Ändringar i socialservicens tillstånds- och registerpraxis
Föreskrifterna som gäller boendeservice och hemservice ändras när ändringarna i socialvårdslagen träder i kraft 1.1.2023. Samtidigt förnyas tillstånds- och registreringspraxis som gäller dessa tjänster.
Serviceboende med heldygnsomsorg ändras så att boendet och servicen bildar en sammanhängande helhet. Privata serviceproducenter som tillhandahåller serviceboende med heldygnsomsorg behöver ett tillstånd för sin verksamhet av Valvira eller regionförvaltningsverket.
Från och med ingången av 2023 blir serviceboendet gemenskapsboende där boendet och servicen ordnas separat. Denna service ska fortfarande registreras. Serviceproducenten gör en anmälan om en verksamhetsenhet som tillhandahåller gemenskapsboende till välfärdsområdet som skickar anmälan till regionförvaltningsverket för registrering. Välfärdsområdet bifogar sitt eget utlåtande om verksamhetsbetingelserna för den verksamhetsenhet som ska registreras.
Från och med ingången av 2023 gäller hemservicen endast barnfamiljer. Servicen som tillhandahålls till de övriga klientgrupperna är hemvård. Hemvården omfattar vård och omsorg i enlighet med klientens individuella behov samt verksamhet som främjar funktionsförmåga och interaktion och annan verksamhet som stöder personens förmåga att klara sig. I hemvården kan också hemsjukvård ingå då serviceproducenten ska ansöka om ett tillstånd inom den privata hälso- och sjukvården för sin verksamhet. Hemservice och hemvård är tjänster som ska registreras.
Andra tjänster som ska registreras är stödtjänster, tillfälligt boende, stödboende samt verksamhet som främjar socialt umgänge i gemenskapsboende och som separat tillhandahålls som socialservice.
De tidigare serviceregistreringarna gäller fortfarande. Regionförvaltningsverken och Valvira gör inte på eget initiativ några ändringar i dessa registreringar. Serviceproducenterna ska i samarbete med välfärdsområdet ändra sin nuvarande serviceproduktion för att överensstämma med den nya lagstiftningen.
Kontakter
överinspektör för socialvården Merja Isoaho, 0295 017 047, Regionförvaltningsverket i Lappland
överinspektör för socialvården Päivi Räinä, 0295 017 024, Regionförvaltningsverket i Norra Finland
ledande överinspektör för socialvården Nina Siro-Södergård, 0295 018 114, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
överinspektör för socialvården Varpu Kovero, 0295 016 645 och ledande överinspektör för socialvården Maija Gartman, 0295 016 109, Regionförvaltningsverket i Södra Finland,
överinspektör Anita Paavola, 0295 018 841, Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
överinspektör Kirsi Laitinen, 0295 016 821, Regionförvaltningsverket i Östra Finland
[email protected]
Ytterligare information från Valvira:
Överinspektör Elina Uusitalo, 0295 209 334
Överinspektör Anssi Tulkki, 0295 209 347
[email protected]
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.