Itä-Suomen ohjaushenkilöstön koulutuspäivät – ”Ohjaus rokkaa”

Alkaa: 2.11.2023 9:00
Päättyy: 3.11.2023 9:00
Ilmoittautuminen alkaa: 18.9.2023 0:00
Ilmoittautuminen päättyy: 22.10.2023 23:59
Aihe: Opetus
Tapahtumatyyppi: Lähitapahtuma
Maakunta: Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo
Paikka: Joensuu
Järjestäjä: Itä-Suomen aluehalllintovirasto

Itä-Suomen ohjaushenkilöstön koulutuspäivät –  ”Ohjaus rokkaa”  

Itä-Suomen ohjaushenkilöstön koulutuspäivät järjestetään 2.-3.11.2023 Pohjois-Karjalassa Joensuussa. Koulutuspäivät kokoavat yhteen Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon ohjaushenkilöstön laajasti kaikista toimintaympäristöistä ja toimivat vuosittain merkittävänä kohtaamis- ja verkottumispaikkana. Tapahtuman järjestävät Pohjois-Karjalan opinto-ohjaajat ry, Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja Itä-Suomen aluehallintovirasto.  

Aika: 2. - 3.11.2023

Paikka: Break Sokos Hotel Kimmel, Itäranta 1, Joensuu

Kohderyhmä: Ohjaushenkilöstö Itä-Suomen perusasteen, toisen asteen ja korkea-asteen oppilaitoksissa, vapaan sivistystyön oppilaitoksissa, TE-toimistoissa, kunnissa, järjestöissä ja muissa toimintaympäristöissä.

Muista nämä kolme!:
1. ILMOITTAUDU koulutuspäiville
2. VARAA kokouspaketti ja/tai illallinen (Kimmel)
3. VARAA majoitus (Kimmel)

Katso tarkemmat ohjeet ilmoittaudu-sivulta! (linkki alla)
 

Ilmoittautuminen: Sitovat ilmoittautumiset tilaisuuteen tulee tehdä viimeistään 22.10.2023!
 

Tässä tallennettava/tulostettava kutsu.

Tervetuloa! 

 

OHJELMA: 

Paikka: Kimmel, kokoustila Penttilä 

TORSTAI 2.11.2023

Puheenjohtajana Miikka Metsola (AVI) ja Jouni Oinonen (PK opinto-ohjaajat ry)

9.00 – Tulokahvi (Riveria tarjoaa), ilmoittautuminen sekä mahdollisuus tutustua näytteilleasettajiin Marjala-salissa

10.00 – 11.00 Tilaisuuden avaus 
Miikka Metsola, Itä-Suomen aluehallintovirasto 
Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Jani Kaasinen, Joensuun kaupunki
Jatta Herranen, pedagoginen johtaja, Riveria

 
11.00 – 12.00 Lapsiin kohdistuvan väkivallan tunnistaminen
Hanna Lahtinen, yliopistonlehtori, PsT, UEF 
 
12.00 – 13.30 lounas, Bistro Heili
 - tauon aikana mahdollisuus tutustua näytteilleasettajiin Marjala-salissa 

13.30 - 14.30 Tekoäly opiskelussa ja työelämässä
Matti Tedre, professori, UEF

14.30 - 14.40 yllätysnumero

14.40 - 14.50 Tietoa tutustumiskohteista ja illallisesta 

14.50 – 15.15 kahvit

 15.15 – 17.00 Tutustumiskohteet ja vierailut: 

Voit ilmoittautua vain yhteen toimintoon. 
 Itä-Suomen ohjauksen päivien vierailukohteet 2.11.2023 
 
1. John Deere Forestry Oy:n Joensuun tehdas, Pyhäselänkatu 18  (ryhmän koko 5-40)
Tutustuminen ura- ja etenemismahdollisuuksiin metsä-, maansiirto- ja maatalouskoneita valmistavalla John Deeren tehtaalla Joensuussa sekä Riverian ja Luovin kone- ja metallialan koulutusyhteistyöhön. Teemme kierroksen nykyaikaisella tehtaalla ja kuulemme työntekijöiden uratarinoita. Vierailukohteeseen on bussikyyti ja perillä myös tarjoilua. 
 
2. Itä-Suomen yliopiston pakopelipedagogiikka, Educa-rakennus, Tulliportinkatu  (ryhmän koko 2-25)
Tervetuloa tutustumaan pakopelien pedagogiikkaan ja helppoihin käytännön toteutuksiin fyysisissä ja virtuaalisissa ympäristöissä. Osallistujat pääsevät pelaamaan lyhyttä virtuaalista mallipeliä sekä pohtimaan menetelmän soveltavuutta myös omiin opetettaviin sisältöihin. Kouluttajana toimii Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä FM, projektitutkija Ville Tahvanainen. Vierailukohteeseen on bussikyyti. 
 Ennakkomateriaali: https://uef.fi/pakopelikasikirja (kirjaudu vierailijana, log in as a guest) 
Tutustu myös: https://sites.uef.fi/sm4rtloc 
 
3. Karelia ammattikorkeakoulu, Tikkarinne 9, E252  (ryhmän koko max 20)
Tule kahtomaan ja kuulemaan Karelia AMK:n uusista koulutuksista, pedagogiikasta sekä ohjauksesta! Kuule simulaatiopedagogiikan uusista mahdollisuuksista opetuksessa ja näe simulaatiotiloja. Kuule myös toimintaterapeutti- ja geronomikoulutuksista sekä Karelian ohjauksen ja oppimisen tuen uusista tuulista. Pientä tarjoilua ja mahdollisuus keskustella! Matkataan bussilla. 
 
4. Ohjaamo Joensuu & Joensuun seudun erilaiset oppijat, Plaza Centrum, Kauppakatu 29  (ryhmän koko 5-25)
Ohjaamoiden syksyn 2023 valtakunnallinen teema on mikä vituttaa? Pääset yhdessä ohjaamolaisten kanssa pohtimaan mikä sinua vituttaa ohjaustyössä. Samalla pääset testaamaan konseptia, jonka tavoitteena on lisätä nuorten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia. Tule kanssamme päästelemään höyryjä ja pohtimaan ratkaisuja viheliäisiin aiheisiin kahvikupposen äärellä. Iltapäivän aikana pääset tutustumaan ja testaamaan oppimisen tuen välineitä Joensuun seudun erilaisten oppijoiden (JOSE ry) kanssa.   Bussilla/Kävellen
 
5. PunaMusta, Karjalainen ja Syke, Kosti Aaltosen tie 9  (ryhmän koko 10-20)
PunaMusta Media Oyj on kotimainen media-, näkyvyys-, paino- ja digitaalisen liiketoiminnan ammattilainen. Konsernin painoliiketoiminnan yhtiö PunaMusta palvelee asiakkaitaan muun muassa aikakaus- ja sanomalehtien, mainospainotuotteiden ja viestinnän materiaalienpainamisessa sekä niiden suunnittelussa. PunaMusta Media Oyj:n medialiiketoiminta koostuu maakuntamedia Karjalaisesta, kuudesta paikallismediasta, kaupunkilehdestä sekä radiokanavasta. Vierailulla kuulet lisää yritysten toiminnasta, urapoluista ja pääset kurkistamaan työn arkeen toimitiloissa. Kohteeseen on lyhyt bussikyyti. 
 
6. Kädentaitopaja Taitokorttelissa – matkailu-, käsityö- ja kulttuurikorttelissa Joensuun keskustassa, Koskikatu 1  (ryhmän koko 7-20)
Päästä luovuutesi valloilleen ja tule hakemaan mielen hyvinvointia kädentaitojen parista. Pajassa pääset tuftaamaan oman minitaulun vaikkapa työhuoneesi piristykseksi. Tuftaus eli punch needle tekniikka on tällä hetkellä yksi käsityömaailman kuumin trendi. Pajassa kukin osallistuja pääsee oppimaan tuftauksen tekniikan ja valmistamaan oman minitaulun n. 10*10 cm. Valmiita malleja on kaksi vaihtoehtoa (lehti tai lintu). Osallistuja voi myös ideoida ja suunnitella oman mallinsa minitauluun. Pajan kesto on 1,5h ja 25€ omavastuuosuus sisältää ohjauksen, materiaalit sekä työvälineiden käytön. Ilmoittautuminen on sitova ja paja toteutuu, mikäli pajaan osallistuu vähintään 10 henkilöä. Taitokortteli lähettää pajaan osallistuville maksulinkin, jonka kautta maksu tapahtuu.  Bussilla/Kävellen.
 
7. Tekniikan DI-koulutus ja Photonics Center, Metria Yliopistokatu 7  (ryhmän koko max 30)
Tutustu uunituoreeseen DI-koulutukseen, jonka suuntautumisvaihtoehdot Joensuussa ovat Fotoniikka ja Kestävät teknologiat. Molemmat alat ovat todellisia tulevaisuuden aloja, joiden osaajia tarvitaan ratkomaan mitä erilaisimpia haasteita! Fotoniikkakeskus Photonics Center yhdistelee alan huippututkimusta, tuotekehitystä ja koulutusta. Vierailukohteeseen on bussikyyti. 
 
8. Riveria, hius- ja kauneusala, Peltolankatu 4E 3. krs 
Kosmetologi- ja parturi-kampaajaopiskelijat kertovat alan opinnoista ja tekevät pikahoitoja ja kampauksia Riverian oppihoitolassa ja –kampaamossa. Tarjolla on pikamanikyyrejä ja –ehostuksia (huulet, silmät, ihon pohjustus) ja pikakampauksia. Ei ennakkovarauksia hoitoihin vaan paikan päällä jakaudutaan hoitoihin ilmoittautuneiden kesken, osallistujien omat toiveet huomioidaan.  Vierailun aikana pääsee kahteen eri hoitoon ja/tai kampaukseen. Vierailukohteeseen on bussikyyti. 
 
9. ISLO- Itä-Suomen Liikuntaopisto ja urheilukaupunki Joensuu, Länsikatu 15  (ryhmän koko max 30)
ISLO tarjoaa Joensuun Tiedepuistolla monipuolisesti liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvää koulutusta. Näe ja koe ISLO:n mahdollisuudet paikan päällä ohjauksen päivien yhteydessä. ISLOlla voi opiskella esimerkiksi seuraavissa koulutuksissa: hieroja, liikuntaneuvoja, valmentajakoulutus ja liikuntapaikkojen hoitaja. 
Ammattitutkintoihin johtavien koulutusten lisäksi tarjoamme liikunnanohjauskoulutusta ja seurakehittäjäkoulutusta. Voit opiskella meillä myös oppisopimuksella ammatillisissa tutkinnoissa ja tutkinnon osissa. ISLO sijaitsee Mehtimäen upeiden liikuntapaikkojen välittömässä läheisyydessä, joten meillä voi yhdistää myös joustavasti ammattiin opiskelun sekä urheilu-uran. Vierailukohteeseen on bussikyyti. 
 
10. Joensuun Jääkarhut, Mäntyniementie 1 
Pitkän tiedontäyteisen päivän päätteeksi olisi tarjolla rentoutusta ja kauniita järvimaisemia! Joensuun Jääkarhuilla lienee yksi Suomen kauneimpia avantouintipaikkoja kaksine saunoineen, uljas päärakennus juhlasaleineen sekä kotarakennus. 
Pääset kokeneen avantouimarin opastamana tutustumaan, miten avantouinti kannattaa aloittaa ja miten esim. saunaan-avantoon-toiminto toimii. Voit myös mennä ihan omatoimisesti saunomaan ja uimaan, mikäli tunnet toiminnon. 
Vierailun hinta on 7 euroa/hlö, joka maksetaan paikan päällä (mm. MobilePay käy). Päärakennuksessa on suihkutilat, jotka toimivat euron poletilla.  
Jääkarhuilla on kotisivut, www.joensuunjaakarhut.fi joista pääset tutustumaan ennakkoon tilaa. Vierailukohteeseen on bussikyyti. 
 
11. Joensuun popmuusikot ry, Rantakatu 25 C 
Joensuun Popmuusikot ry on paikallinen elävän musiikin yhdistys. Parhaiten Joensuun Popmuusikot ry tunnetaan tapahtumistaan, joista suurin on Ilosaarirock-festivaali. Muita tapahtumia ovat Rokumentti-elokuvafestivaali, sekä Vekararokki. Popmuusikot omistaa Ravintola Kerubin, joka sijaitsee paikallisesti omaleimaisessa Joensuun Ilosaaressa, ja tarjoilee keikkoja eri genreissä yleisölleen. Popmuusikoiden kautta työllistyy laaja valikoima kulttuurialan osaajia. Vierailun kautta pääsetkin tutustumaan Joensuun popmuusikoiden toimintaan, sekä laajemmin kulttuurialaan työllistäjänä. www.popmuusikot.fi  Bussilla/Kävellen.
 
12. Joensuun Nuorisoverstas ry, Tulliportinkatu 54 (ryhmän koko max 30)
Tule tutustumaan nuorten työpajalle Taitoverstaalle! Kerromme, miten non-formaali sekä työvaltainen oppimisympäristö toimii oppilaitosten tukena nuoren opintojen aikana, ja miten nuorten työpajalla ohjataan koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria kohti oman näköistä tulevaisuutta.  Tutustumiskohde on maksuton ja Vierailukohteeseen on bussikyyti.  www.nuorisoverstas.fi 


  
19.45 Illallinen Sirkkala-salissa, arpajaiset, alkumaljan tarjoaa Nuorten yrittäjyys ja talous NYT. Menu (alustava).
Musiikista vastaa Marika & Stackers
Illan aikana julkistetaan Pohjois-Karjalan ”Vuoden Ohjus” 

PERJANTAI 3.11.2023, PENTTILÄ-SALI 
Puheenjohtajana Sanna Tuomisto, yhdistyksen (vara)puheenjohtaja 
 
9.00 – 10.00 Hyvää huomenta, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT:n puheenvuoro
Stand up Jyri Tumanoff 

tauko

10.00 – 11.00 Traumainformoitu työote - yhteinen kieli monialaiseen yhteistyöhön
Kati Sarvela, HLL, terapeutti ja traumakouluttaja, Iloa Ja Toivoa/Kuumussa Virtaa Oy 

11.00- 12.00 Rinnakkaiset teemaryhmät, Penttilä-sali ja Linnunlahti-salit

1. Tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus – alustavia tutkimushavaintoja opojen, oppilaiden ja moniammatillisen yhteistyön näkökulmasta. TEHEKOP-hanke (Tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus - työprosessit, kohtaamiset ja oppilaan toimijuus) 
a.    Hanna Lonka, väitöskirjatutkija, UEF 
b.    Anne-Mari Souto, vanhempi yliopistonlehtori, UEF 
c.    Sanna Vehviläinen, professori, UEF 

2. Breaking Good -hanke 
opinto-ohjaajat Kati Huttu-Pantsari & Visa Tuominen & ohjausalan opiskelijoita 
Tulliportin normaalikoulun lukio

3. Hanke SOS Career Counselling Tools for VET Professionals and Career Counsellors; 
Tanja Takala, opinto-ohjaaja, Riveria

4. Työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen tukeminen psykologista joustavuutta ja myötätuntopohjaista lähestymistapaa vahvistamalla 
Päivi Pekkala-Saarelainen, psykoterapeutti & kouluttaja, Psykoterapia- ja koulutuspalvelut Tmi Päivi Pekkala-Saarelainen

 
12.00 – 13.00 lounas 
 
13.00 - 14.00 Ohjausosaamisen karttuminen askelittain ja ohjaustoimijuus yksilön ja yhteisön asiana, professori Sanna Vehviläinen, Itä-Suomen yliopisto

14.00- päätöskahvit ja suolainen, päätössanat ja viestikapulan vaihto Pohjois-Savoon 
 

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

 

Yhteyshenkilöt Pohjois-Karjalan opinto-ohjaajat ry:n puheenjohtaja Jouni Oinonen, 
 p. 050 4285098, jouni.oinonen at edu.kontiolahti.fi 
sekä Miikka Metsola, 0504689507, miikka.metsola at avi.fi