Työllisyyden kuntakokeilut
Työllisyyden kuntakokeilussa kokeilualueiden kunnat vastaavat osin alueensa TE-palvelujen (työvoima- ja yrityspalvelut) tarjoamisesta. Kuntakokeilussa olevien työnhakijoiden palveluista vastaa kokeilun ajan pääosin kunkin työnhakijan kotikunta.
Kokeilusta säädetään laissa työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta. Laki on määräaikainen ja voimassa 31.12.2024 saakka.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto valvoo valtakunnallisesti työvoima- ja yrityspalvelujen järjestämiskokeilua kaikissa kokeiluun osallistuvissa kunnissa.
Julkisten työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025. Asiakkaat ja palvelut siirtyvät TE-toimistoista ja kuntakokeiluista uusille työvoimaviranomaisille vuodenvaihteessa.
Aluehallintovirasto valvoo uusia työvoimaviranomaisia ja työvoimapalvelujen järjestämistä 1.1.2025 alkaen.
Kuntakokeilujen valvonta
Aluehallintovirasto voi kantelun johdosta tutkia, onko kokeilualueen kunta toiminut voimassa olevien lakien mukaisesti. Teemme myös riskiperusteista ja valvontasuunnitelmaan perustuvaa valvontaa, joka voi sisältää tarkastuskäyntejä kuntiin.
Valvomme aktiivisesti erityisesti palvelujen yhdenvertaista saatavuutta sekä yksityiselämän suojan ja kielellisten oikeuksien toteutumista.
Valvomme työllisyyden kuntakokeilujen osalta vain kokeilussa mukana olevien kuntien toiminnan lainmukaisuutta. Työ- ja elinkeinotoimistoille (TE-toimistot) kuuluvien tehtävien laillisuusvalvonta ei kuulu aluehallintoviraston toimivaltaan.
Kun käsittelemme kanteluita, meillä on käytössämme hallintolain mukaiset hallinnollisen ohjauksen keinot. Voimme antaa kokeilualueen kunnalle hallinnollista ohjausta toiminnan puutteiden korjaamiseksi. Valvonnan yhteydessä voimme myös antaa kokeilualueen kunnalle tai virheellisestä toiminnasta vastuussa olevalle virkamiehelle huomautuksen.
Aluehallintovirastolla on käytössään myös pakkokeinoja, jos kokeilualueella tai kokeilualueen kunnassa on olennaisia puutteita palvelujen järjestämisessä tai toiminta on muutoin lainvastaista.
Voimme antaa kokeilualueen kunnalle määräyksen puutteiden korjaamisesta tai epäkohtien poistamisesta. Jos kokeilualueen kunta tai kokeilualue ei noudata määräystä, voimme määrätä toiminnan keskeytettäväksi osittain tai kokonaan.
Tietoa kuntakokeiluista
Kokeilualueen kunnan asiakkaita ovat työttömät työnhakijat, ne työnhakijat, jotka ovat vaarassa jäädä työttömäksi kahden viikon kuluessa, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat, joiden kotikunta on kyseisessä kunnassa ja jotka:
- eivät täytä ansiopäivärahan saamisen edellytyksiä, eli saavat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa Kelasta,
- ovat alle 30-vuotiaita tai
- ovat maahanmuuttajia (kansalaisuus muu kuin Suomi) tai vieraskielisiä henkilöitä (äidinkieli muu kuin suomi, ruotsi tai saame).
Alle 30-vuotiaat, maahanmuuttajat ja vieraskieliset kuuluvat kokeilualueen kunnan asiakkaiksi, vaikka heillä olisi oikeus ansiopäivärahaan.
Kokeilualueen kunnan asiakkaita ovat 1.3.2023 alkaen myös tilapäisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneet henkilöt, joilla on asuinpaikka kokeilualueen kunnassa.
Asiakkuus jatkuu kokeilualueen kunnassa, vaikka kokeilualueen kunnan asiakkaan työnhaku on päättynyt, jos hän myöhemmin kokeilun aikana käynnistää työnhakunsa uudelleen.
Työllisyyden kuntakokeilussa on mukana 118 kuntaa, jotka muodostavat 25 kokeilualuetta.
- Espoon kuntakokeilu: Espoo
- Etelä-Pohjanmaan seudun kuntakokeilu: Alavus, Isojoki, Karijoki, Kurikka, Kauhajoki, Teuva ja Soini
- Helsingin kuntakokeilu: Helsinki
- Hämeenlinnan seudun kuntakokeilu: Hämeenlinna, Hattula, Janakkala
- Joensuun seudun kuntakokeilu: Joensuu, Outokumpu, Liperi, Polvijärvi, Kontiolahti
- Jyväskylän seudun kuntakokeilu: Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Äänekoski
- Jämsä-Keuruu-Saarijärvi kuntakokeilu: Jämsä, Keuruu, Saarijärvi
- Kainuun seudun kuntakokeilu: Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Sotkamo, Suomusalmi, Paltamo, Ristijärvi
- Kokkolan seudun kuntakokeilu: Kokkola, Kannus, Perho, Kaustinen, Veteli, Halsua, Toholampi, Lestijärvi
- Kuopion seudun kuntakokeilu: Kuopio, Iisalmi, Lapinlahti, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Vieremä
- Lahden seudun kuntakokeilu: Lahti, Hollola, Asikkala, Kärkölä, Orimattila
- Mikkelin seudun kuntakokeilu: Mikkeli, Juva, Hirvensalmi, Mäntyharju, Kangasniemi, Puumala, Pertunmaa
- Oulun seudun kuntakokeilu: Oulu, Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Tyrnävä, Muhos
- Pirkanmaan kuntakokeilu: Tampere, Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi
- Porin seudun kuntakokeilu: Pori, Kokemäki, Ulvila
- Porvoon kuntakokeilu: Porvoo
- Raahen seudun kuntakokeilu: Raahe, Pyhäjoki, Siikajoki
- Raaseporin ja Hangon kuntakokeilu: Raasepori, Hanko
- Rovaniemen seudun kuntakokeilu: Rovaniemi, Tornio, Kemijärvi, Sodankylä
- Salon seudun kuntakokeilu: Salo, Marttila, Koski Tl
- Savonlinnan kuntakokeilu: Savonlinna
- Seinäjoen ja Ilmajoen kuntakokeilu: Seinäjoki, Ilmajoki
- Turun seudun kuntakokeilu: Turku, Laitila, Paimio, Sauvo, Uusikaupunki
- Vantaan ja Keravan kuntakokeilu: Vantaa, Kerava
- Ylivieskan seudun kuntakokeilu: Ylivieska, Alavieska, Kalajoki, Merijärvi, Oulainen
Kokeilualueiden kunnilla on velvollisuus järjestää riittävästi ja asiakkaiden yhdenvertaisuuden turvaavalla tavalla lakisääteisiä palveluja työmarkkinoiden toimivuuden ja osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi sekä maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseksi.
Kokeilualueiden kunnat järjestävät työllisyyden kuntakokeilun ajan seuraavia työvoima- ja yrityspalveluja:
- työnvälityspalvelut
- tieto- ja neuvontapalvelut
- ammatinvalinta- ja uraohjaus.
Kokeilualueen kunta voi ohjata asiakkaitaan
- asiantuntija-arviointeihin
- valmennukseen
- kokeiluun
- työvoimakoulutukseen.
Kokeilualueen kunta myöntää valtion lukuun
- palkkatukea
- starttirahaa
- harkinnanvaraista kulukorvausta
- palveluihin ja asiantuntija-arviointeihin liittyviä matka- ja yöpymiskustannusten korvauksia.
Kokeilualueen kunta voi ratkaista
- työnhakijan omaehtoisen työttömyysetuudella tuetun opiskelun tukemisen edellytykset
- maahanmuuttajan omaehtoisten opintojen tukemisen edellytykset.
Kokeilualueen kunta voi TE-toimiston lisäksi
- julkaista ja välittää tietoja avoimeksi ilmoitetuista työpaikoista työnantajan toimeksiannon mukaisesti ja esitellä työnantajalle työnhakijoita.
Kokeilualueiden kunnat hoitavat lisäksi työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta annetussa laissa ja kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa tarkoitettuja tehtäviä.
Kokeilualueen kunta vastaa lain kotoutumisen edistämisestä mukaisten palvelujen ja toimenpiteiden järjestämisestä asiakkailleen.
Julkisia työvoima- ja yrityspalveluita tarjotessaan kokeilualueen kunnan on noudatettava, mitä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa säädetään palveluiden tarjoamisesta, maksuttomuudesta, tasapuolisuudesta ja yhdenvertaisuudesta sekä miesten ja naisten välisen tasa-arvon edistämisestä.
Kokeilualueen kunta antaa työvoimapoliittisia lausuntoja mm. seuraavissa asioissa:
- lausunto työttömyysetuuden saamisen yleisistä työvoimapoliittisista edellytyksistä,
- lausunto työttömyysetuuden saamisen edellytyksistä alkavan yritystoiminnan ja työllistymisen omassa työssä sekä lyhytkestoisten opintojen osalta,
- lausunto työnhakijan osallistumisesta työllistymistä edistävään palveluun ja työllistymistä edistävän palvelun sisältymisestä työnhakijan kanssa laadittuun työllistymissuunnitelmaan tai sitä korvaavaan suunnitelmaan
- lausunto työttömyysetuudella tuettujen työnhakijan opintojen todisteellisesta keskeytymisestä sekä työttömyysetuudella tuettujen työnhakijan omaehtoisen opiskeluun liittyvistä edellytyksistä sekä
- lausunto kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa tarkoitetusta opiskelun tukiajasta, maahanmuuttajan velvollisuuksista sekä opintojen seurannasta ja keskeytymisestä.
Tietyt työvoimapoliittiset lausunnot annetaan asiantuntijakäsittelyssä, joka on valtakunnallisesti keskitetty Uudenmaan TE-toimiston työttömyysturvavastuualueelle. Tällöin lausunnon antamista varten kokeilualueen kunta:
- ilmoittaa TE-toimistolle tarpeelliset tiedot,
- pyytää työnhakijalta tarvittaessa selvityksen ja toimittaa sen TE-toimistolle sekä
- ilmoittaa asian selvittämisestä työttömyysetuuden maksajalle. Maksaja harkitsee, tuleeko etuuden maksaminen keskeyttää käsittelyn ajaksi liikamaksun välttämiseksi.
Kokeilualueen kunnan asiakkaana olevan työnhakijan yleiset velvollisuudet ovat:
- Hakea aktiivisesti työtä ja koulutusta.
- Osallistua palvelutarpeensa arvioimiseen
- Osallistua työllistymissuunnitelman tai sitä korvaavan suunnitelman laatimiseen ja tarkistamiseen sekä palveluihin, jotka tukevat hänen työnhakuaan ja edistävät hänen työmarkkinavalmiuksiaan ja työllistymistään.
- Ilmoittaa työllistymissuunnitelman tai sitä korvaavan suunnitelman toteutumisesta kokeilualueen kunnalle sen määräämällä tavalla.
- Ilmoittaa työ- ja elinkeinoviranomaiselle yhteystietojensa muutoksesta, sekä säilyttää työnhakuvelvollisuuden täyttämiseen liittyvät selvitykset ja esittää ne kokeilualueen kunnalle sen pyynnöstä.
Sinua voisi kiinnostaa
Työ- ja elinkeinoministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Kuntaliitto
Päivitetty: