Nordic Libraries Annual -konferenssi

Nordic Libraries Annual on vuosittain järjestettävä, kansainvälinen konferenssi, jossa tarkastellaan yleisten kirjastojen ja kirjastojen kehittämisen ajankohtaisia teemoja. 

Nordic Libraries Annual 2023 järjestettiin 2.11.2023 verkossa. Konferenssissa tarkasteltiin kirjaston omatoimista käyttöä.

Mitä tapahtuu, kun asiakkailla on vapaus päättää, miten ja milloin he käyttävät kirjaston palveluja? Omatoimisuus tarkoittaa osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja tilan omistamista, mutta myös sallivuutta ja luottamusta. Se edellyttää käytännön ratkaisuja, turvallisuutta ja suvaitsevaisuutta sekä henkilöstön ja käyttäjien sopeutumista. Asiakkaiden omatoimisuus vaikuttaa myös henkilöstön ammatilliseen identiteettiin. 

Mitä kaikkea omatoimikirjastot voivat tarjota käyttäjille? Mitä tarkoittaa itsensä toteuttamisen vapaus ja missä raja kulkee? Mitä kirjastotila sallii ja mahdollistaa itsenäiselle käytölle toisten kanssa? Mitä kiinnostavia esimerkkejä löytyy Pohjoismaiden kirjastoista? 

Konferenssi liittyi selvitykseen Suomen omatoimikirjastoista, joka julkaistiin kesäkuussa.  Raportti löytyy suomeksi, ruotsiksi ja lyhennelmänä englanniksi.

Nordic Libraries Annual -konferenssi on kansainvälinen, joten sivut ovat englanninkieliset.