Coronaläget är mycket svårt i Vasatrakten - skäl att noga överväga var man firar höstlovet (Västra och Inre Finland)
Den 9 oktober 2020 fastställde Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté att sjukdomsläget i Vasaområdet är mycket svårt och i en snabb spridningsfas. Epidemin hotar att spridas till grannkommunerna och de närliggande landskapen. Birkaland är alltjämt i upptrappningsfasen medan sjukdomsklustret i Mellersta Finland har lugnat sig tack vare de goda bekämpningsåtgärderna.
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands överdirektör Marko Pukkinen konstaterade inledningsvis att det regionala beslutsfattandet vid bekämpningen av coronaviruset enligt regeringens hybridstrategi innebär bråda tider för myndigheterna. Läget i Vasa sjukvårdsdistrikts område blev kritiskt på en kort tid och sjukdomens incidens är högst i landet.
Var och en bör nu noga överväga hur man firar höstlovet.
Klart regionalt ledningsansvar
Myndigheterna har höjt beredskapsgraden i samtliga landskap. Kommunerna, sjukvårdsdistrikten och regionförvaltningsverket har vidtagit snabba åtgärder för att stoppa virusspridningen. Sjukvårdsdistriktet har bildat en coronasamordningsgrupp där representanter från regionförvaltningsverket, ELY, THL och kommunerna ingår.
Sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen konstaterade under beredskapskommittémötet att coronasamordningsgruppen tillsammans och grundligt har övervägt besluten och rekommendationerna. Hon poängterade att det är synnerligen viktigt att se till att kommunikationen till medborgarna, myndigheterna, företagen, sammanslutningarna och föreningarna är aktuell.
Myndigheterna som ingår i beredskapskommittén har åter infört sådan praxis som visade sig fungera under våren. Man har lärt sig leva med epidemin och viruset och ändringarna i lagen om smittsamma sjukdomar har förbättrat möjligheterna att vidta åtgärder.
Information om begränsningarna samlas på sjukvårdsdistriktets webbsidor.
Mer information
Mer information: överdirektör Marko Pukkinen t.0295 018 582, RFV
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.