Spaningarna efter skogsbränder inleddes – första spaningsflygningarna gjordes under veckoslutet
Säsongen för flygspaningar efter skogsbränder inleddes söndagen den 12 maj. De första spaningsflygningarna gjordes i landskapen Egentliga Finland, Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland. Enligt den aktuella väderprognosen kommer flygspaningarna att fortsätta den här veckan på landets sydligaste rutter.
Regionförvaltningsverket i Norra Finland ansvarar för att ordna spaningsflygningar efter skogsbränder i hela Finland. Flygningar görs på 22 rutter utgående från risken för skogsbränder under perioden april-september. Flygningarna görs vanligen av en lokal flygklubb eller ett flygbolag.
Under våren har aktörerna förberett sig inför den kommande säsongen genom utbildningar och övningar. Syftet med övningarna är att utveckla samverkan mellan spaningsflygplanen och räddningsverken så att verksamheten under verkliga skogsbränder är effektiv och säker.
Flygspaning efter skogsbränder är övervakning som görs med flygplan för att upptäcka markbränder. Syftet med verksamheten är att upptäcka markbränderna i tid för att på det sättet förhindra att de sprids och blir stora. Till markbränder räknas bland andra skogsbränder, gräsbränder och bränder på torvproduktionsområden.
Året 2023 gjordes 410 spaningsflygningar efter skogsbränder. På begäran av räddningsverken gjorde spaningsflygplanen dessutom 36 kontrollflygningar till följd av observerad rök. I fjol upptäckte spaningsflygplanen 113 markbränder.
Mer information:
Mer information:
räddningsöverinspektör Mika Kurvinen
räddningsöverinspektör Anna Mattila
050 396 1234 eller [email protected]
Flygspaningsrutterna: https://avi.fi/sv/valj-arende/myndighet/information-och-vagledning/flygspaningar-efter-skogsbrander
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.