Utvärderingen av basservicen lyfte fram 172 utvecklingsobjekt
Hur står det till med småbarnspedagogiken, kulturverksamheten, biblioteken, ungdomsväsendet, barnskyddet, veterinärvården och räddningsväsendet i vårt land? Detta försöker utvärderingen av den regionala tillgången till basservice 2019 ge svar på. Utvärderingsrapporterna publicerades 15.6.2020 i regionförvaltningsverkens webbtjänst Patio. Utvärderingen gäller situationen som gällde 2019.
Enligt överdirektör Terttu Savolainen från Regionförvaltningsverket i Norra Finland står den kommunala grundläggande servicen står inför en brytningspunkt de kommande åren på grund av befolkningens förändrade åldersstruktur, sjunkande nativitet, ökande kostnader, regional segregation och urbanisering.
"En central fråga är hur man kan trygga en jämlik tillgång till basservice och offentlig service överlag för alla", säger Savolainen vidare.
Tiotals rekommendationer och förbättringsförslag
Basserviceutvärderingen lyfte fram 172 slutsatser och åtgärdsförslag för hur basservicen i kommunerna skulle kunna förbättras inom de delområden som undersöktes. Sakkunniga från regionförvaltningsverken och ministerierna har lyft fram 89 slutsatser om basservicen i Finland. Utifrån dessa har man gett 83 åtgärdsförslag.
Följande delområden utvärderades:
- Teckenspråkiga barn och coda-barn inom småbarnspedagogik och förskoleundervisning
- Grundläggande utbildning för barn som har placerats med stöd av barnskyddslagen eller privat placerade barn
- Kulturella tjänster - tillgång och resursanvändning
- Bibliotekslokaler - lokalernas användbarhet, tillgänglighet och ändamålsenlighet på det sätt som bibliotekslagen förutsätter
- Idrottsanläggningars fysiska tillgänglighet - de kommunala idrottsanläggningarnas läge, antal och tillgänglighetsanpassning
- Tillgången till service för unga i kommunerna
- Tillgången till veterinärtjänster
- Tillgången till veterinärtjänster - jour
- Tillsyn över djurs hälsa och välbefinnande
- Tillgång till snabb insats av räddningsväsendet
Utvecklingsbehov inom ungdoms-, idrotts- och kultursektorerna
Utifrån resultaten av rapporten har regionförvaltningsverken utarbetat åtta pressmeddelanden som behandlar verksamhetsmiljön, slutsatserna och åtgärdsförslagen för vart och ett av utvärderingsobjekten. Rapporten innehåller många kartor, illustrativa figurer och tabeller.
Rapporten innehåller flest riksomfattande utvecklingsområden inom servicen för unga i kommunerna, sammanlagt 57, varav 30 slutsatser och 27 åtgärdsförslag. Enligt rapporten är det exempelvis ställvis svårt för unga att få tillgång till mentalvårdstjänster, ibland också på grund av avstånd. Att mentalvårdstjänsterna är splittrade ansågs göra det svårare för de unga att uppsöka och förbinda sig till vården.
Rapporten innehåller också regionala utvecklingsobjekt som oftast (56 st.) gällde den fysiska tillgängligheten till idrottsanläggningar. Ett åtgärdsförslag är att planeringen av idrottsanläggningar i kommunerna ska vara en kontinuerlig process som ingår i kommunens strategiska utveckling och planeringen av markanvändningen. Planeringen av idrottsanläggningar bör inbegripa en regelbunden bedömning av de befintliga anläggningarnas skick och funktionsduglighet, uppföljning av kommuninvånarnas motionsaktivitet och en förhandsbedömning av konsekvenserna.
I utvärderingen konstaterades att nästan alla kommuner i Fastlandsfinland 2019 hade tillgång till kulturevenemang, grundläggande konstundervisning och annan kulturverksamhet samt gästande musikföreställningar och föreställningar i scenisk konst. Åtgärder efterlyses t.ex. för att stärka olika befolkningsgruppers delaktighet i alla typer av kommuner. Kulturväsendet skulle kunna sysselsätta mer i synnerhet i andra än urbana kommuner. Rum för kompetensutveckling hittades särskilt i utnyttjandet av digitaliseringen.
Regionförvaltningsverket i Norra Finland ansvarade för att samordna utvärderingen, för den metodiska utvecklingen av processen och för att ta fram ett datasystem som stödde utvärderingen. I arbetet deltog förutom regionförvaltningsverken även finansministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, Kulturpolitiska forskningscentret Cupore, jord- och skogsbruksministeriet, Livsmedelsverket och inrikesministeriet.
Vad är regionförvaltningsverkens utvärdering av basservicen?
Den första utvärderingsrapporten färdigställdes 1996. Från och med 2013 har utvärderingen gjorts vartannat år. Regionförvaltningsverken har utfört denna lagstadgade uppgift 22 gånger.
En av regionförvaltningsverkets lagstadgade uppgifter är att utvärdera tillgången till grundläggande service. Genom utvärderingen som görs vartannat år följer regionförvaltningsverken upp, övervakar och bedömer tillgången till basservice i hela landet.
Hur står det till med småbarnspedagogiken, kulturtjänsterna, biblioteken, ungdoms- och idrottsväsendet, barnskyddet, veterinärvården och räddningsväsendet i vårt land? Detta försöker utvärderingen av basservicen 2019 ge svar på. Utvärderingsrapporterna publicerades 15.6.2020 i regionförvaltningsverkens webbtjänst Patio.
Basserviceutvärderingen 2019: www.patio.fi
#basservice
#utvärdering
#regionförvaltningsverket
Kontakter
Terttu Savolainen, överdirektör Regionförvaltningsverket i Norra Finland
0295 017 551, [email protected]
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.