Regional beredskapskommitté 19.8.2020 – Var och en av oss bär ansvar för att bekämpa epidemin
Södra Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde efter sommarsemestern 19.8.2020 för att uppdatera coronaläget inom området. Överdirektör Merja Ekqvist vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland öppnade mötet genom att sammanställa läget.
– Pandemin är inte över, och sammankomster och människornas agerande mot myndigheternas rekommendationer har väckt oro. Varje medborgare spelar nu en central roll i att situationen inte förvärras, påminde Ekqvist.
Sjukdomssituationen är lugn i Nyland, testningen belastad
Överläkare Piia Aarnisalo vid HUS presenterade en regional lägesöversikt över hälso- och sjukvården i Nyland under mötet. Ett akut problem just nu är att kapaciteten för coronatestning är överbelastad, och myndigheterna samarbetar som bäst på att hitta lösningar till detta. Trots det stora testantalet är resultatet fortfarande endast få positiva prov – bara cirka en halv procent av alla testresultat – vilket visar att epidemin ännu inte eskalerar okontrollerat. Det har inte heller uppkommit något betydande antal infektioner hos äldre personer. Däremot är det oroväckande att över hälften av smittkällorna för närvarande är oklara, dvs. alla smittkedjor kan inte nödvändigtvis spåras. Inom hälso- och sjukvården i området förbereder man sig för en eventuell andra våg genom att öka testningskapaciteten, säkerställa vårdpersonalens resurser och förbereda för att eventuellt snabbt öka kapaciteten inom sjuk- och intensivvården.
Undantagsförhållandena har upphört men krisen är inte över – epidemin hanteras med normala myndighetsbefogenheter
Understatssekreterare Päivi Nerg vid finansministeriet påminde om att Finland är ett stort och mångformigt land även med tanke på coronaläget. Under våren lärde vi oss att fokusera mer på att utnyttja regional information i den riksomfattande lägesbilden och beslutsprocessen. Epidemin bekämpas nu med normala myndighetsbefogenheter, och myndigheterna verkar vid behov lokalt, vilket möjliggör smidigare begränsningsåtgärder som kan anses mer motiverade från medborgarnas synvinkel. Myndighetsbefogenheter, beslutsprocesser och inbördes samarbete betonas: kommunerna, sjukvårdsdistrikten, säkerhetsforumen och regionförvaltningsverket måste effektivt samordna beslutsfattandet och deras ömsesidiga informationsutbyte.
Nerg påminde om att god kommunikation är centralt och att informationsgången måste fungera effektivt och i båda riktningarna: regionala uppgifter, observationer och synpunkter ska förmedlas till centralförvaltningen, och centralförvaltningens riktlinjer och huvudsakliga budskap ska överföras effektivt till regionala och lokala aktörer för att användas i deras egen informationsförmedling. Den regionala beredskapskommittén har en viktig roll som samordnare av myndighetssamarbete och en regionalt gemensam kommunikation.
Skolorna började med specialarrangemang men så normalt som möjligt
Skolornas hösttermin har inletts med närundervisning, dock naturligtvis genom att iaktta hygienanvisningar och andra specialarrangemang. Utbildningsdirektör Arja Korhonen vid Träskända stad berättade om kommunens erfarenheter under vårens undantagsförhållanden ur undervisningens synvinkel och presenterade en översikt över den påbörjade höstterminen. På våren var de centrala utmaningarna ojämlikheten bland eleverna, och således har man inför hösten i Träskända planerat olika scenarier ifall sjukdomsläget förvärras och man blir tvungen att övergå till exceptionella arrangemang inom undervisningen.
Med tanke på skolgångens framgång betonas samarbetet mellan myndigheterna, tydliga anvisningar på riksnivå och riktlinjer som ges med en lämpligt öppen tidtabell, så att skolväsendet hinner ta i bruk praxisen systematiskt och informera elevernas föräldrar om dem.
Coronatidens "nya normala" har också skapat god praxis i coronaläget, såsom förbättrad handhygien och införandet av nya, mångsidiga arbetssätt. Man måste ta epidemin på allvar och ge tillräcklig och korrekt information om den, men man bör undvika skrämseltaktiker. Det hjälper inte att oja sig – vi måste nu göra allt vi kan tillsammans.
– Vi lever i en kritisk tid: vi regionala och lokala aktörer måste nu vända på alla kommunikationens stenar för att få människor att ta sitt ansvar för att förebygga epidemin, vädjade Merja Ekqvist i slutet av mötet.
Södra Finlands regionala beredskapskommitté sammanträder i fortsättningen tills vidare var tredje onsdag.
Kontakter
överdirektör Merja Ekqvist, tfn 0295 016 271
[email protected]
Om
Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.