Tietoa Soterista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajille

Soteriin kootaan tiedot kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajista, sekä yksityisistä että julkisista. Myös nykyisin toiminimellä toimivat terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat ovat jatkossa yksityisiä palveluntuottajia, joiden pitää rekisteröityä Soteriin.

Ohjeita yksityisille sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajille ja terveydenhuollon itsenäisille ammatinharjoittajille:

  • Uudet yksityiset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajat rekisteröidään Soteriin heti tammikuusta 2024 alkaen, kun sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalaki tulee voimaan.
  • Aiemmin luvan saaneet palveluntuottajat ja itsenäiset ammatinharjoittajat saavat jatkaa toimintaansa.

Uusi palveluntuottajarekisteri Soteri otetaan käyttöön. Valveri-rekisterin käyttö päättyy.

Valveri-rekisterissä olleet rekisteröinnit ovat siirtyneet sellaisenaan uuteen rekisteriin. Palveluntuottajat voivat jatkaa toimintaansa normaalisti.

Uudet yksityiset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajat rekisteröidään Soteriin. Uudet yksityiset varhaiskasvatuksen palveluntuottajat rekisteröidään Soteriin. Toiminimellä toimivat terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat muuttuvat yksityisiksi palveluntuottajiksi.

Jos tuotat ilmoituksenvaraisia sosiaalipalveluja, sinun pitää tehdä rekisteröintihakemus Valviraan tai aluehallintovirastolle, jotta tietosi voidaan rekisteröidä Soteriin. Hakemusta ei siis tehdä enää hyvinvointialueille.

Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudestaan Soteriin. Tiedot siirtyvät Valveri-rekisteristä Soteriin maksutta ja sellaisena kuin ne on Valveriin rekisteröity. Lisäksi viranomaiset täydentävät tietoa lain vaatimissa rajoissa. Jos tietosi ovat ajan tasalla, rekisteriin siirtyminen ei edellytä sinulta toimia.

Sinun ei tarvitse enää toimittaa vuosittaisia toimintakertomuksia, sillä niistä luovutaan uuden sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain voimaantulon myötä. Palveluntuottajana sinun pitää kuitenkin uuden lain myötä kirjautua kerran vuodessa sähköiseen asiointiin tarkistamaan tietojesi ajantasaisuus.

Tekniset kysymykset Soterista: [email protected]

Sosiaalihuollon asiat: Maija Gartman, sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja, [email protected], p. 0295 016 000

Terveydenhuollon asiat: Sini Männistö, ylitarkastaja, [email protected], p.0295 016 000

Ohjeita julkisille sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajille:

  • Julkisten palveluntuottajien rekisteröintimenettely alkaa tammikuussa 2026.
  • Julkisten palveluntuottajien rekisteröintihakemukset pitää olla toimitettuina 31.12.2025 mennessä.
  • Julkisia palveluntuottajia ovat esimerkiksi hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki, HUS-yhtymä ja valtion mielisairaalat.