenas representanter för följande områden: egenkontroll, barnpsykiatrisk specialiserad sjukvård, ungdomspsykiatrisk specialiserad sjukvård, mentalvårds- och missbrukartjänster på basnivå för barn och unga, rådgivnings-, skol- och studerandehälsovård, förebyggande socialvårdstjänster, socialt familjearbete och barnskyddstjänster. Dessutom deltog bildningsdirektören från de kommuner där det finns en sjukhusskola och sjukhusskolornas rektorer.
På samarbetsmötet i Östra Finland fick man även höra vilka synpunkter klienter inom uppsökande ungdomsarbete hade på tillgången till tjänsterna och tjänsternas innehåll. De unga poängterade vikten av att få hjälp i ett tidigt skede och att man borde gå djupare in på grundorsakerna till psykisk ohälsa.
Tjänsterna utvecklas också i samarbetsområdena
På samarbetsmötena i november framkom det att man i de olika områdenas samarbetsavtal hade kommit överens om mentalvårds- och missbrukartjänsterna för barn och unga på varierande sätt. Regionförvaltningsverken poängterar att det är viktigt med fortsatt aktivt utvecklingsarbete när det gäller utmanande situationer för barn, unga och familjer.
I särskilt utmanande situationer blir behovet av samarbete extra tydligt. I samarbetsområdena har man redan i flera års tid berett en servicestruktur för Kompetens- och stödcentren för att säkerställa att det i områdena finns tjänster som kräver den mest krävande specialkompetensen, tvärvetenskaplighet och integration.
Regionförvaltningsverken har utvecklat möteskonceptet
År 2023 ordnades mötena i respektive välfärdsområde, men i år utvidgades de till att gälla vart och ett av de fem samarbetsområdena i Finland.
Mötena ordnades gemensamt av regionförvaltningsverkens ansvarsområden för basservice, rättsskydd och tillstånd samt undervisnings- och kulturväsendet.
”Vi hade också ett nära samarbete mellan de olika ämbetsverken eftersom samarbetsområdena ju inte motsvarar regionförvaltningsverkens verksamhetsområden”, säger Regionförvaltningsverket i Lapplands regionförvaltningsöverläkare Tapio Kekki, som samordnar regionförvaltningsverkens möten.
Kontakter
Om
![](https://www.sttinfo.fi/data/images/public/69818103/70779637/6a33b404-9ab6-4ff9-8f7d-498e64880e57-w_1024_h_680.png)
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.