Coronaåret förde med sig effektiviserad utbildningskommunikation och informationsstyrning - olika områden fick stöd i situationen
År 2020 var ett krävande år för regionförvaltningsverkens ansvarsområde för undervisnings- och kulturväsendet, men bidrog till att utveckla nya verksamhetssätt.
Det ökade behovet av rådgivning och stöd till följd av coronaepidemin sysselsatte i hög grad sakkunniga inom regionförvaltningsverkens undervisnings- och kulturväsende i fjol. Även de nya statsunderstöden i anslutning till coronaepidemin ökade arbetsmängden. Funktionsförmågan förblev dock i huvudsak god. Personalens mångsidiga kompetens och snabba införande av olika typer av webblösningar bidrog till att målen uppnåddes mitt bland de utmaningar som coronaepidemin medförde.
Tillgången till utbildningar, deras mångfald och verkningsfullhet ökade
På grund av coronaläget överfördes fortbildningen inom undervisnings- och kulturväsendet med snabb tidtabell till nätet. Deltagarna fick behållning av webbseminarier och webbkurser på många sätt. Den regionala jämlikheten förbättrades när det på olika håll i Finland blev lättare att delta i evenemang på distans. Undervisnings- och kulturväsendet utnyttjade effektivt videor, podcaster och sociala medier för att nå sina målgrupper. Temana för evenemangen var mer mångsidiga och varierande än tidigare.
Antalet deltagare i utbildningarna ökade jämfört med året innan. Genom utbildningarna lyckades man allt bättre stärka kompetensen hos yrkesutbildade personer inom undervisnings- och småbarnspedagogiken. Responsen på utbildningarna var positiv, men de tekniska lösningarna måste vidareutvecklas.
Rådgivning i anslutning till coronan och nya stödformer kräver resurser
Coronaepidemin ökade inte antalet klagomål som väcktes inom undervisnings- och småbarnspedagogiken i fjol, men antalet klagomål som avgjordes vid regionförvaltningsverken var mindre än året innan (-63 klagomål). Därför överskreds de målsatta handläggningstiderna för klagomål och rättelseyrkanden. Överbelastningen vid handläggningen av klagomål berodde på att personalens arbetsinsats behövdes för den ökade informationsstyrningen. Riksomfattande e-post- och telefongrupper betjänade kunderna i frågor som gällde coronaepidemin.
Fram till hösten 2020 blev lagstiftningen och anvisningarna om undervisningen och småbarnspedagogiken tydligare, vilket för sin del dämpade antalet kontakter. I slutet av 2020 fick ansvarsområdet för undervisnings- och kulturväsendet tilläggsresurser för att avhjälpa mängden av klagomålsärenden, vilket också underlättade situationen.
Nästan tusen fler statsunderstödsbeslut än året innan
År 2020 fattade regionförvaltningsverken närmare tusen fler beslut om statsunderstöd än året innan. På grund av coronaepidemin utdelades nya understödspaket och tilläggsunderstöd, av vilka en del skulle behandlas med snabb tidtabell. I den besvärliga situationen kunde ansvarsområdets sakkunniga dock göra en utmärkt prestation så att behandlingen av understöden och informationsstyrningen i anslutning till dem kunde skötas på ett högkvalitativt sätt och enligt överenskommen tidtabell.
Understöd gavs bl.a. till idrottsföreningar för att ordna träningar på distans och för ungdomsarbetet i coronasituationen. Ansvarsområdena inom undervisnings- och kulturväsendet strävar efter att statsunderstöden ska vara regionalt täckande och att den verksamhet som stöds ska ha samhällelig genomslagskraft. Det finns dock en oro för att coronaläget trots understöden haft negativa konsekvenser för de ungas delaktighet och välbefinnande.
Regionförvaltningsverkens bokslut 2020 finns på vår webbplats (på finska).
Mer information
Södra Finland: direktör Sanna Puura, tfn 0295 016 561
Östra Finland: direktör Anu Liljeström, tfn 0295 016 224
Lappland: direktör Kaisa Post, tfn 0295 017 355
Sydvästra Finland: direktör Esko Lukkarinen, tfn 0295 018 089
Västra och Inre Finland: direktör Marja-Liisa Keski-Rauska, tfn 0295 018 815
Norra Finland: direktör Veijo Kosola, tfn 0295 017 570
Svenska enhet för bildningsväsendet: direktör Marianne West-Ståhl, tfn 0295 018 623
[email protected]
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.