Den nya lagen träder i kraft i början av 2022: olaglig import av djur från EU kan medföra en påföljdsavgift på upp till 5 000 euro
Reformen av lagen om djursjukdomar ger myndigheterna fler verktyg för att stävja olaglig import av djur. Enligt lagen som träder i kraft den 1 januari 2022 kan en djurimportör få en påföljdsavgift på 300–5 000 euro för olaglig import från EU:s inre marknad. Den som importerar djuret ansvarar för att importkraven iakttas.
Ändringen av lagen om djursjukdomar träder i kraft den 1 januari 2022. I fortsättningen kan regionförvaltningsverket eller Tullen påföra importören av ett djur som har importerats i strid med föreskrifterna en påföljdsavgift på minst 300 och högst 5 000 euro.
”Det är djurimportören som svarar för att ta reda på och uppfylla importvillkoren, så senast nu är det skäl att kontrollera importkraven på Livsmedelsverkets webbplats”, påminner länsveterinären Sari Haikka vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
”De viktigaste kraven är identifikationsmarkeringen av djur, såsom mikrochip eller ring för märkning av fåglar, hästpass eller EU-pass för sällskapsdjur, och dessutom TRACES-intyg när djuret byter ägare”, berättar Haikka.
Kraven gäller alltså också till exempel hundvalpar som förs in som sällskapsdjur från ett annat EU-land. Djurets pass ska stämma överens med chipidentifikationen och innehålla anteckningar om djursjukdomar som ska bekämpas genom myndighetsåtgärder, såsom rabies och ekinokockos. Om djuret byter ägare, ska importören dessutom ha ett TRACES-hälsointyg över djuret som utfärdats av veterinären i avgångslandet två dygn före importen.
Närmare krav på djur som importeras från EU-länder, Norge och Schweiz finns på Livsmedelsverkets webbplats
Till exempel rabies är en sjukdom som är farlig även för människan och efter att symtomen har inträtt leder rabies i praktiken alltid till döden hos människor. Syftet med importkraven för djur är att skydda både djur och människor från spridning av allvarliga sjukdomar och säkerställa att djuren har uppfötts och skötts på ett behörigt sätt före importen.
”Det har redan i många år informerats och diskuterats i offentligheten om smuggling och olaglig import av sällskapsdjur, men det har inte satt stopp för den olagliga handeln med sällskapsdjur. I och med lagändringen befinner vi oss nu i en situation där djurimportören kan påföras en påföljdsavgift för olaglig import av djur helt utan polisundersökning", konstaterar Sari Haikka.
Utöver regionförvaltningsverket har Tullen i och med lagreformen beviljats behörighet att inspektera djurtransporter redan vid gränsen. Utöver gränserna övervakar regionförvaltningsverket dessutom att djurtransporterna inom landet är lagenliga.
Mer information
Kontakter
länsveterinär Sari Haikka, tfn 0295 016 104
[email protected], Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.