Kommunernas förebyggande rusmedelsarbete behöver strukturer och tillräckliga resurser (Sydvästra Finland)
Institutet för hälsa och välfärd (THL) och regionförvaltningsverken genomförde i mars–maj 2020 en enkät som skickades till kontaktpersoner inom det förebyggande rusmedelsarbetet i kommunerna eller till dem som ansvarar för det förebyggande rusmedelsarbetet. I enkäten kartlades läget och strukturerna i kommunernas förebyggande rusmedelsarbete. Särskilt frågades om kommunerna har utsett det lagstadgade organet som ansvarar för det förebyggande rusmedelsarbetet, om en sektorsövergripande arbetsgrupp som verkställer det förebyggande rusmedelsarbetet verkar i kommunen eller området, om en kontaktperson som utsetts för det förebyggande rusmedelsarbetet koordinerar det förebyggande rusmedelsarbetet samt hur det förebyggande rusmedelsarbetet har inkluderats i planeringen av kommunernas verksamhet.
De resultat som presenteras i denna rapport beskriver det förebyggande rusmedelsarbetet inom området för Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, dvs. kommunerna i Satakunta och Egentliga Finland, år 2020 (svarsprocent 100, n=44). Resultaten jämförs med 2016 och utifrån resultaten och med stöd av nationella rekommendationer lägger rapporten fram förslag för kommunerna om genomförande och stärkande av det förebyggande rusmedelsarbetet.
Situationen i Satakuntas 17 kommuner
En kontaktperson för det förebyggande rusmedelsarbetet hade utsetts i 94,1 procent (n=16) av kommunerna. Täckningsgraden för kontaktpersoner var 100 procent och i endast en kommun (5,9 procent) fanns en kontaktperson för förebyggande rusmedelsarbete som inte officiellt har utsetts. Det organ som enligt lagen om organisering av det förebyggande rusmedelsarbetet ansvarar för det förebyggande rusmedelsarbetet och/eller den arbetsgrupp som organet bemyndigat hade utsetts i 82,3 procent (n=14) av kommunerna och den sektorsövergripande arbetsgrupp som i praktiken verkställer det förebyggande rusmedelsarbetet var verksam i alla kommuner (100 procent, n=17). År 2020 hade nästan alla kommuner i Satakunta (94,1%, n=16) utarbetat en handlingsplan som inkluderar förebyggande rusmedelsarbete.
Situationen i Egentliga Finlands 27 kommuner
En kontaktperson för det förebyggande rusmedelsarbetet hade utsetts i 77,8 procent (n=21) av kommunerna. Täckningsgraden för kontaktpersoner var 96,3 procent (n=26). I fem kommuner (18,5 %) fanns en kontaktperson för förebyggande rusmedelsarbete som inte officiellt har utsetts och i endast en kommun har en kontaktperson inte alls utsetts. Det organ som enligt lagen om organisering av det förebyggande rusmedelsarbetet ansvarar för det förebyggande rusmedelsarbetet och/eller den arbetsgrupp som organet bemyndigat hade utsetts i 70,4 procent (n=19) av kommunerna och den sektorsövergripande arbetsgrupp som i praktiken verkställer det förebyggande rusmedelsarbetet var verksam i 70,4 procent (n=19) av kommunerna. År 2020 hade 92,6 procent av kommunerna i Egentliga Finland (n=25) utarbetat en handlingsplan som inkluderar förebyggande rusmedelsarbete.
Sammanfattning av situationen i landskapen
Strukturerna för det förebyggande rusmedelsarbetet i landskapen Satakunta och Egentliga Finland har till många delar utvecklats i en positiv riktning mellan 2016 och 2020. Det har skett en positiv förändring i bägge landskapen och i alla strukturer. Trots detta finns det fortfarande utrymme för utveckling i bägge landskapen för att alla kommuner ska nå den nivå som lagen förutsätter i fråga om såväl strukturerna som det förebyggande rusmedelsarbetets innehåll och kvalitet. Om social- och hälsovårdslandskapens verksamhet inleds som planerat, ska kommunerna uppdatera strukturerna för det förebyggande rusmedelsarbetet samt säkerställa att de är aktuella och att kontaktytorna fungerar till social- och hälsovårdslandskapen.
Det är kommunernas lagstadgade uppgift att organisera det förebyggande rusmedelsarbetet. Regionförvaltningsverken styr det förebyggande rusmedelsarbetet inom sitt verksamhetsområde, planerar och utvecklar det i samarbete med andra myndigheter och sammanslutningar samt stöder kommunerna inom sitt verksamhetsområde i genomförandet och utvecklingen av det förebyggande rusmedelsarbetet.
Länk till broschyren (på finska)
Mer information:
Anne Taulu, överinspektör, främjande av hälsa och välfärd, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, [email protected], tfn 0295 018 084
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.