Taipalsaari beviljades tillstånd för Kutila kanal och andra nya vattenkonstruktioner samt båtled
Taipalsaari kommun har beviljats vattentillstånd för byggande av Kutila kanal med tillhörande konstruktioner, Kutilantaipale och Kopinsalmi pumpstationer och Käkeläntaipale slussfria kanal samt för muddring av en ny båtled i Pien-Saimaa. Dessutom har regionförvaltningsverket fastställt att den nya 2,4 m djupa farleden vid Kutila ska utgöra allmän lokal farled i Taipalsaari kommun och Villmanstrands stad.
Kutila kanal grävs genom Kutilantaipale näs och näset i södra delen av Umianlampi. I anslutning till kanalavsnittet vid Kutilantaipale kommer det att finns en slussport och en pumpstation som pumpar vatten från Suur-Saimaa till Pien-Saimaa. Näsets vägförbindelse bevaras med en bro för vilken tillstånd beviljats på separat ansökan. Vid Kopinsalmi byggs en pumpstation som pumpar vatten från Läntinen Pien-Saimaa i riktning mot Maavesi. Båda pumpstationerna pumpar fem kubikmeter vatten i sekunden. Genom Käkeläntaipale näs grävs en slussfri kanal och vägförbindelsen bevaras med en rörbro.
Den nya båtleden skapar en förbindelse mellan Vehkasalonselkä i Pien-Saimaa och Kiviselkä i Suur-Saimaa. Farleden är cirka 50 m bred och drygt 11 km lång.
Projektet ökar vattenflödet, förbättrar vattenomsättningen och vattenkvaliteten, främjar båtlivet och turismen samt möjliggör positiva effekter på regionens ekonomi, företagsverksamhet och livskraft. Projektets konsekvenser för yt- och grundvattnet kontrolleras, liksom projektets långsiktiga konsekvenser för användningen av vattendraget för rekreationsändamål.
”Det är viktigt att det informeras tillräckligt om projektets konsekvenser för isförhållandena, så det finns särskilda bestämmelser om det i tillståndet”, konstaterar miljöråd Erja Tasanko vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
Dessutom har Taipalsaari kommun ålagts att utreda den nya båtledens konsekvenser för strandkonstruktioner och bryggor i närheten av farleden. Vid behov ska skador repareras eller ersättas.
Tillståndsbeslutet nr 10/2020 finns till påseende i Databasen över vatten- och miljötillstånd (ESAVI/27158/2022).
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket beviljar tillstånd enligt miljöskyddslagen och vattenlagen. Målet med miljö- och vattentillstånd är att förebygga förorening av miljön och risken för sådan. Då regionförvaltningsverket beviljar tillstånd samordnas miljöanvändningen och verksamheter som har konsekvenser för miljön på ett ekologiskt hållbart sätt.