Reilu ja turvallinen työelämä

YK:n tavoite 8: ihmisarvoista työtä ja talouskasvua.
Alatavoite 8.8: suojata työelämän oikeuksia ja taata turvallinen työympäristö kaikille työntekijöille, mukaan lukien siirtotyöläisille, erityisesti naisille ja epävarmassa työsuhteessa oleville.
Tervettä työtä
Työsuojeluvalvonnan visio on vahvistaa turvallista, terveellistä ja reilua työtä monipuolisilla keinoilla, toimintaympäristön muutoksiin reagoiden ja toimintaa rohkeasti kehittäen. Työsuojeluviranomaisen valvonta ja muu vaikuttamistoiminta keskittyy kolmeen työelämän ilmiöön: työolot, reilu työelämä ja psykososiaalinen kuormitus.
Vastuullisuustyön osa-alueet
Haavoittuvassa työmarkkina-asemassa olevien työntekijäryhmien työelämään saamiseksi ja siellä pitämiseksi teimme useita toimenpiteitä. Työsuojeluvalvonnalla pyrimme varmistamaan, että näiden työntekijäryhmien työolot ovat turvalliset ja terveelliset, ja että työpaikoilla on noudatettu reiluja työsuhteen ehtoja. Näin pyrimme ehkäisemään ja vähentämään ihmisten eriarvoistumista. Työsuojeluvalvontaa kohdensimme erityisesti sellaisille työpaikoille, joilla oletetaan työskentelevän haavoittuvassa työmarkkina-asemassa olevia työntekijäryhmiä. Lisäsimme eri kohderyhmien tietoisuutta työelämän pelisäännöistä ristiriitojen vähentämiseksi, harmaan talouden torjumiseksi ja haavoittuvassa työmarkkina-asemassa olevien työntekijäryhmien aseman parantamiseksi.
Valvoimme riskiperusteisesti työnantajien toimenpiteitä haitallisen psykososiaalisen kuormituksen ennaltaehkäisyn, vähentämisen ja hallinnan menettelyjen sekä työterveysyhteistyön toteutumisen kohdalla. Varmistimme valvonnassa riskien hallinnan, työterveysyhteistyön ja perehdytyksen menettelyt. Vaikutimme valvonnalla työtapaturmien torjunnan, fysikaalisten, kemiallisten ja biologisten tekijöiden sekä fyysisen kuormituksen hallinnan ja hallintamenettelyjen lainmukaisuuteen työpaikoilla.
Mittaamme toimintaamme monin tavoin
Valvontaan ja muuhun vaikuttamistoimintaan liittyen mittaamme tarkastusmäärää, tarkastuksiin liittyviä tunnuslukuja, valvonnan jakautumista osa-alueittain, erityyppisen valvonnan määrää, viestinnän tekojen jakautumista, muun vaikuttamistoiminnan määrää sekä tavoitettuja asiakasryhmiä. Arvioimme vaikuttavuutta kaikilla toiminnan tasoilla.
Tapausesimerkki
Viestimme työelämän pelisäännöistä seuraaville uusille kohderyhmille: uusiutuvan energian alan toimijat, vieraskieliset vuokratyöntekijät, eläkeikäiset työntekijät, kuljettajat, nuoret TikTok-käyttäjät, kiinankieliset ravintola-alan työnantajat, nepalilaiset restonomiopiskelijat, ukrainalaiset luonnonmarjanpoimijat.
Mittarit
Työsuojelutarkastukset, joilla on käsitelty työpaikan kuormitustekijöitä sekä varmistettu työterveyshuollon asiantuntemuksen hyödyntäminen
- vuonna 2024: 1 106 kpl
- vuonna 2023: 3 044 kpl
- vuonna 2022: 561 kpl
- muutos 2023–2024: 579 kpl, 109,0 %
Työsuojelutarkastukset, joilla on varmistettu tapaturmariskien hallinta biologisten tekijöiden hallinta, kemiallisille tekijöille altistumisen hallinta tai fyysisen kuormituksen hallinta
- vuonna 2024: 3 044 kpl
- vuonna 2023: 422 kpl
- vuonna 2022: 663 kpl
- muutos 2023–2024: 2 622 kpl, 621,3 %
Työsuojelutarkastukset, joilla on käsitelty työelämän pelisääntöjen noudattaminen
- vuonna 2024: 775 kpl
- vuonna 2023 111 kpl
- vuonna 2022: 158 kpl
- muutos 2023–2024: 664 kpl, 598,2 %
Lue lisää