Morsdagsmedaljer 2025 – lämna in förslag på mottagare senast den 1 november 2024
Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2025 senast den 1 november 2024. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar samt mottagarens biologiska och icke-biologiska barn kan lämna in förslag. Regionförvaltningsverken sammanställer de förslag de får in och gör en egen framställning till social- och hälsovårdsministeriet som ger en framställning om medaljmottagare till riddarordnarna.
Morsdagsmedaljen är Finlands Vita Ros´ ordens medalj av I klass med guldkors som riddarordnarna tilldelar personer som på ett exemplariskt sätt har fostrat barn och unga och arbetat för familjeliv och föräldraskap. Republikens president överräcker medaljerna under en nationell fest som arrangeras av Mannerheims barnskyddsförbund på morsdagen 2025.
Social- och hälsovårdsministeriet ger riddarordnarna sin framställning om medaljmottagare utgående från regionförvaltningsverkens förslag. Medborgare och sammanslutningar ska lämna in sina förslag på mottagare av morsdagsmedaljer till regionförvaltningsverket i det område där de föreslagna mottagarna bor. Att lämna in ansökan om morsdagsmedalj och medaljerna som delas ut till mammorna är avgiftsfria.
Vem kan få en morsdagsmedalj?
Nedre åldersgränsen för kandidaterna är 40 år. Målsättningen är att mammorna som belönas med medalj ska representera så olika grupper som möjligt, exempelvis förvärvsarbetande mammor, ensamförsörjare, husmödrar på landsbygden och dessutom olika minoritetsgrupper, till exempel romer, samer och invandrare.
Utöver till personer som på ett exemplariskt sätt har fostrat barn och unga och arbetat för familjeliv och föräldraskap kan medaljen också beviljas en person som i vidare utsträckning har gjort ett solidariskt fostringsarbete, till exempel inom barnskydds-, familje-, ungdoms- och idrottsorganisationer eller andra samhällsorganisationer. Medaljen beviljas dock inte personer som arbetar som fostrare.
Vem kan lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljen?
De egna barnen kan lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljen. Då ska förslaget åtföljas av minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från sådana organisationer eller andra samfund som känner familjen i fråga väl. Om morsdagsmedaljen föreslås för någon annan än en biologisk mamma, till exempel mamman i en fosterfamilj, ett familjehem eller en stödfamilj, är det till fördel om ett brev som understöder förslaget från t.ex. ett barn som har bott med familjen och känner den väl kan bifogas förslaget.
Också andra anhöriga, bekanta och grannar kan ta initiativ till ett förslag om morsdagsmedalj, men då ska själva förslaget framföras av en myndighet, organisation eller annan sammanslutning. Anhöriga, bekanta och grannar ska alltså kontakta en organisation som kan lämna in ett förslag.
Vilka faktorer beaktar regionförvaltningsverken då de gör sina framställningar till social- och hälsovårdsministeriet?
I sina framställningar ska regionförvaltningsverken beakta att de mammor som föreslås som mottagare av morsdagsmedaljen representerar en jämn åldersfördelning. Antalet barn är ingen avgörande grund för att beviljas en morsdagsmedalj.
Regionförvaltningsverken beaktar både den svenskspråkiga befolkningens andel och att den regionala fördelningen är jämlik bland medaljförslagen.
Hur ansöker man om morsdagsmedalj?
Förslagen på mottagare av medalj lämnas in på riddarordnarnas ordensförslagsblankett och social- och hälsovårdsministeriets bilaga. Blanketterna och anvisningar finns på Suomi.fi-tjänstens webbplats (suomi.fi/sv) och social- och hälsovårdsministeriets webbplats (stm.fi/sv). Blanketterna kan också beställas från regionförvaltningsverken.
Förslagen på medaljmottagare bör lämnas in senast den 1 november 2024 till registratorskontoret vid det regionförvaltningsverk inom vars område medaljkandidaten bor.
- Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen:
Regionförvaltningsverket i Södra Finland, registratorskontoret, PB 1, 13035 AVI
Mer information: Leena Tulokas, utvecklingschef - Södra Savolax, Norra Savolax, Norra Karelen:
Regionförvaltningsverket i Östra Finland, PB 2, 13035 AVI
Mer information: Eeva Eriksson, inspektör - Lappland:
Regionförvaltningsverket i Lappland, registratorskontoret, PB 3, 13035 AVI
Mer information: Eija Kallo, inspektör - Egentliga Finland och Satakunta:
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, registratorskontoret, PB 4, 13035 AVI
Mer information: Pirjo Ojanen, planerare - Birkaland, Mellersta Finland, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, registratorskontoret, PB 5, 13035 AVI
Mer information: Kirsi Mäenpää, inspektör - Kajanaland och Norra Österbotten
Regionförvaltningsverket i Norra Finland, registratorskontoret, PB 6, 13035 AVI
Mer information:Leena Meriläinen, utvecklingschef
E-postadresserna till alla personer som ger mer information skrivs i formatet: [email protected]. Per telefon når du dem via växeln: 0295 016 000.
Mer information:
• Morsdagsmedaljer (stm.fi/sv)
• Riddarordnarna (ritarikunnat.fi/sv)
• Utmärkelsetecken och medaljer (avi.fi/sv)
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.