I störningssituationer förenar regionförvaltningsverken de regionala aktörerna och skapar en regional lägesbild
Regionförvaltningsverken har en viktig roll i olika störningssituationer i samhället. I samband med krisen i Ukraina har ämbetsverken till uppgift att samordna den regionala beredskapen. Regionförvaltningsverken är den första nivån för förvaltningsövergripande samarbete där en regional lägesbild kan skapas mellan olika aktörer i störningssituationer.
Regionförvaltningsverkens lagstadgade uppgift är att samordna beredskapen i regionerna. Till uppgiften hör att ordna samarbete, samordna beredskapsplaneringen, stödja kommunernas beredskapsplanering samt främja regional- och lokalförvaltningens säkerhetsplanering. Regionförvaltningsverken övervakar också hälso- och sjukvårdens regionala beredskap inför storolyckor och exceptionella situationer inom hälso- och sjukvården.
I enlighet med sitt uppdrag upprätthåller regionförvaltningsverken olika samarbetsnätverk i regionerna. Ett av de viktigaste är den regionala beredskapskommittén, där regionens centrala myndigheter delar den aktuella lägesbilden sinsemellan. Under coronapandemin blev beredskapskommittéernas arbete synligare tack vare den öppna informationen om dem, men redan före pandemin arbetade kommittéerna långsiktigt för samhällets övergripande säkerhet i respektive region.
Regionförvaltningsverken är de facto den första nivån för förvaltningsövergripande samarbete där en regional lägesbild kan skapas mellan olika aktörer. Regionförvaltningsverken kan redan i ett tidigt skede av en kris identifiera tysta signaler som spänner över förvaltningsområdena, och i störningssituationer är detta en central fördel ur hela statsförvaltningens synvinkel.
Regionala försvarskurser och beredskapsövningar stödjer beredskapen
Regionförvaltningsverken ordnar i samarbete med försvarsmakten regelbundet regionala försvarskurser, där beredskapen i samhället behandlas genom olika teman. Till kurserna väljs personer som har en ledande ställning eller arbetar med viktiga beredskapsuppgifter i en kommun eller dess affärsverk eller i företag eller organisationer. Regionförvaltningsverken ordnar också regelbundna beredskapsövningar på olika håll i Finland. De fokuserar på teman som utvecklar samarbetet, t.ex. befolkningsskyddet.
Under kurserna och övningarna går man igenom kommunernas egen beredskapsplanering och hur uppdaterad den är. Som en del av beredskapen ökar man även i allt högre grad också lägesuppfattningen om den regionala försörjningsberedskapen. Samtidigt samordnar regionförvaltningsverken de funktioner, värdekedjor och tjänster som är nödvändiga med tanke på regionens behov för att trygga medborgarnas levnadsmöjligheter och företagens verksamhetsförutsättningar.
Regionförvaltningsverken har under årens lopp i respektive region byggt fungerande samarbetsnätverk som för sin del utgör en stark grund för beredskapen i det finländska samhället.
I en kris effektiviseras verksamheten
I en störningssituation såsom krisen i Ukraina intensifieras och effektiviseras nätverkens verksamhet. Regionförvaltningsverken stöder, styr och ger råd till kommunerna. Regionförvaltningsverken ordnar till exempel informationsmöten för kommundirektörerna eller ber kommunerna granska sina beredskapsplaner.
Vid en långvarig kris accentueras betydelsen av att samordna den regionala beredskapen. Regionförvaltningsverken stöder de behöriga myndigheterna och samordnar vid behov deras inbördes verksamhet. Den beredskapsuppgift som mest sannolikt kommer att konkretiseras för regionförvaltningsverken är förberedelser för att personer som flyr kriget eller andra migranter kommer till Finland. En eventuell flyktingsituation syns också i Migrationsverkets (Migri), närings-, trafik- och miljöcentralernas, kommunernas, Finlands Röda Kors’ och medborgarnas verksamhet och kräver således samordning av verksamheten.
Störningssituationer påverkar i allmänhet också skötseln av regionförvaltningsverkens egna grundläggande uppgifter. Inom social- och hälsovården samt undervisnings- och kulturväsendet ökar efterfrågan på rådgivning och information i nya situationer. Situationerna kan också öka behovet av tillsyn över olika tjänster eller över förhållanden som rör klient- och patientsäkerheten. På längre sikt accentueras stödet för psykisk kristålighet.
Regionförvaltningsverket är den styrande myndigheten om man till exempel i en nödsituation med risk för strålning måste vidta åtgärder för att skydda livsmedel och primärproduktionen av dem. Ämbetsverken bereder sig också på att öka djurskyddstillsynen, om djurskötseln befaras bli sämre t.ex. på grund av tillgång till foder eller av andra orsaker. Ett separat område är sällskapsdjuren som kommer hit med transittrafiken eller flyktingarna. Ukraina är ett rabiesområde och även ekinokockparasiter utgör en folkhälsorisk. Regionförvaltningsverken följer med läget.
Finland har förberett sig väl
Samarbetet mellan regionförvaltningsverken har redan intensifierats i anslutning till situationen i Ukraina. Ämbetsverken följer intensivt med hur krisen framskrider både på allmän nivå och särskilt med tanke på ämbetsverkets olika uppgifter.
Trots att hotet för närvarande inte riktar sig mot Finland har Rysslands attack mot Ukraina rubbat människors trygghetskänsla. Det är mycket förståeligt att även många som bor i Finland nu känner rädsla. Finland och regionförvaltningsverken har dock förberett sig väl. Myndigheterna följer med och försöker förutse hur situationen utvecklas. Myndigheterna är uppdaterade om situationen och agerar i enlighet med den.
Mer information till media om regionförvaltningsverkens roll i störningssituationer:
Regionförvaltningsverket i Norra Finland
Petteri Koskinen, direktör för ansvarsområdet för räddningsväsendet och beredskapen, tfn 0295 017 544
Terttu Savolainen, överdirektör, tfn 0295 017 551
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Juha Vilkki, räddningsöverinspektör, tfn 0295 018 506
Marko Pukkinen, överdirektör, tfn 0295 018 450
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Ilkka Horelli, direktör för ansvarsområdet för räddningsväsendet och beredskapen, tfn 0295 018 061
Leena Räsänen, överdirektör, tfn 0295 017 385
Regionförvaltningsverket i Lappland
Joni Henttu, direktör för ansvarsområdet för räddningsväsendet och beredskapen, tfn 0295 017 364
Kaisa Ainasoja, överdirektör, tfn 0295 017 345
Regionförvaltningsverket i Östra Finland
Kai Horelli, räddningsöverinspektör, tfn 0295 016 870
Soile Lahti, överdirektör, tfn 0295 016 964
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Tommi Laurinen, direktör för ansvarsområdet för räddningsväsendet och beredskapen, tfn 0295 016 144
Merja Ekqvist, överdirektör, tfn 0295 016 271
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.