Påminnelse från regionförvaltningsverken - låt oss ta hand om bärskogarna och behandla våra hundar mot parasiter
Ekinokockos är en allvarlig parasitsjukdom som kan smitta till människor. Att behandla hundar med läkemedel mot bandmask är ett enkelt och effektivt sätt att hindra smittspridning. Detta skyddar både husdjur och människor och gör det säkert att röra sig och bl.a. plocka bär i naturen.
Echinokockparasiten tillhör bandmaskarna som smittar köttätare, t.ex. hundar, vargar och rävar. Dessa parasiter orsakar sjukdomen ekinokockos som är farlig för människan och som smittar om en människa kommer i kontakt med parasiter i larvstadiet. Bandmaskarnas livscykel omfattas av ett rovdjur som huvudvärd och ett växtätande däggdjur som mellanvärd, t.ex. får, nötkreatur eller sork. Människan kan smittas på samma sätt som mellanvärddjur.
Bandmasken Echinococcus multilocularis (rävens dvärgbandmask) förekommer inte i Finland i nuläget. Denna bandmask förekommer dock redan i de baltiska länderna samt i Sverige och Danmark. I Centraleuropa är parasiten ställvis vanlig hos rävar. I Finland har endast arten E. canadensis, d.v.s. hjortdjurens dvärgbandmask, påträffats. Smittan kan överföras till människan från en huvudvärd som bär på parasiten. Detta kan ske till exempel via avföring från hundar, via vatten som förorenats med avföring eller via livsmedel. Människan kan också smittas genom maskägg som fastnat i pälsen på en hund, räv eller mårdhund som bär på parasiten.
Hundar kan smittas av ekinokockos om de äter smittade mellanvärddjur, till exempel sorkar. Om en hund har blivit smittad kan den sprida parasiten i sin omgivning, också i bärskogen. Detta innebär att det kan bli farligt att plocka vilda bär ifall hundägarna inte sköter om att behandla sina hundar med maskmedel. Detta kan även utgöra en fara för människor, andra hundar och katter i hundens närmiljö.
Att behandla hundar med läkemedel mot bandmask är ett enkelt och effektivt sätt att hindra smittspridning. Detta skyddar både husdjur och människor och gör det säkert att röra sig och bl.a. plocka bär i naturen.
När en hund reser ska den ha ett mikrochip, giltiga resehandlingar (pass för sällskapsdjur) med giltiga anteckningar gällande bland annat rabiesvaccinering, behandling med maskmedel samt vid behov också andra undersökningar, till exempel gällande antikroppar mot rabies. Om avsikten med resan är kommersiell (hunden reser inte med sin ägare eller avsikten är att överföra hunden till en ny innehavare), krävs av en hund som reser att en veterinär har undersökt hunden och utfärdat ett hälsointyg för den (ett s.k. traces-intyg). Vid resa från många länder tillbaka till Finland är det obligatoriskt att hunden behandlas med bandmaskmedel strax innan återresan och att en veterinär antecknar detta i passet.
Varje år undersöks i Finland 300–500 rävar och mårdhundar för rävens dvärgbandmask, för att man ska kunna konstatera att smitta inte förekommer i Europeiska unionen och för att skydda människors och djurs hälsa samt bl.a. våra bärskogar. Hundar som införs eller återinförs till Finland ska vara behandlade med maskmedel.
Kontakter
Kommunikationschef Mirella Kivelä, tfn 0295 018 103
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.