Tillsammans och nära - regionförvaltningsverkens framtidsöversikt har publicerats
Regionförvaltningsverkens gemensamma framtidsöversikt syftar till att ge beslutsfattarna en förutseende lägesbedömning för utvecklingen av statens regionalförvaltning. Framtidsöversikten har sammanställts i ett tätt samarbete mellan regionförvaltningsverkens överdirektörer.
Den 21 februari 2023 publicerade regionförvaltningsverken sin första gemensamma framtidsöversikt. Framtidsöversikten ger beslutsfattarna en heltäckande bild av den omvärld som statens regionalförvaltning verkar i. Översikten ger en utblick över värdet av att staten har en sektorsövergripande regionalförvaltning som fungerar nära människan samt över framtida möjligheter att erbjuda allt bättre serviceförmåga i regionerna – tillsammans och nära.
Statens sektorsövergripande regionalförvaltning behövs mer än någonsin
Grundvalar för den finländska välfärden är demokrati, kompetens och företagsamhet samt regionala nätverk. För att vi ska vara framgångsrika även i fortsättningen bör det regionala samarbetet utvecklas och regionkännedomen i beslutsfattandet säkerställas.
Människor måste kunna lita på att den hjälp och det stöd som statsförvaltningen erbjuder finns nära till hands under alla omständigheter.
”Det är viktigt att staten även i fortsättningen har en dynamisk och kompetent regionalförvaltning där besluten som rör människors liv fattas nära människan med kännedom om de lokala omständigheterna. Regionalförvaltningen kan genomgå en reform, men den kan inte slopas”, konstaterar regionförvaltningsverkens överdirektörer i sin översikt.
Regionförvaltningsverkens sektorsövergripande kompetens och tväradministrativa samarbetsstrukturer tryggar effektivt regionernas livskraft, välfärd och jämlikhet. När det gäller basservicen säkerställer regionförvaltningsverken att den är på den nivå som lagen kräver och trygg och tillgänglig för alla.
Regionförvaltningsverken övervakar att lagen är samma för alla och att samhällets spelregler följs. Förhållandena varierar inom vårt lands olika delar och verkställandet av lagstiftningen kräver kännedom om de här regionala särdragen.
Regionförvaltningsverken försäkrar sig sinsemellan om att verkens avgöranden baserar sig på en enhetlig tolkning av lagen runtom i hela Finland.
Regionalt samarbete skapar trygghet
Det tväradministrativa och sektorsövergripande stödet, som statens regionalförvaltning koordinerar för beredskap inför störningar och undantagsförhållanden, har skapat en stabil grund för den övergripande säkerheten och människors uthållighet i kriser. Det här har bidragit till att man i regionerna lyckats bekämpa exempelvis coronapandemin och smittsamma djursjukdomar.
Sådan här beredskapsverksamhet på gräsrotsnivå kan inte koordineras och utvecklas utan regional behörighet, närvaro och kännedom.
Att möjliggöra kontakten mellan olika aktörer och förmedla rätt och aktuell information till alla parter är en kärnuppgift i regionförvaltningsverkens arbete. Partnerskapet i regionerna är tätt och blir hela tiden mer mångsidigt.
Regionförvaltningsverken konstaterar slutligen i sin framtidsöversikt att en hållbar framtid skapas genom gemensamma handlingar tillsammans med andra.
Regionförvaltningsverkens framtidsöversikt För Finland - tillsammans och nära hittar du på www.avi.fi/sv/framtidsoversikt
Mer information
Merja Ekqvist, överdirektör, Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Soile Lahti, överdirektör, Regionförvaltningsverket i Östra Finland
Kaisa Ainasoja, överdirektör, Regionförvaltningsverket i Lappland
Leena Räsänen, överdirektör, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Marko Pukkinen, överdirektör, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Terttu Savolainen, överdirektör, Regionförvaltningsverket i Norra Finland
[email protected], tfn 0295 016 000 (växeln)
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.