Eläintenpito

Et voi saada maataloustukia, jos eläintesi merkinnät ja rekisteröinnit eivät ole vaatimusten mukaisia. Vaikka eläimesi olisivat harraste- tai seuraeläimiä etkä hakisi maataloustukia, sinun pitää noudattaa lakia.

Ohjeita

Löydät Ruokaviraston sivuilta ohjeet, miten toimia, kun aloitat eläintenpidon.

Tietoa ja ohjeita eläintenpidon aloittamiseen Ruokaviraston sivuilla

Rekisteröidy tuotantoeläinten pitäjäksi ja ilmoita eläintesi pitopaikka sähköisessä asiointipalvelussa. Vaihtoehtoisesti voit ottaa yhteyttä kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiseen. Löydät luettelon Ruokaviraston sivuilta. Löydät Ruokaviraston sivuilta ohjeet, miten toimia, kun aloitat eläintenpidon.

Lisäksi sinun täytyy rekisteröidä eläimesi ja huolehtia, että niillä on tunnistin, esimerkiksi korvamerkki. Eri eläinlajeille on eläinlajikohtaiset säädökset ja ohjeet, jotka koskevat merkitsemistä ja rekisteröintiä.

Jos sinulla on kalanviljelylaitos, sinun pitää rekisteröityä vesiviljelyrekisteriin.

Jos perustat kalanviljelylaitoksen, sinun täytyy hankkia sille terveyslupa. Löydät lisätietoa Ruokaviraston sivuilta.

Jos pidät seura- ja harrastuseläimiä ammattimaisesti tai muutoin laajamittaisesti, tee toiminnasta kirjallinen ilmoitus meille. Sinun täytyy myös pitää eläinlajeista ja eläimistä ajan tasalla olevaa luetteloa. Eläintenpidossa pitää noudattaa eläinsuojelulaissa ja sen nojalla annettujen asetusten vaatimuksia.

Lue lisää laajamittaisesta eläintenpidosta ilmoittamisesta (henkilöasiakas)

Lue lisää laajamittaisesta eläintenpidosta ilmoittamisesta (yritys tai yhteisö)

Jos ostat tai myyt ammattimaisesti nautaeläimiä, sikoja, lampaita tai vuohia, sinuun täytyy yllä olevan lisäksi rekisteröityä eläinvälittäjärekisteriin. Tee rekisteröitymisilmoitus siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella pääasiallisesti toimit.

Lue lisää laajamittaisesta eläintenpidosta ilmoittamisesta (henkilöasiakas)

Lue lisää laajamittaisesta eläintenpidosta ilmoittamisesta (yritys tai yhteisö)

Ilmoita aluehallintovirastoon, jos myyt, välität, vuokraat, kasvatat, valmennat, koulutat, säilytät, otat hoidettavaksi tai käytät opetuksessa seura- tai harrastuseläimiä.

Tee ilmoitus hyvissä ajoin ennen kuin aloitat toimintasi tai muutat sitä olennaisesti. Löydät linkin lomakkeeseen tämän sivun lopusta. Lähetä lomakkeesi siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella toimit.

Lue lisää eläinsuojelusta

Lakilinkit