I fortsättningen ska kortvarig vård av vilda djur anmälas till regionförvaltningsverket
Från och med 1.1.2024 ska man göra en anmälan om vård av vilda djur. På så sätt kan myndigheterna bättre övervaka kvaliteten på vården och säkerställa att vården av djur är i goda händer.
För att vårda vilda djur behövs specialkompetens och lämpliga lokaler. Med bestämmelsen som träder i kraft i början av nästa år säkerställs att den långvariga vården av vilda djur är i goda händer. Felaktig vård kan orsaka djuret lidande. Om djuret blir tamt kan det inte återföras till naturen.
Det är också viktigt att myndigheterna vet vilka aktörer det finns inom branschen. Detta möjliggör samtidigt effektivare tillsyn.
När behöver ett vilt djur vård?
Enligt lagen om djurvälfärd, som träder i kraft i början av nästa år, kan ett vilt djur tas om hand en kort tid när det
- är skadat eller hjälplöst
- behöver första hjälpen
- ska föras till vård.
Första hjälpen är till exempel när ett nedkylt djur måste värmas upp. Efter första hjälpen måste djuret genast försättas i frihet eller föras till vård. Om djuret inte kan försättas i frihet eller föras till vård måste det avlivas.
Vad ska anmälas och när?
Om ditt djurhem för närvarande är verksamt ska du göra en anmälan senast 1.3.2024.
Om du inleder din verksamhet efter 1.1.2024 ska du göra en anmälan senast 30 dygn innan verksamheten inleds.
Skicka din anmälan till det regionförvaltningsverk inom vars område ditt djurhem finns.
Mer information:
Anna-Maria Moisander-Jylhä
Länsveterinär
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
tfn 029 5018 834
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.