Begränsning av självbestämmanderätten inom socialvården ofta föremål för styrning och tillsyn - våren präglades av coronaförfrågningar (Södra Finland)
Antalet tillsynsanmälningar som anhängiggörs har stabiliserats vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland efter vårdkrisen 2019. Det totala antalet klagomål och anhängiggjorda ärenden förblev dock fortsättningsvis stort i början av 2020. Största delen av de anhängiggjorda ärendena gällde precis som förra året barnskydd och tjänster för äldre personer.
I början av 2020 anhängiggjordes totalt 354 tillsyns- och klagomålsärenden inom socialvården vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland och nästan lika många ärenden avgjordes under samma tidsperiod. I slutet av juni var totalt 800 klagomål och tillsynsärenden anhängiga, vilket är 14 procent fler än vid motsvarande tidpunkt ett år tidigare.
Betoningen på coronaärenden inom styrningen och rådgivningen
Under våren präglades regionförvaltningsverkets styrning och rådgivning av coronarelaterade frågor. De mest centrala frågorna gällde barns och deras föräldrars umgängesrätt samt i fråga om äldre personer användningen av skyddsutrustning, intagningen av nya klienter till enheten och personalens rörlighet inom enheten. Total anhängiggjordes 14 coronarelaterade tillsynsärenden och 15 klagomål. Under våren gav regionförvaltningsverken och Valvira gemensamma styrningsbrev om att bl.a. undvika ogrundade begränsningar för de boende på vårdhem och betonade betydelsen av egenkontroll.
- Viktigt att säkerställa välbefinnandet hos äldre inom heldygnsomsorgen och undvika ogrundade begränsningar (på finska)
- Vårdhemmens egenkontroll central också under coronaepidemin, regionförvaltningsverken och Valvira utreder eventuella försummelser
Brister i personaldimensioneringen syns i tjänstens kvalitet och innehåll
Regionförvaltningsverket i Södra Finland meddelade under det första halvåret 48 tillsyns- och klagomålsavgöranden som inkluderade en anmärkning. Av dessa gällde 26 tjänster inom barnskyddet och 11 tjänster för äldre personer. Verksamheten vid en barnskyddsenhet avbröts.
Regionförvaltningsverkets allvarligaste administrativa kritik av barnskyddet gällde barnskyddsmyndighetens missbruk av befogenhet, underlåtelse att fatta begränsningsbeslut gällande barnets grundläggande rättigheter, försumlighet gällande klientplaner och noteringar samt personalsituationen. Den planmässiga tillsynen av vård utom hemmet har avslöjat också allvarliga försummelser i barnskyddsenheternas verksamhet, och försummelserna har även lett till tillsyn av tillsynen i en del barns placerarkommuner.
Brister i personaldimensioneringen syns oberoende av kundgrupp i kvaliteten på och innehållet i tjänsten. Det har bl.a. förekommit brister i ordnandet av nattvård för äldre personer, hemvården och serviceboende med heldygnsomsorg. Det har även funnits brister i den lagstadgade personaldimensioneringen inom institutionsvården och familjevården inom barnskyddet samt i antalet familjevårdare, och enheterna har verkat utan full personalstyrka.
Det har i flera beslut gällande tjänster för äldre personer konstaterats att klientsäkerheten förutsätter att den personalmängd som har anvisats för vårdarbete och stödtjänstuppgifter motsvarar klienternas servicebehov under alla tider på dygnet, även på veckosluten. Under varje skift på verksamhetsenheten ska det finnas tillräckligt många yrkesutbildade personer som har avlagt examen inom social- och hälsovården.
Avsaknad av lagstiftning och bristande kunskaper tar sig uttryck i ogrundade begränsningar av självbestämmanderätten
Den tillsyn som utövas av Regionförvaltningsverket i Södra Finland visar att det har förekommit brister i respekten för de grundläggande rättigheterna, till exempel klientens delaktighet, självbestämmanderätt och integritetsskydd. Äldre personer blir föremål för begränsningar, där nödvändigheten inte utvärderas tillräckligt ofta eller alternativ till begränsning av självbestämmanderätten inte övervägs tillräckligt. Avsaknaden av lagstiftning om begränsningar skapar situationer där man bl.a. för att garantera säkerheten tvingas begränsa äldre personer utan lagstadgade skäl.
Kunskaperna om tillämpning av begränsande åtgärder enligt barnskyddslagen och lagen om utvecklingsstörda måste också stärkas. Inom barnskyddet tar sig bristerna i respekten för delaktigheten, självbestämmanderätten och integritetsskyddet bl.a. uttryck i att kontakterna fortfarande begränsas utan beslut. Inom vården av utvecklingsstörda har begränsningar använts i strid med lagen om utvecklingsstörda: begränsningar har till exempel använts utan bedömning av ett expertteam med sakkunskap inom medicin, psykologi och socialarbete och fastspänning av klienter har förekommit utan beslut av tjänsteläkare.
Mer information:
ledande överinspektör inom socialvården Sari Husa, tfn 0295 017 361
[email protected]
RFV i Södra Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.