Tillsyn över plockning av vilda bär: sätten att ordna plockningen var mångsidigare än tidigare
Arbetarskyddsmyndigheten övervakade åter plockningen av vilda bär under plockningsperioden 2024. Enligt tillsynsobservationerna var både organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund mera varierande än under de tre föregående åren. Nya företag och plockare hade tillkommit för att organisera plockningen. Många av de utländska plockare som träffades vid inspektionen bodde redan i Finland.
Största delen av dem som utförde plockning enligt bärlagen var ukrainare
Vid inspektionerna under plockningsperioden påträffades både plockare i anställningsförhållande och sådana plockare som avses i den så kallade bärlagen. Plockare i anställningsförhållande har en arbetstagares rättigheter, såsom minimilön enligt kollektivavtalet. Bärlagen gäller plockare som inte är i anställningsförhållande och för vilka bärföretaget till exempel ordnar inkvartering och mathållning samt köper de bär som plockarna samlat in.
Plockarna som var i anställningsförhållande hade kommit från Thailand. Under tidigare år hade de thailändska plockare som träffades under inspektionerna arbetat inom ramen för bärlagen.
Under denna plockningsperiod var största delen av dem som plockade bär enligt bärlagen ukrainare. Dessutom träffade inspektörerna plockare från följande länder: Estland, Tyskland, Bulgarien, Albanien, Myanmar, Sri Lanka, Kirgizistan, Indien, Nepal, Pakistan och Spanien. Största delen av dem bodde redan i Finland. En del av ukrainarna hade anlänt till Finland från andra europeiska länder för plockningstiden.
Inspektörerna mötte också självständiga plockare som själva ordnade plockningen och inkvarteringen samt sålde bären till de köpare de valt. Om plockningen är helt självständig faller den utanför arbetarskyddsmyndighetens tillsynsansvar.
Hälften så många plockare som i fjol
Det totala antalet plockare nästan halverades jämfört med föregående period. Enligt de uppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått utförde i år cirka 800 personer plockningsarbete i anställningsförhållande och cirka 400 plockare omfattades av bärlagen. Under den senaste perioden kom cirka 2 000 plockare som omfattades av bärlagen från Thailand till Finland, och dessutom plockade några hundra ukrainare bär enligt bärlagen.
Enligt uppgifterna fanns det 22 baser för plockare i år, medan antalet 2023 var 45. Fyra företag hade plockare i anställningsförhållande. Fem företag ordnade plockning enligt bärlagen.
Tillsyn över bärlagen: brister i introduktionen och i att ställa fram myndigheternas kontaktuppgifter
De skyldigheter som föreskrivs i bärlagen övervakades vid sex inspektionsbesök vid plockarnas baser. Minst en bas för varje företag granskades. Inspektionsbesöken gjordes i huvudsak i samarbete med polisens utlänningsövervakning och gränsbevakningsväsendet. Vid en del inspektioner deltog också andra tillsynsmyndigheter.
Vid fem baser observerades brister i iakttagandet av bärlagen. Flest brister observerades angående plockarnas introduktion till arbetet och i skyldigheten att hålla myndigheternas kontaktuppgifter framme vid basen. Aktörerna ålades också att erbjuda insamlingsredskap och -utrustning, att uppfylla samarbetsskyldigheten samt att förhandsanmäla basen till arbetarskyddsmyndigheten.
I tillsynen påträffades också för första gången under fyra år av tillsyn en bas där inga brister i iakttagandet av bärlagen observerades.
Tillsynen över anställningsförhållanden: tillsynen över löner och arbetstider inleds
I fråga om plockare i anställningsförhållande övervakade man vid inspektionerna av baserna rätten att arbeta och plockarna intervjuades om arbetsvillkoren.
Kontrollen av minimivillkor för plockare i anställningsförhållande inleds nu efter att plockningsperioden avslutats och uppgifter om löner och arbetstider för juli–oktober blivit tillgängliga. Arbetsgivarnas uppgifter om arbetstider och löner jämförs med uppgifter som samlats in från arbetstagarna. För organiserade arbetsgivares del anmäls eventuella brister till arbetsgivarförbundet, som övervakar att kollektivavtalet följs. Misstankar om diskriminering i arbetslivet anmäls till polisen.
Under tillsynen över bärplockare intensifierade myndigheterna samarbetet ytterligare
Flera olika myndigheter intensifierade i år sitt samarbete i anslutning till tillsynen över bärplockning. Arbetarskyddsmyndigheten fick information av andra myndigheter om bland annat plockarnas läger.
Arbetarskyddsmyndigheten får information om bärplockarnas baser i förhandsanmälningar som är obligatoriska för dem som arbetar enligt bärlagen. Även företag som ordnar urval från anställningsförhållanden ska på begäran lämna uppgifter om baserna till arbetarskyddsmyndigheten.
Närmare information om innehållet i arbetarskyddsinspektionerna finns i meddelandet som publicerades 3.7.2024: Arbetarskyddsmyndigheten övervakar återigen utländska bärplockares rättigheter.
Kontakter
Direktör Hanna-Kaisa Rajala, 0295 017 625
e-post enligt principen [email protected]
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, Regionförvaltningsverket i Norra Finland
Om
Arbetarskydd - sunt arbete!
I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.