Arbetarskyddsmyndigheten övervakar återigen utländska bärplockares rättigheter
Under den kommande plockningssäsongen övervakar arbetarskyddsmyndigheten även plockningen av vilda bär som organiseras av bärföretag. Inspektörerna har förberett sig på att en del av plockarna är anställda och en del självständiga plockare.
På grund av allvarliga brottsmisstankar inom bärbranschen avbröt utrikesministeriet mottagandet av bärplockares visumansökningar i Thailand i mars 2024. Avbrottet gäller sökande från Thailand, Kambodja och Myanmar. Under skördesäsongen 2024 kan företag inom bärbranschen rekrytera plockare från dessa länder endast genom att anställa dem, och då kommer de till Finland med uppehållstillstånd för arbetstagare.
Plockning enligt bärlagen kan dock fortfarande göras om plockaren har någon annan uppehållsrätt i Finland. Plockning är också tillåten om bärföretaget bjuder in plockare från andra länder än de som nämns ovan.
Inspektören övervakar bärlagen och anställningsförhållandets minimivillkor
Arbetarskyddsmyndigheten övervakar bärplockningen i hela Finland tillsammans med andra myndigheter. Under inspektionen bedömer inspektören vilken lag som ska tillämpas.
Om det är fråga om ett anställningsförhållande övervakar inspektören bland annat att
- minimilönen, tilläggen och arbetstiderna följer kollektivavtalet för landsbygdsnäringarna
kollektivavtalet iakttas vid utfärdandet av arbetsskiftsförteckningar - arbetsgivaren iakttar förbudet mot diskriminering
- företagshälsovård har ordnats
- en olycksfallsförsäkring har tecknats för arbetstagarna
- arbetsgivaren har säkerställt den utländska arbetstagarens rätt att arbeta.
Om en utländsk plockare plockar vilda bär med allemansrätten utan anställningsförhållande och bärföretaget organiserar plockningen, tillämpas bärlagen. Då övervakar inspektören bland annat att bärföretaget
- har fått ett beslut om tillförlitlighet av AN-byrån
- har gjort en anmälan till arbetarskyddsmyndigheten om plockarnas bas
- har informerat plockarna om bärens inköpspriser och de kostnader som tas ut av plockarna
- inte bestämmer tidtabellen för plockningen
- inte begränsar plockarens rätt att sälja bär till andra
- har introducerat plockarna bland annat i deras rättigheter och skyldigheter samt informerat om rådgivande instanser
- håller myndigheternas kontaktuppgifter framlagda för plockarna.
I bärlagen finns inga bestämmelser om plockarens minimiförtjänst eller minimiutkomst, så inspektören kan inte övervaka dem om plockaren inte är anställd.
"Inspektionerna utförs kvällstid vid plockarnas baser. En bas kan ha
över hundra plockare, av vilka endast en del hinner intervjuas med hjälp av en tolk. I den situationen kan det vara mycket utmanande att utreda bärföretagets och de olika plockarnas rättsförhållanden", bedömer inspektör Niko Huru vid ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Norra Finland.
Information om plockarens rättigheter på olika språk
Vid inspektionerna delas arbetarskyddsmyndighetens guider ut till både anställda arbetstagare och sådana självständiga plockare som avses i bärlagen.
Guiden ”Skogsbärblockares rättigheter” som fokuserar på bärlagen har publicerats på thailändska och engelska. Guidens innehåll publiceras under denna plockningssäsong även på ukrainska och ryska. Guiden finns på sidan Plockning av naturprodukter.
Guiden Utländsk arbetstagare i Finland som är riktad till arbetstagare har publicerats på 18 olika språk, bland annat på thailändska.
Kontakter
0295 017 700, [email protected]
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, Regionförvaltningsverket i Norra Finland
Om
Arbetarskydd - sunt arbete!
I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.