Johdon katsaus
Vastuullisuus on tärkeä osa johtamistamme ja päätöksentekoamme aluehallintovirastoissa. Vastuullisuuteen toimintaamme ohjaavat lainsäädännön lisäksi strategiamme mukaiset yhteiset arvot ja painopisteet.
Työmme yhteiskunnallisina painopisteinä ovat:
- elinvoiman lisääminen
- kestävän ja puhtaan siirtymän toteuttaminen
- varautumisen ja kokonaisturvallisuuden edistäminen
- hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden turvaaminen.
Asiantuntemuksesta ja hallinnon riippumattomuudesta huolehdimme tinkimättömästi kaikissa tilanteissa. Hyvän hallinnon periaatteet ja yhteisöllinen työkulttuuri ovat kivijalkamme – ne auttavat henkilöstöämme onnistumaan, toimimaan tuottavasti ja tuloksellisesti.
Perustyömme tavoitteena on tuottaa arvoa yhteiskunnalle – asiakkaillemme ja sidosryhmillemme. Toimintaympäristön yhtäaikaiset, mutta monitahoiset muutokset edellyttävät meiltä kykyä ennakointiin, jatkuvaa ketterän toimintakyvyn vaalimista sekä jatkuvuuden hallintaa. Kestävä arki sekä toimiva ja turvallinen yhteiskunta rakennetaan ihmisten keskinäisen luottamuksen sekä yhteistyön kautta. Yhteistyökyky alueilla ja eri puolilla Suomea luo vahvan perustan vastuulliselle ja vaikuttavalle toiminnalle. Haluamme, että ihmiset pystyvät luottamaan jatkossakin siihen, että julkisen hallinnon tarjoama apu ja tuki on saatavissa lähellä ja kaikissa olosuhteissa.
Yhteiskuntaamme haastavat tekijät ovat monimutkaistuneet, ja niihin vastataksemme tarvitsemme monialaista ja poikkihallinnollista yhteistyötä enemmän kuin koskaan. Olemme sitoutuneet yhteistyöhön valtakunnallisesti ja alueellisesti kaikkialla Suomessa. Tässä raportissa käsittelemme teemoja monialaisesta ja poikkihallinnollisesta työstämme ja sen tavoitteista kestävän kehityksen neljän YK:n tavoitteen ja niiden alatavoitteiden kautta. Nämä tavoitteet olemme ottaneet ohjenuoraksemme vastuullisuustyössämme.
Vuotta 2024 ovat sävyttäneet epävarmuus tulevasta ja julkisen talouden sopeutustoimet.
Vuoden 2024 aikana olemme
- johtaneet talouttamme vastuullisesti ja tehokkaasti. Vastuullinen talouden johtaminen on kaiken toiminnan perusta myös virastoissamme.
- arvioineet ja kehittäneet toimintaamme – luoneet yhtenäisempiä toimintamalleja ja tuottaneet vaikuttavuutta yhteiskuntaan, asiakkaille ja sidosryhmille. Kehittämistyötä on tehty vahvasti myös osana valtion aluehallinnon uudistusta.
- korostaneet työssämme siviiliyhteiskunnan merkitystä kokonaisturvallisuudessa laajemmin ja auttaneet muuta yhteiskuntaa – viranomaisia, elinkeinoelämää, järjestöjä ja kansalaisia ymmärtämään sen merkityksen suomalaisen yhteiskunnan kriisinkestävyydelle ja vasteelle. Vakiintuneet ja toimivat yhteistyötavat ja -muodot auttavat meitä edistämään yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta, ihmisten hyvinvointia ja terveyttä sekä ehkäisemään syrjäytymistä. Yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan kaikkien yhteisenä työnä.
- vahvistaneet ja tukeneet työssämme hyvinvointialueiden omavalvontaa sekä järjestäneet alueellisia maanpuolustuskursseja ja valmiusharjoituksia eri puolilla Suomea.
- lisänneet kansalaisten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa toiminnassamme ja toteuttaneet valvontaa eri puolilla Suomea.
- kehittäneet digitaalisia ratkaisuja ja palveluja asiakkaiden ja yritysten parhaaksi. Useasti lainsäädäntömuutokset ovat ajurina yhteiselle kehittämistyöllemme.
- käyttäneet virastojemme resursseja yhteisesti ja purkaneet myös ruuhkia palvelujen saatavuuden ja asiakkaiden oikeusturvan toteuttamiseksi (esimerkkinä palveluntuottajarekisteri Soteri, sosiaali-, terveydenhuollon ja varhaiskasvatuksen rekisteröintihakemukset, -ilmoitukset ja -muutokset).
- osallistuneet tiiviisti valtion palvelu- ja toimitilaverkkouudistukseen. Tilojen käyttöä on tiivistetty, ja niitä on muutettu aiempaa enemmän yhteiskäyttöisiksi. Pärjäämme pienemmillä toimitiloilla kuin aiemmin ja olemme onnistuneet pienentämään toimitilakustannuksia merkittävästi useilla toimipaikoilla. Valtiotoimijoiden yhteisellä käyntiasiakkaiden palveluverkolla mahdollistamme nykyistä asiakaslähtöisemmän, kustannustehokkaamman ja suunnitelmallisemman toiminnan asiakkaan hyväksi. Yhteiset työympäristöt valmistuivat Poriin, Lahteen, Lappeenrantaan ja Rovaniemelle.
- tehneet työtä joustavasti sekä toimipaikoilla että etänä. Työelämän muutosten ja myös tilaratkaisujen myötä sekä hybridi- että etätyö ovat tulleet kiinteäksi osaksi jokapäiväistä työtämme.
- vähentäneet työ- ja virkamatkoja huomattavasti. Kaikki matkustukseen liittyvät tunnusluvut pienenivät edelleen. Hankintojemme suurin hiilijalanjälki aiheutui rakennusten ja huoneistojen käytöstä. Hiilijalanjälkemme on neljässä vuodessa pienentynyt 5,92 miljoonasta 3,79 miljoonaan CO2-ekv.kg lukemiin, eli se on pienentynyt jopa 36 prosenttia.
Yhdessä kohti uutta
Suunnan tulevaan määrittävät vuonna 2024 tehty virastojemme strategia vuoteen 2027 saakka, käynnissä oleva valtion aluehallinnon uudistus ja yhteiset julkisen johtamisen periaatteet. Etenemme yhdessä kohti uutta.
Rakennamme valtion aluehallinnon uudistusta ja tulevaa lupa- ja valvontavirastoa ekologisen kestävyyden – ihmisen ja luonnon kestävän hyvinvoinnin – näkökulmasta. Pyrimme uudessa virastossa huomioimaan asiat entistä integroidummin ja löytämään yhdessä systeemisiä ajattelu- ja ratkaisumalleja, jotka pystyvät ottamaan huomioon ongelmien ja ilmiöiden keskinäisriippuvuuksia. Hyvä elämä ja yhteiskunta syntyvät kestävillä teoilla ihmisen ja ympäristön kanssa.
Strategiamme kuvaa
- visiomme: Kestävää tulevaisuutta tekemässä – yhdessä ja lähellä
- arvomme: asiakaslähtöisyys, asiantuntijuus ja yhteistyö
- neljä sisältöaluettamme
- lisäämme elinvoimaa
- toteutamme kestävää ja puhdasta siirtymää
- edistämme varautumista ja kokonaisturvallisuutta
- turvaamme hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta
- kolme toiminnan kehittämisen painopistettä
- hyvinvoiva henkilöstö ja työyhteisö
- erinomainen asiakaskokemus ja sidosryhmäyhteistyö
- digitalisoidut ja sujuvat prosessit
Julkisen johtamisen periaatteet ovat:
- Vaikuttavuus: Johdamme julkista hallintoa vakaasti, ennakoiden ja tuottaen arvoa koko yhteiskunnalle.
- Kestävyys: Johdamme julkista hallintoa kestävästi ja hyvän hallinnon mukaisesti.
- Yhteistyö: Johdamme julkista hallintoa yhdessä tehden ja vuorovaikutuksessa kansalaisten, kumppanien, henkilöstön ja sidosryhmien kanssa, myös kansainvälisesti.
- Ratkaisukeskeisyys: Johdamme julkista hallintoa rohkeasti ja ratkaisukeskeisesti uudistaen.
- Osaaminen: Johdamme julkista hallintoa osaavasti ja asiantuntevasti tietoa hyödyntäen.
- Eettisyys: Johdamme julkista hallintoa eettisesti ja yhteisten arvojen pohjalta.
Kestävä tulevaisuus tehdään yhdessä ja lähellä – ihmisten, kansalaisyhteiskunnan, yritysten ja järjestöjen kanssa.
Tutustu aluehallintovirastojen tilinpäätöstietoihin 2024 (pdf 2,9 MB)
Merja Ekqvist – Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Markku Tervahauta – Itä-Suomen aluehallintovirasto
Kristiina Poikajärvi– Lapin aluehallintovirasto
Ilkka Horelli– Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Marko Pukkinen – Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Kaisa Ainasoja – Pohjois-Suomen aluehallintovirasto