Den regionala beredskapskommittén den 23 april 2020: Säkerhet om förlängningsbestämmelserna för begränsningsåtgärderna först efter Valborg
Den regionala beredskapskommittén har nu sammanträtt i en månads tid under undantagstillståndet för att uppdatera läget i regionen gällande coronaviruspandemin. Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands överdirektör Marko Pukkinen öppnade mötet genom att gå igenom det rådande läget för begränsningsåtgärderna.
Regeringen slog den 22 april 2020 fast att begränsningsåtgärderna för stora publika evenemang med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar förlängs till och med slutet av juli 2020. Vi torde höra mera om skolsituationen under kommande vecka. Begränsningsbesluten för sammankomster och besluten om att stänga/öppna skolorna fattas av regionförvaltningsverket utgående från statsrådets riktlinjer. Regionförvaltningsverkets beslut grundar sig på lagen om smittsamma sjukdomar och är nu i kraft till och med den 13 maj 2020. Riksdagen fattade beslutet om att stänga restaurangerna genom en förordning med stöd av beredskapslagen till och med den 31 maj enligt statsrådets proposition. - Om det är så att nya beslut behöver meddelas så vet vi mera om deras innehåll först efter Valborg, berättar Pukkinen.
Tillgången till dagligvaror är god – hamstrandet har lugnat sig
Beredskapschef Lauri Kulonen vid försörjningsberedskapsorganisationens handels- och distributionspool deltog i mötet och berättade att tillgången till dagligvaror i detaljhandelsnätverket med 2 800 butiker runt om i landet och foodservice-grosshandelns order- och snabbgrossnätverk för nuvarande är på god nivå. Kulonen berättade också om vilka mätare som används för att följa upp läget. - Hamstringen av dagligvaror har klart lugnat sig och tillgången till personal för kritiska funktioner är tillräcklig inom sektorn. Det att efterfrågan inom foodservice-sektorn har rasat under coronakrisen kommer emellertid länge att ha konsekvenser för exempelvis grossistföretagens verksamhet. För att i alla lägen kunna fortsätta producera tjänsterna inom dagligvaruförsörjningen i hela Finland samarbetar handels- och distributionspoolen med till exempel den regionala beredskapskommittén i Västra och Inre Finland, berättar Lauri Kulonen.
Läget i regionen är lugnt – nu hoppas man på en måttlig Valborg
Läget i sjukvårdsdistrikten i regionen är lugnt och personal utbildas kontinuerligt. Skyddssituationen kommer att förbättras i många sjukvårdsdistrikt i och med inhemsk produktion.
En ny enhet har bildats under försörjningsberedskapscentralen den 21 april 2020. Enhetens uppgift är att på ett effektivt och tillbörligt sätt sköta den centrala anskaffningen av skydd. Enhetens uppgift är att skapa transparens i lager och leverans av kritisk skyddsutrustning, förbrukningsprognoser och trygga anskaffningen av skyddsutrustning för social- och hälsovården i Finland.
Man strävar efter att öka den icke-brådskande vården i alla sjukvårdsdistrikt. Från sjukvårdsdistrikten påminner man om att vården av primärsjukdomar inte ska skjutas upp av rädsla för att smittas av viruset. Som en ny iakttagelse av coronaläget berättades om en klar ökning av antalet patienter inom mentalvården och problem med missbruk vid jouren.
Från landskapsförbunden berättade man att social- och hälsovårdsministeriet bereder ett program för framtidens social- och hälsovårdscentral. Programmet inkluderar många projekt som ska förbättra tjänsterna för barn, unga och familjer samt rusmedels- och mentalvården. Särskilt mål för samtliga landskap är att i ansökningarna inkludera stärkning av barns och ungas psykosociala tjänster. Totalt finns det över 200 miljoner euro att söka.
Enligt polisen har ungdomarna fortsatt sina sammankomster och när vädret blir varmare oroar man sig för Valborg som närmar sig. Trots att vädret är gynnsamt bör man inte samlas för vappenpicknick så att det bildas stora folksamlingar, påminner polisen.
Västra Finlands sjöbevakning vill påminna om att det inom Västra Finlands sjöbevaknings ansvarsområde bara är möjligt att komma över landets gränser vattenvägen exempelvis från Sverige till Finland via gränsövergångsstället i Mariehamn, om villkoren som Statsrådet har bestämt uppfylls (villkoren kan läsas t.ex. på adressen: https://www.raja.fi/ajankohtaista/ohjeet_rajanylitykseen).
Stiften har i viss mån fått höra att anhöriga gärna skulle skjuta på jordfästningen. Stiften uppmuntrar emellertid till att ordna begravningen utan dröjsmål. Jordfästningen är ett fint och bärande tillfälle också om det inte finns så många närvarande. Man kan senare ordna en större minnesstund.
Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté
Med i den regionala beredskapskommittén finns myndighetsrepresentanter för hela Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands verksamhetsområde, så som NTM-centralerna, polisen, nödcentralsverket, försvarsmakten, gränsbevakningsväsendet, tullen, räddningsverken och stiften, sjukvårdsdistrikten, landskapsförbunden, Yle, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, SÄPO och FPA. Beredskapskommittén är ett organ för myndighetssamarbete vid utvecklingen av den regionala beredskapen. Beredskapskommittén följer dessutom med och bedömer säkerhetsläget i samhället och förmedlar information till områdets intressegrupper och centralförvaltningen.
Regionförvaltningsverkets svar på vanliga frågor kan du läsa: http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset
Kontakter
överdirektör Marko Pukkinen,
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, tfn 0295 018 582
direktör, Tarja Wiikinkoski,
ansvarsområdet för räddningsväsendet och beredskapen, tfn 0295 018 800
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.