Inga betydande förändringar av coronaläget, ledningen och organiseringen av arbetet på hög nivå - Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beredskapskommitté sammanträdde 22.4.2020
Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beredskapskommitté sammanträdde på distans 22.4.2020 under ledning av överdirektör Merja Ekqvist för att uppdatera den regionala bilden av coronavirusläget.
Inom Regionförvaltningsverket i Södra Finlands verksamhetsområde har det inte skett några betydande förändringar av coronaläget. De största problemen gäller fortsättningsvis tillgången på skyddsutrustning, riskerna att personal blir utsatt för smittan och arbetsbelastningen. Det är dessutom särskilt viktigt att hålla barnfamiljernas välmående under uppsikt, konstaterade Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beredskapskommitté i sin lägesrapport.
Antalet kontakter till diakonin är fortfarande många. Det har dessutom varit utmanande att nå ut till äldre klienter via hjälpkanaler på webben. Behovet av psykosocialt stöd kommer också att öka. Situationen för de mest utsatta är oroväckande, liksom även ökad likgiltighet och ensamhet och ökade psykiska problem om situationen blir långvarig. Särskilt det kommande valborgsmässofirandet är bekymmersamt. Beredskapskommittén poängterar därför att man bör fira valborg hemma och att det inte är möjligt att träffas i stora sällskap.
- I synnerhet nu är det inte läge att frångå direktiven, utan man bör till exempel särskilt se till att hålla tillräckliga säkerhetsavstånd, konstaterade överdirektör Merja Ekqvist.
Cybersäkerhetscentrets datasäkerhetsexpert Markus Happonen gav beredskapskommittén en översikt av cybersäkerheten under undantagsförhållandena och hanteringen av coronarisken. De allmänna kommunikationsnäten har fungerat stabilt under coronacybervädret, men antalet störningsförsök i bl.a. distansstudiemiljöerna har ökat. Antalet anmälningar om bedrägerier och nätfiske med anknytning till coronaviruset har också ökat. Risken för faktureringsbedrägerier har ökat på grund av de avvikande arbetsförhållandena. Läkemedels- och vaccintillverkare och andra tillverkare inom hälso- och sjukvården kan i fortsättningen vara föremål för nätspionage.
- Också vid valet av videokonferenslösningar bör varje organisation fundera på användningsändamålet och informationens sekretessnivå, påpekade Markus Happonen. Kontakta Cybersäkerhetscentret om en it-säkerhetsincident inträffar, vi kan vara till hjälp, uppmanade Happonen kommunerna. Genom ett konfidentiellt informationsutbyte kan vi också förvarna andra.
- Ledningen och organiseringen av arbetet är på en hög nivå trots att vi befinner oss i den mest utmanande regionen i coronahänseende, konstaterade överdirektör Merja Ekqvist när hon avslutade mötet. Konsekvenserna för såväl kommunernas som företagens ekonomi är mycket stora i synnerhet om situationen blir långvarig. Vi kan i fortsättningen förmedla god praxis också inom beredskapskommittén.
Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beredskapskommitté sammanträder följande gång 29.4.2020.
Den regionala beredskapskommittén har till uppgift att upprätthålla en regional bild av säkerhetsläget och följa med aktuella säkerhetsfrågor inom olika sektorer. Beredskapskommittén är ett forum för informationsutbyte myndigheterna emellan och fungerar som ett stöd för beredskapsplaneringen medan behöriga myndigheter leder situationerna i sina områden.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland är verksamt i ett område som omfattar landskapen Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen. Landskapens myndigheter och aktörer som är centrala för beredskapen deltar i den regionala beredskapskommittén som sammanträder varje vecka.
Kontakter
direktör för ansvarsområdet räddningsväsendet och beredskapen
Tommi Laurinen, tfn 0295 016 144
överdirektör Merja Ekqvist, tfn 0295 016 271
[email protected], Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.