Verksamheten inom barnskyddets vård utom hemmet har i kommunerna i huvudsak ordnats på ett bra sätt – genomförandet av läkemedelsbehandlingen och planerna för egenkontroll kan förbättras
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har kartlagt verksamheten vid enheterna för vård utom hemmet inom barnskyddet i kommunerna och samkommunerna för social- och hälsovården inom sitt område för 2019. I merparten av kommunerna och samkommunerna inom social- och hälsovården erbjuds vården utom hemmet inom den privata serviceverksamheten.
För kartläggningen begärdes uppgifter om antalet anställda inklusive utbildning, ett sammandrag av de begränsningsåtgärder som vidtagits, uppgifter om arbetstagarnas kunskaper i läkemedelsbehandling samt en bedömning av hur planen för egenkontroll har genomförts.
Regionförvaltningsverket fick svar från 27 kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården. Av dem som svarade meddelade 16 att de inte har någon egen enhet för vård utom hemmet, utan att de skaffar vård utom hemmet som köpta tjänster. Inom området verkar sammanlagt 32 kommunala barnskyddsenheter med totalt 72 boendeenheter och 515 klientplatser.
Verksamheten har utifrån erhållna uppgifter i allmänhet organiserats rätt bra, men det finns också utrymme för förbättringar. Antalet anställda och utbildningen var i regel i ordning. I allmänhet vidtogs begränsningsåtgärder i liten utsträckning, men mer omfattande åtgärder och i synnerhet användning av kroppsbesiktning koncentrerades till vissa enheter. Kroppsbesiktning är en begränsningsåtgärd enligt barnskyddslagen, som i praktiken innebär att man utför drogtester eller blåskontroller.
De största bristerna gällde genomförande av läkemedelsbehandling och egenkontroll. Vid flera enheter var planen för läkemedelsbehandling bara under beredning och alla arbetstagare hade inte det tillstånd som behövs för att genomföra läkemedelsbehandlingen. Alla barnskyddsenheter hade inte utarbetat någon plan för egenkontroll för varje verksamhetsenhet. En uppdatering av planen hade likaså blivit ogjord vid flera enheter.
Regionförvaltningsverket har skickat ett styrbrev till kommunerna och samkommunerna med anvisningar om att korrigera bristerna i enheternas verksamhet med hjälp av egenkontroll.
Regionförvaltningsverket konstaterar sammanfattningsvis att när vården utom hemmet i rätt stor utsträckning bygger på privat serviceverksamhet så ställer detta stora krav på socialarbetet inom barnskyddet. Kommunen är skyldig att se till att barnets rättigheter tillgodoses, att socialarbetarna inom barnskyddet träffar barnen i tillräcklig omfattning och att verksamheten vid enheten för vård utom hemmet övervakas. Samtidigt har kommunen som organiseringsansvarig skyldighet att se till att alla – även barn som behöver krävande vård – har en plats som lämpar sig för barnets behov. Om en sådan plats inte hittas, vilket också ofta har framkommit på sistone, ska kommunen i sista hand själv ansvara för att servicen tillhandahålls.
Regionförvaltningsverkets styrbrev (pdf)
Mer information
Anna Tervonen, överinspektör för socialvården, tfn 0295 016 598
Elina Haahti, överinspektör för socialvården, tfn 0295 016 440
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.