Vichtis vatten ansöker om miljötillstånd för ett nytt reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse i södra Nummela – vattnen skulle ledas till Sjundeå å
Vichtis vattens miljötillståndansökan för ett reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse är under behandling hos regionförvaltningsverket. Ansökan kan läsas i Databasen över vatten- och miljötillstånd ylupa.avi.fi. Åsikter om ansökan kan lämnas till regionförvaltningsverket senast 29.7.
Vichtis vatten söker miljötillstånd för ett nytt reningsverk i södra Nummela för avloppsvatten från tätbebyggelse och att leda behandlat avloppsvatten i vattendrag. Reningsverkets behandlade avloppsvatten leds via Mäyräoja till Risubackaån och därifrån vidare till Björnträsk och vattenförekomsten i mellersta loppet av Sjundeå å.
Avloppsreningsverket planerar inleda verksamheten 1.1.2026. När det nya reningsverket i södra Nummela är färdigt ersätter det nuvarande avloppsreningsverk i Nummela från vilket behandlade avloppsvatten för närvarande leds till samma recipient.
Det nya reningsverket i södra Nummela placeras norr om Åbo motorväg E18 och utsläppsplatsen flyttas cirka 2 kilometer nedströms från nuvarande Nummela reningsverks utsläppsplats.
Reningsverket i södra Nummela är planerad som en membranfiltreringsanläggning med vilken man uppnår en hög behandlingseffekt för avloppsvatten. Dessutom förbereds anläggningen för att förbättra avloppsvattnens hygieniska kvalitet med ozonering.
Miljökonsekvenserna av reningsverket i södra Nummela ses främst i vattendrag. Enligt bedömningarna av vattendragskonsekvenserna är verkningarna av avloppsvattnen störst nära utsläppsplatsen i Mäyräoja, Risubackaån och Björnträsk. Ringa konsekvenser kan upptäckas också i Sjundeå ås mellersta lopp. Verkningarna på vattendraget har i ansökan utretts genom modellering och sakkunnigbedömningar. I bedömningen granskas hur de behandlade avloppsvattnen påverkar vattenkvaliteten, vattenorganismer (vattenvegetationen, påväxtalger, bottenfauna, fiskfauna och växtplankton) och användningen av vattensystemet.
I bedömningen utreddes särskilt avloppsvattnens konsekvenser för klassificerade vattenförekomsters ekologiska och kemiska status. Enligt sakkunnigbedömningen som bifogades ansökan försämrar ledningen av behandlat avloppsvatten i vattendraget från det nya reningsverket i södra Nummela inte nuvarande kemiska eller ekologiska status i Björnträsk eller Sjundeå å, konstaterar miljöråd Reetta Klemetti. Å andra sidan kunde det att man låter bli att leda avloppsvatten förbättra delfaktorerna för
biologisk status i Björnträsk och därigenom den ekologiska totalstatusen, i synnerhet eftersom det utan avloppsvattenbelastningen skulle finnas mindre näringsämnen för växtplankton under sommaren, fortsätter hon.
Vichtis vatten anser att ledningen av behandlat avloppsvatten i Sjundeå ås vattendrag från reningsverket i södra Nummela inte äventyrar uppnåendet av god ekologisk eller kemisk status i vattenförekomsterna nedan om utsläppsplatsen eller användningen av dem för rekreation. Enligt Vichtis vatten är de sakkunnigas bedömning av förbättringen av ekologisk status förenad med avsevärd osäkerhet och till och med enligt den bästa bedömningen skulle status förbättras synnerligen lite.
Ansökningshandlingarna kan läsas i databasen över vatten- och miljötillstånd https://ylupa.avi.fi/sv-FI/asia/2416974. Ställningstaganden till ansökan kan senast 29.7 lämnas till regionförvaltningsverket via Till den elektroniska blanketten-symbolen som hittas nere på sidan vid databasen. Närmare information gällande ställningstaganden hittas i kungörelsen som är publicerad i databasen.
Avloppsreningsverket är dimensionerat för cirka 36 000 invånares avloppsvatten år 2050. Det betyder cirka 2,6 gånger mer vatten jämfört med det nuvarande reningsverket i Nummela. Enligt ansökan är utsläppen från reningsverket per år högst
- organiska ämnen mätt som biologisk syreförbrukning 8,4 ton och kemisk syreförbrukning 84 ton
- totalkväve 15 ton och ammoniumkväve 2,9 ton
- suspenderade ämnen 14 ton
- fosfor 130 kg.
Enligt ansökan skulle avloppsreningsverkets näringsbelastning år 2050 för fosfor vara 1–2 % och för kväve 7,4–10 % av totalbelastningen i Björnträsk, säger Reetta Klemetti. I Sjundeå ås mellersta lopp skulle reningsverkets andel av näringsbelastningen bli mindre än i Björnträsk.
Om
Regionförvaltningsverket beviljar tillstånd enligt miljöskyddslagen och vattenlagen. Målet med miljö- och vattentillstånd är att förebygga förorening av miljön och risken för sådan. Då regionförvaltningsverket beviljar tillstånd samordnas miljöanvändningen och verksamheter som har konsekvenser för miljön på ett ekologiskt hållbart sätt.