Allvarliga brister i arbetstidsfrågor för utlänningar som arbetar i hushåll
I fjol övervakade arbetarskyddsmyndigheten hushåll som anlitar utländsk arbetskraft. Över hälften av de granskade hushållen hade inte gett arbetstagaren arbetsskiften skriftligt. En tredjedel saknade arbetstidsbokföring, vilket försvårade utredningen av den verkliga lönen. Det framkom också två fall av allvarligt arbetsrelaterat utnyttjande. Antalet försummelser var stort och övervakningen fortsätter i år.
År 2021 genomförde arbetarskyddsinspektörerna sammanlagt 30 inspektioner i södra Finland i sådana hushåll som hade anställt en utländsk arbetstagare i sitt hem. Orsaken till övervakningen var det ökade antalet utlänningar som arbetar i hushåll och deras ökade risk för att falla offer för arbetsrelaterat utnyttjande.
Antalet brister överraskade
Flest problem förekom i arbetstidsdokumenten. Över hälften av de övervakade hushållen hade helt försummat att göra upp en arbetsskiftsförteckning. Arbetsgivaren hade alltså inte skriftligen delgivit arbetstagaren tidpunkterna för arbetsskiftets början och slut och när lunchpausen ska hållas.
Cirka en tredjedel saknade arbetstidsbokföring eller den var avsevärt bristfällig. Om arbetstiderna inte alls bokförs är det inte möjligt att till alla delar utreda den faktiska lönen. Försummelse att föra arbetstidsbokföring kan vara ett brott.
”Även om vi kunde förutse att det fanns skäl att övervaka i arbetstidsfrågor överraskade antalet brister”, berättar Niina Mäki, inspektör vid ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
I de fall där den verkliga lönen kunde utredas var grundlönen oftast i skick.
För övertidsarbete ska alltid arbetstagarens samtycke begäras
Det var svårt att uppskatta mängden övertidsarbete på grund av bristerna i arbetstidsbokföringen. Arbetsgivaren ska separat för varje gång se till att arbetstagaren ombeds ge sitt samtycke till att övertidsarbete utförs.
”I hushållsarbetet framhävs vikten av att gå igenom spelreglerna i anslutning till arbetstiden, eftersom arbetet annars omedvetet kan utvidgas i vardagliga situationer”, betonar Mäki.
I vissa fall hade övertidsarbetet inte alls ersatts med pengar eller ledighet eller så hade övertidsarbetet endast delvis ersatts.
Två allvarliga fall av utnyttjande
I övervakningen observerades två allvarliga fall av arbetsrelaterat utnyttjande. I ena fallet hade arbetstagaren länge fått betydande underlön. Dessutom hade arbetstagaren låtit utföra mycket övertidsarbete, söndagsarbete och kvällsarbete utan ändamålsenliga ersättningar. I det andra fallet hade ingen lön betalats alls. Ingendera arbetsgivaren hade fört bok över arbetstiden.
Varje medlem i en hushållsring är arbetsgivare
En del av arbetstagarna arbetade i en så kallad hushålls- eller städring, där flera hushåll har anställt en utländsk arbetstagare. I huvudsak var det fråga om städning.
”Alla medlemmar i ringen hade inte förstått att var och en av dem är arbetsgivare. Till exempel hade inte alla i ringen ingått ett arbetsavtal med arbetstagaren, och företagshälsovården var endast i en ringmedlems namn, även om den borde vara i samtliga medlemmars namn”, berättar Mäki.
Tillsynen över hushållen fortsätter
Tillsynsresultaten visar att tillsynen över hushållsarbetet är nödvändig och bör fortgå. Vid sökandet av tillsynsobjekt samarbetar man bland annat med Migrationsverket och information om tillsynsresultaten skickas till arbets- och näringsbyrån.
”Vi hoppas att de anställda också själva kontaktar oss om det förekommer problem i deras arbete”, berättar Mäki.
Arbetarskyddsmyndigheternas telefonrådgivning betjänar vardagar kl. 9–15 på numret 0265 016 620.
Kontakter
Noora Mattson, inspektör, tfn 0295 016 383
e-post enligt principen [email protected]
Regionförvaltningsverket i Södra Finland, ansvarsområdet för arbetarskyddet
Om
Arbetarskydd - sunt arbete!
I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.