Alla kunder i restaurangen måste ha en egen sittplats vid ett bord eller motsvarande plan yta. Restaurangens personal måste upplysa kunderna om de hygienrutiner som ska följas och rengöra ytorna oftare än tidigare. Man får inte låta det uppstå täta köer, trängsel eller täta folksamlingar. Restaurangen måste göra upp en plan för hur den i praktiken ska kunna följa de restriktioner och bestämmelser som anges i lag och förordning.
Det bör hela tiden finnas 1–2 meters säkerhetsavstånd mellan kunderna eller olika sällskap, påminner Riku-Matti Lehikoinen, enhetschef inom alkoholförvaltningen vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
- Att hålla tillräckliga avstånd är ett av de viktigaste sätten att minska smittrisken. Säkerhetsavstånden glöms lätt bort särskilt efter hand som kvällen fortskrider, men det är restaurangpersonalens uppgift att vid behov upplysa och påminna kunderna om dessa, säger Lehikoinen vidare.
Under veckoslutet framkom det en del brister i hur restaurangerna iakttar coronabestämmelserna. En stor del av restaurangerna saknade en sådan plan som avses i lagen om smittsamma sjukdomar. Det fanns också brister i hur kunderna påmindes om säkerhetsavstånden och om att man inte får komma till restaurangen om man är sjuk. Största delen av restaurangerna iakttog ändå restriktionerna väl. Kontrollerna gjordes av 70 restauranger i Helsingfors, Esbo, Borgå, Lojo, Vanda, Kervo, Träskända, Kyrkslätt och Ingå.
Det ligger på krögarnas ansvar att fullgöra de skyldigheter som anges i lagen om smittsamma sjukdomar. Egenkontrollen är av central betydelse. Om restriktionerna inte iakttas ens efter påminnelse om detta och flera separata coronafall kan spåras till en restaurang kan regionförvaltningsverket enligt lagen om smittsamma sjukdomar bestämma att restaurangen ska hållas stängd under en viss tid. Lehikoinen vill också påminna om att varje restaurangkund har ett eget ansvar.
- Vi kan alla vara med och påverka hur sjukdomsläget utvecklas. Genom att agera ansvarsfullt också under restaurangbesök och följa givna anvisningar och restriktioner kan man som kund förhindra nya smittofall, konstaterar Lehikoinen.
Skyldigheter och restriktioner för restauranger förlängs genom ny förordning
Social- och hälsovårdsministeriet bereder som bäst en förordning till statsrådet om vilka skyldigheter och restriktioner som ska gälla restaurangerna från och med september. Förordningen kompletterar den temporära ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar genom vilken det varit möjligt att begränsa restaurangernas verksamhet. Genom förordningen kan man också föreskriva om lindrigare restriktioner och skyldigheter än i lagen.
Mer information:
Riku-Matti Lehikoinen, enhetschef för alkoholförvaltningen, tfn 0295 016 155
[email protected]
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Regionförvaltningsverkets anvisning till restaurangerna
Vanliga frågor om restauranger och coronaviruset på regionförvaltningsverkets sidor