Tietoa Soterista yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille

Soteri-rekisteri on Valviran ja aluehallintovirastojen yhteinen rekisteri, johon on koottu tiedot kaikista yksityisistä varhaiskasvatuksen palveluntuottajista, joilta edellytetään lupaa. 

Yksityisellä varhaiskasvatukselle on uusi sähköinen valvontaviranomaisten Soteri-rekisteri. Soteri-rekisteri perustuu varhaiskasvatuslakiin. 

Muista hakea lupaa siirtymäaikana 

Yksityiset varhaiskasvatuksen tuottajat tarvitsevat 1.1.2023 alkaen toiminnalleen luvan. Jokaisen jo nyt rekisterissä olevan palveluntuottajan on haettava lupaa harjoittaa yksityistä päiväkotitoimintaa siirtymäaikana ja viimeistään 31.12.2026.

Lue lisää varhaiskasvatuspalvelujen tuottamisesta yksityisesti aluehallintoviraston verkkosivuilta. 

Lue lisää Soteri-rekisteristä (Valvira).

Palveluntuottajat tekevät hakemukset ja ilmoitukset sähköisesti Soteriin. 

Voit hakea lupaa tai tehdä muutosilmoituksen Soterin sähköisessä asioinnissa. Hakemus ohjautuu automaattisesti oikealle aluehallintovirastolle. Sähköisen asioinnin kautta voit hallita myös omia yhteystietojasi.

  • Palveluntuottajan ainoana nimenkirjoittajana voit tunnistautua Soterin sähköiseen asiointiin esimerkiksi pankkitunnuksillasi. Palveluntuottajan tulee antaa muille Soterissa asioiville Suomi.fi-valtuudet. Ohjeet valtuuksien antamiseen löydät Suomi.fi-verkkosivulta. 
  • Tutustu myös Soterin sähköisen asioinnin ohjeisiin (pdf).

Siirry Soteri-rekisterin sähköiseen asiointiin

Palveluntuottajan yritystiedoissa hyödynnetään Yritystietojärjestelmän (YTJ) tietoja, joten pidäthän yrityksesi tiedot ajan tasalla myös YTJ-palvelussa.

Tarkista, että tietosi ovat ajan tasalla YTJ-palvelussa.

Tiedot ovat siirtyneet vanhasta Valveri-rekisteristä Soteriin maksutta ja sellaisena kuin ne on Valveriin rekisteröity. Tarkista tietojesi ajantasaisuus (linkki).

Aluehallintoviraston asiakaspalvelu: ma–pe klo 9.30–15.30, p. 0295 016 780 ja [email protected]

Valviran yhteystiedot ja neuvonta: Palveluntuottajarekisteri Soteri

Usein kysyttyä lupahakemusten tai muutosilmoitusten tekemisestä

Varmista, että olet valinnut Soterin sähköisen asioinnin etusivulla varhaiskasvatuksen hakemuskohdan. Varhaiskasvatus on alempana aloitussivun valikoista. Jos et pääse lisäämään päiväkodin tietoja, olet todennäköisesti tekemässä sote-hakemusta. 

Tutustu myös Valviran sivuun Ohje yksityisten varhaiskasvatuksen palveluntuottajien lupahakemusten ja ilmoitusten tekemiseen.

Jos yksikin hakemus on luonnostilassa, et voi aloittaa uuden hakemuksen tekemistä sähköisessä asioinnissa. Jos ”näytä rekisteritietoja tai tee muutoksia” - painike ei aktivoidu, tarkista, että sinulla ei ole luonnostilassa olevaa hakemusta näytön alareunassa.

Suosittelemme tekemään hakemuksen alusta loppuun saakka valmiiksi. Voit teknisesti lähettää hakemuksen keskeneräisenä, mutta hakemuksen käsittely viivästyy ja käsittelijän täytyy lähettää se sinulle takaisin lisäselvityspyynnölle. Huomioithan, että valmiissa hakemuksessa tulee olla esimerkiksi kaikki liitteet mukana.

Hakemuksen ensimmäisellä sivulla lisätietokentän alapuolella on paikka hakemuksen seuraaville liitteille: 

  • päiväkodin johtajan tutkinto- ja työtodistukset
  • selvitys tuen järjestämisestä
  • pelastussuunnitelma.

Yritystä ja määräämisvaltaa käyttäviä koskevat liitteet laitetaan hakemuksessa erikseen niille varattuihin kohtiin.

Ohjeita

Sähköinen asiointi

Lakilinkit