Arbetsgivaren ska begränsa arbetstagarnas exponering för hetta även om det inte finns någon fastställd värmegräns i arbetet. Arbetsgivaren ska säkerställa att temperaturen, fuktigheten, luftflödet och de ytor som utstrålar värme i arbetsmiljön inte medför fara för arbetstagarnas hälsa och säkerhet. Enligt arbetarskyddslagen ska arbetsgivaren minimera de olägenheter som orsakas av temperaturförhållandena. När temperaturen överstiger 28 grader är det fråga om arbete i heta förhållanden. Arbetsgivaren ska sträva efter att hålla temperaturen under 28 grader med tekniska medel, till exempel genom att isolera värmekällor eller effektivisera ventilationen.
Om temperaturen överstiger 28 °C ska längden på arbetsperioderna begränsas. I lätta och medeltunga arbeten kan man arbeta 50 minuter i timmen vid 28–33 °C och vid över 33 °C 45 minuter i timmen. Arbetstagarna ska få hålla pauser i ett svalare utrymme.
I tunga arbeten eller mycket höga temperaturer ska särskilda skyddsåtgärder vidtas, såsom att använda skyddsutrustning och ofta ta pauser i arbetet. De främsta metoderna för att minska värmebelastningen är tekniska lösningar, såsom isolering av värmekällor och förbättring av ventilationen.
Anvisningar för att skydda sig mot värme:
- Om temperaturförhållandena på din arbetsplats avviker från rekommendationerna ska du meddela arbetsgivaren och arbetarskyddsfullmäktigen om detta. Om arbetsgivaren inte med tekniska medel kan minska värmebelastningen ska arbetet pausas regelbundet.
- Du kan själv minska värmebelastningen genom att klä dig i lätta och luftiga kläder som är lämpliga för arbetet samt dricka tillräckligt med vätska flera gånger i timmen. I fysiskt arbete rekommenderas att man dricker 1–2 dl vatten eller svag saft åt gången 3–4 gånger i timmen. Otillräckligt vätskeintag kan leda till att kroppen torkar ut eller i värsta fall till värmeslag. Det lönar sig att hålla pauserna i ett svalt eller skuggigt utrymme om det är möjligt.