Flera allvarliga olyckor – brister i arbetarskyddet vid byggen på lantgårdar
Under den senaste tiden har det skett flera allvarliga olyckor på lantgårdar. Arbetarskyddsmyndigheterna vill påminna om vikten av att sörja för arbetstagarnas arbetarskydd även om man endast genomför renoveringar i liten skala.”Vi har till exempel lagt märke till att när en jordbruksföretagare i sitt arbete inte beaktar sitt arbetarskydd förstår hen inte heller att beakta arbetarskyddet då det gäller en anställd, utan företagaren handlar i strid med arbetarskyddslagstiftningen. Utöver mänskligt lidande kan en arbetsolycka då kosta företagaren mycket pengar", berättar överinspektör Mikko Koivisto vid ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.
I byggarbete ska bland annat statsrådets förordning om säkerheten vid byggarbeten 205/2009 beaktas, där det till exempel föreskrivs om arbete på stödställning och åtgärder för skydd mot fall.
I stora byggprojekt, såsom en ladugårdsentreprenad, är det i allmänhet fråga om en totalentreprenad, varvid byggplatsens huvudentreprenör i huvudsak ska ansvara för säkerheten på byggplatsen. ”Enligt våra observationer i samband med tillsyn sköts arbetarskyddsfrågorna då antingen bra eller dåligt, beroende på huvudentreprenörens egen arbetarskyddskultur”, säger överinspektör Mikko Koivisto. Han påminner om att ifall det finns en utsedd huvudentreprenör för byggplatsen har jordbruksföretagaren ändå ett ansvar som byggherre. Ansvaret omfattar även skyldigheter i anknytning till arbetarskyddet.
"Dessutom är det bra att komma ihåg att lantgården som arbetsmiljö skiljer sig från en normal byggarbetsplats, bland annat i fråga om biologiska risker, såsom bakterier, virus, jäst och mögel samt parasiter. Detta måste beaktas i planeringen och genomförandet av byggnadsarbetet", betonar överinspektör Mikko Koivisto.
Kontakter
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Om
Arbetarskydd - sunt arbete!
I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.