Coronatestningen av inresande har effektiviserats vid gränsövergångarna i Södra Finland
Vid gränsövergångarna i Södra Finland har arrangemangen för att på ett täckande sätt hänvisa inresande till coronatest effektiviserats. De kommuner och samkommuner som i praktiken ansvarar för att ordna testerna har effektiviserat sin verksamhet bl.a. på grund av regionförvaltningsverkets styrning och ett närmare samarbete mellan myndigheterna.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland meddelade för mars ett föreläggande om att kommunerna ska ordna hälsokontroller vid gränsövergångarna. i praktiken erbjuds för alla inresande ett coronatest som en del av hälsokontrollen. Testet behövs inte om en inresande kan visa upp ett färskt intyg över ett negativt testresultat eller om hen insjuknat i covid-19 inom ett halvt år.
Gränsövergångar finns inom Södra Finlands område i Helsingfors hamnar, Helsingfors-Vanda flygstation, Vaalimaa och Nuijamaa. Trafiken vid gränsövergången i Imatra har tills vidare styrts till Nuijamaa. I det planmässiga samarbetet har man lyckats effektivisera hälsoskyddsarrangemangen vid gränsövergångarna, och testtäckningen är för närvarande rätt bra.
Gränsövergångarnas öppettider har förkortats, och under öppettiderna möts inresande alltid av kommunens eller samkommunens hälsorådgivare. De möter alla inresande och hänvisar dem till ett coronatest. Antalet hälsorådgivare vid gränserna har mångdubblats under början av 2021. Kontaktuppgifter samlas in av inresande som deltagit i testet i enlighet med Institutet för hälsa och välfärds rekommendation, så att de kommunala hälsorådgivarna kan hänvisa dem till ett andra test tidigast efter tre dygn. Kontaktuppgifter begärs också av andra inresande för eventuell kontakt och senare hänvisning till testet.
Inresearrangemangen har anpassats för att hänvisningen till tester ska ske så smidigt som möjligt. Till exempel på Helsingfors-Vanda flygstation har det byggts flera kontrollställen för att kontakta inresande.
”På Helsingfors-Vanda flygstation har inresande testats på ett täckande sätt sedan september i fjol. De anvisningar som nu getts förtydligar hälsosäkerhetsåtgärderna vid gränsen”, säger Timo Aronkytö, biträdande stadsdirektör i Vanda.
Också hälsoskyddsarrangemangen i Helsingfors hamnar har visat sig fungera bra, säger Leena Turpeinen, direktör för hälsovårds- och missbrukartjänster vid Helsingfors stads social- och hälsovårdssektor.
”Utöver arrangemangen för hälsokontroll av resenärer till fots byggdes det i Helsingfors hamnar även drive-in-testställen för inresande bilister, och verksamheten har fungerat bra. Rederierna kontrollerar testintygen eller intyg över att resenären tidigare har insjuknat i covid-19 redan när de går ombord”, säger Turpeinen.
I testarrangemangen vid gränsövergångarna beaktas att resenärerna kan hålla tillräckliga säkerhetsavstånd till varandra också under väntetiden till testet.
Också flygbolag och rederier har för sin del effektiviserat övervakningen av hälsosäkerheten. Institutet för hälsa och välfärd har gett bolagen en rekommendation om att endast ta ombord passagerare med ett negativt resultat från ett coronatest och flera bolag agerar i enlighet med rekommendationen.
Den som vägrar delta i testet kan åläggas att genomgå en obligatorisk hälsokontroll
Tack vare de effektivare arrangemangen testas nästan alla inresande. Regionförvaltningsverket kan bestämma att även de som vägrar delta i testet ska delta i en obligatorisk hälsokontroll, i vilken kan ingå ett coronatest. I det styrbrev som regionförvaltningsverket i Södra Finland skickade till kommunerna 9.3.2021 finns anvisningar om hur ärendet ska ordnas i praktiken. Det är möjligt att regionförvaltningsverken i fortsättningen kan fatta s.k. massbeslut, dvs. genom ett beslut förordna flera personer till hälsokontroll utan individuell prövning av varje enskild person. Ärendet utreds som bäst och regionförvaltningsverket informerar närmare om detta när behandlingen av ärendet framskrider.
Mer information
Medier:
regionförvaltningsöverläkare Anne Hiiri, tfn 0295 016 067
överinspektör Meiju Heikkinen, tfn 0295 016 382
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Helsingfors: direktör för hälsovårds- och missbrukartjänster Leena Turpeinen, tfn 09 310 52481, [email protected]
Vanda: biträdande stadsdirektör Timo Aronkytö, tfn 050 3121 678, [email protected]
Eksote: direktör för hälsotjänster och äldreomsorg Tuula Karhula, tfn 040 194 4936, [email protected]
Kymsote: chefsöverläkare Marja-Liisa Mäntymaa, tfn 020 633 2003, [email protected]
Kontakter
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.