Genom att hantera den fysiska belastningen ökar arbetshälsan och produktiviteten
För sjukdomar i stöd- och rörelseorganen betalas årligen över 200 miljoner euro i sjukdagpenning som FPA samlat in. Antalet sjukdagar som ersätts överstiger fyra miljoner på årsnivå. "Förebyggande av symtom i stöd- och rörelseorganen bidrar till att förbättra arbetstagarnas ork i arbetet och deras livskvalitet, men det är förnuftigt även med tanke på affärsverksamheten när sjukfrånvaron minskar", påminner överinspektör Jukka Polari.
Arbetarskyddsmyndigheterna har ett fyraårigt projekt som strävar efter att minska den fysiska överbelastningen på arbetsplatserna och de sjukdomar i stöd- och rörelseorganen som detta medför. "Vi strävar efter att arbetsplatserna själva ska kunna identifiera samt avlägsna eller minska den alltför stora belastningen på stöd- och rörelseorganen", preciserar Jukka Polari.
Övervakningen av projektet har riktats till de branscher där det enligt statistiken förekommer mest skadlig belastning på stöd- och rörelseorganen och sjukdomar som beror på dessa. Dessa branscher är parti- och detaljhandeln, social- och hälsovårdsbranschen, träförädlingsindustrin, transport, industri, byggbranschen och jordbruk.
I fjol gjordes drygt tusen arbetarskyddsinspektioner inom ramen för projektet. Flest anmärkningar gällde utredningen och bedömningen av riskerna i arbetet, företagshälsovårdens arbetsplatsutredningar, arbetsplatsens ergonomi, manuella lyft och arbete vid bildskärm.
"Det var dock positivt att arbetsgivarna hade reserverat och skaffat många olika hjälpmedel för att underlätta arbetet", säger överinspektör Jukka Polari.
Arbetsgivaren är skyldig att avlägsna eller minska den skadliga belastning som det fysiska arbetet orsakar och se till att arbetstagarnas hälsa bevaras på arbetsplatsen. Enligt tillsynsobservationerna hade arbetsgivarna på ungefär var tredje arbetsplats försummat att utreda och bedöma riskerna i arbetet.
Kontakter
Regionförvaltningsverket, ansvarsområdet för arbetarskyddet
Om
Arbetarskydd - sunt arbete!
I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.