Personaldimensioneringen och gruppstorleken på de kommunala daghemmen förverkligades väl 2021
Enligt regionförvaltningsverkens granskningar motsvarar daghemmens personaldimensionering och gruppstorlekar väl bestämmelserna i lagen om småbarnspedagogik. Resultatet visar dock inte hur belastande daghemspersonalen upplever sitt arbete.
Under regionförvaltningsverkens granskningsperioder på våren och hösten förverkligades personaldimensioneringen och gruppstorlekarna på daghemmen i huvudsak i enlighet med lagen om småbarnspedagogik.
"Det är fint att lagen om småbarnspedagogik följs i fråga om dimensioneringen. Vår övervakning berättar dock inte hur daghemspersonalen upplever sitt arbete. De som ordnar småbarnspedagogiken bör nu fundera över metoder med vilka man kan minska arbetsbelastningen", berättar direktör Marja-Liisa Keski-Rauska vid Regionförvaltningsverket.
Småbarnspedagogiken behöver utvecklas ytterligare för att minska arbetsbelastningen
Den som ordnar småbarnspedagogiken ska se till det finns tillräckligt med anställda och vikarier på daghemmen. Kommunen ska se till att vikariat såväl i daghemmen som i familjedagvården ordnas så att den lagstadgade personaldimensioneringen och gruppstorleken förverkligas inom småbarnspedagogiken. Tillsynsmyndigheterna uppmuntrar de som ordnar småbarnspedagogiken att vidareutveckla både arbetstidsplaneringen och de pedagogiska och funktionella lösningarna i samarbete med personalen för att minska arbetsbelastningen.
I övervakningen granskades 1 359 daghem
De daghem som regionförvaltningsverken granskade hade sammanlagt 6 508 verksamhetsdagar. I enlighet med lagen om småbarnspedagogik var personaldimensioneringen på daghemmen 99,31 procent av daghemmets verksamhetsdagar.
På de granskade daghemmen fanns sammanlagt 5 563 barngrupper och de hade sammanlagt 25 791 verksamhetsdagar. Daghemmens barngruppsstorlekar var i enlighet lagen om småbarnspedagogik 98,79 procent av barngruppernas verksamhetsdagar.
Man kom fram till resultaten genom att granska de närvarouppgifter för barn och personal på daghemmen och i barngrupper som kommunerna uppgett under en veckas tid på våren och hösten. Personaldimensioneringen på daghemmen granskades enligt relationstalet mellan barnen och personalen. Vid granskningen av gruppstorleken beaktades utöver granskningen av relationstalet att det i gruppen högst kan finnas ett antal barn som motsvarar tre anställda med uppgifter i fostrings-, undervisnings- och vårduppgifter.
Enligt utredningar från kommunerna berodde överskridningarna av relationstalet i huvudsak på överraskande förändringar i barnens tider i småbarnspedagogiken, personalens frånvaron för vilka man inte fått en vikarie eller ordnande av familjedagvårdens reservvård på daghemmen.
Mer information
De detaljerade övervakningsresultaten från 2021 kan läsas på regionförvaltningsverkets webbplats.
Regionförvaltningsverken och Valvira fortsätter den planmässiga övervakningen av daghemmens personaldimensionering och gruppstorlek 2022 enligt det riksomfattande tillsynsprogrammet för småbarnspedagogiken. Dessutom övervakas lärarnas och ansvarspersonernas behörighet vid steinerdaghem.
Verkställandet av övervakningsprogrammet kan följas i sociala medier med hashtaggen #vakavalo2022.
Kontakter
direktör Marja-Liisa Keski-Rauska, PeD, tfn 0295 018 815
fornamn.efternamn(at)avi.fi
Valvira
överinspektör Satu Räsänen, tfn 0295 209 637
fornamn.efternam(at)valvira.fi
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.