Arbetarskyddsmyndigheten fick ett utlåtande av arbetsrådet om maximiantalet arbetstimmar
Arbetarskyddsmyndigheten fick den 15 februari 2022 ett utlåtande av arbetsrådet om hur maximiantalet arbetstimmar ska följas upp på arbetsplatserna i och med den nya arbetstidslagen. Arbetarskyddsmyndigheten bad om ett utlåtande, eftersom lagrummet har varit svårt att tolka och det har väckt många frågor på arbetsplatserna. Svaren i utlåtandet öppnas på det avgiftsfria webbseminariet den 5 april.
Den nya arbetstidslagen trädde i kraft den 1 januari 2020. En betydande förändring gällde maximiantalet arbetstimmar. För närvarande förutsätts i 18 § i arbetstidslagen att arbetstagarens arbetstid inte får överstiga i genomsnitt 48 timmar i veckan under en tidsperiod av fyra månader. Tidigare reglerades maximiantalet övertidstimmar i lagen.
"Ändringen är i princip välkommen, eftersom den nu beaktar olika arbetstidssystem, såsom flexibel arbetstid. Men uppföljningen av arbetstiden på det sätt som lagen förutsätter har blivit utmanande i praktiken", berättar Aki Eriksson, jurist vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, ansvarsområdet för arbetarskyddet
På arbetsplatserna har man bland annat funderat på hur maximiantalet beräknas i ett kort anställningsförhållande, hur frånvaron ska beaktas och om uppföljningsperioden kan förläggas till olika tider för olika arbetstagare.
Utlåtandet ändrar tolkningen av arbetstidslagen
Här beskrivs de viktigaste tolkningarna som arbetsrådet presenterar i sitt utlåtande:
Arbetsrådet anser att maximiantalet arbetstimmar ska följas upp per kalendermånad. Denna tolkning avviker från arbetarskyddsmyndighetens tidigare tolkning, enligt vilken det kunde vara fråga om antingen en kalendermånad eller en period på 4 veckor.
En annan förändring som påverkar tolkningen har att göra med korta anställningsförhållanden. Arbetsrådet anser i sitt utlåtande att uppföljningsperioden i anställningsförhållanden under fyra månader ska ställas i relation till anställningsförhållandets längd.
Den viktigaste tolkningen gäller på vilket sätt frånvaron från arbetet beaktas i uppföljningen av maximiantalet arbetstimmar. Enligt arbetsrådets tolkning beaktas i uppföljningen enbart den arbetstid som avses i arbetstidslagen. Således beaktas ingen frånvaro vid beräkningen av maximiantalet arbetstimmar.
"Detta torde innebära att sjukfrånvaro och längre semester skulle kunna öka till exempel mängden övertidsarbete som utförs", berättar Eriksson.
Arbetsrådet fastställde arbetarskyddsmyndighetens tolkning av att arbetsgivaren är skyldig att följa upp den totala arbetstiden och att även timmar som så att säga klipps vid flexibel arbetstid ska beaktas vid beräkningen av maximiantalet arbetstimmar.
Arbetsrådet tog också ställning till bland annat nödarbetets inverkan på uppföljningen av maximiantalet och överenskommelsen om uppföljningsperiodens längd.
Utlåtandet publiceras på arbetsrådets webbplats www.tem.fi/lausunnot.
Anvisningar för tolkning av lagen på webbseminariet den 5 april
Arbetarskyddsmyndigheten ordnar den 5 april 2022 kl. 15–16 ett webbseminarium där man behandlar arbetsrådets svar och tillämpningen av dem i praktiken. Anmälan till webbseminariet "Työajan enimmäismäärä – ohjeita lain tulkintaan" kan göras på sidan Tyosuojelu.fi/live15 (på finska)
Kontakter
tfn 0265 018 175, [email protected]
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, ansvarsområdet för arbetarskyddet
Om
Arbetarskydd - sunt arbete!
I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.